Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

maandag 29 september 2014

Laten we een bos planten

Laten we een bos planten

FotoAl 58 jaar worden er in Nederland op Boomfeestdag, voorheen Boomplantdag, bomen geplant door kinderen van groep 6/7. Ik weet nog goed dat ik op een kaal industrieterrein een jonge boom, niet groter dan mijzelf, in de grond zette. Deze boom stond in een uitgedacht patroon met de bomen van mijn beste vriendinnen, met het idee dat we ze later makkelijk konden terugvinden. - Door: Chantal Kroone.

In de jaren daarna zijn we nog vaak langs ‘ons bos’ gefietst op weg naar de middelbare school. Lange tijd bleef het een zielig groepje jonge bomen. Er gingen wat bomen dood en een klein gedeelte moest zelfs wijken voor een nieuwe loods. Als ik toen toch eens wist, wat ik weet sinds het TED praatje van Shubhendu Sharma, had het bos er heel anders bijgestaan dan nu op bovenstaande foto. Het bos van mijn basisschoolklas staat er na 14 jaar zo bij. Bij de pijl staat de boom die ik in 2000 heb geplant, denk ik. De boom op de voorgrond, doet het aanzienlijk minder (foto: Google Streetview).Eco-entrepeneur Shubhendu Sharma ontwikkelt sinds 2011 met zijn bedrijf Afforestt snelgroeiende, op maat gemaakte bossen met grote biodiversiteit. Het idee is ontstaan naar aanleiding van zijn ontmoeting met de Japanse botanicus en winnaar van de Blue Planet PrizeAkira Miyawaki. Professor Miyawaki heeft het ecologisch concept van potentieel natuurlijke vegetatie (de plantensoorten die in een gebied horen wanneer menselijke invloeden wegvallen) uitgewerkt tot een manier om een ontbost gebied in korte tijd in zijn oude glorie te herstellen.

Hiervoor worden inheemse plantensoorten zorgvuldig geselecteerd, opgekweekt en dicht op elkaar geplant. De bossen die op deze manier zijn geplant groeien tien keer sneller en zijn al binnen twee jaar geheel zelfvoorzienend. Door de Miyawaki methode te combineren met het efficiënte productieproces van Toyota, heeft Sharma hieruit een  gestandaardiseerde methode ontworpen om een volmaakt bos van de lopende band te krijgen. 
Foto
Fragmenten uit de presentatie van Afforestt
Ik stel voor dat we deze methode op woensdag 18 maart 2015 toepassen tijdens de 59e editie van Boomfeestdag, waardoor de ruim 115.000 kinderen van dat jaar hun boompjes, over een kortere periode dan ik, kunnen zien uitgroeien tot een prachtig, bio-divers, dichtbegroeid, zelfonderhoudend bos. Gegarandeerd een snelle en substantiële bijdrage aan de CO2-reductie.

Op 8 en 9 oktober is de organisatie achter Boomfeestdag aanwezig in Houten voor de Dag van de Openbare Ruimte. Kan iemand ze dit idee daar influisteren?

dinsdag 23 september 2014

VN Klimaattop: ambities in New York

VN Klimaattop: ambities in New York

Wachtend op de vertraagde trein naar Rotterdam, pak ik de krant uit mijn tas, de Trouw dit keer (ik ben nogal een abonnementhopper, dus je weet het bij mij maar nooit). Meer dan de helft van de voorpagina bestaat vandaag uit klimaatnieuws, wat een feest! Ik hoop dat dit een fijne duurzame dinsdag wordt. - Door: Nicky Kroon.
Een paar honderdduizend mensen hopen dat samen met mij, want vandaag vindt er in New York een VN klimaattop plaats. Hier spreken wereldleiders  over hun plannen en ambities om de opwarming van de aarde te vertragen. Zondag 21 september gingen mensen over de hele wereld tijdens de People's Climate March de straat op om te laten zien dat dit een nógal belangrijk onderwerp is. Ook in Amsterdam, waar wij – geïnspireerd door Prinsjesdag – bij waren.
In 2009 werd er door de VN voor het laatst serieus over de opwarming van de aarde gesproken. Op de top die dat jaar in Kopenhagen plaatsvond werd een akkoord gesloten, waarin onder meer staat dat de opwarming van de aarde maximaal 2 graden Celsius mag zijn. Het bleef toen bij mooie woorden, want harde afspraken werden er nog niet gemaakt. (In 2009 was er trouwens ook een evenement voorafgaand aan de top, beat the heat now, waar ik ook bij was. Ik heb er zelfs nog een foto van, zie ons stralen!)
Beat the Heat
Vandaag worden er op de top, net als vijf jaar geleden, geen bindende afspraken gemaakt. Overheden vertellen over de ambities en plannen die ze hebben en de acties die ze ondernemen om CO2-uitstoot (en dus opwarming van de aarde) te verminderen. Rutte pleitte vanmiddag bijvoorbeeld voor internationale samenwerking en zei “if we act now and if we act together, we can mitigate climate change and we can adapt to the physical and environmental challenges we face”, maar zwakte dat groene idealisme even later weer af door te stellen dat “making sustainability a business case is the best guarantee for a successful climate policy”.
Het doel van deze top in New York is om een positieve politieke sfeer te creëren in aanloop naar de klimaatconferentie in Lima in december en de veel belangrijkere klimaattop in Parijs in november/december volgend jaar. (En dat terwijl de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) begin deze maand nog een rapport uitbracht waarin ze lieten zien dat de CO2-uitstoot tussen 2012 en 2013 juist is gestegen, meer dan in welk ander jaar dan ook sinds 1984!) Pas aan het eind van volgend jaar zullen er dus echte afspraken worden gemaakt over CO2-uitstoot, opwarming van de aarde en duurzame maatregelen. Die afspraken moeten het Kyoto protocol gaan opvolgen, waarin de VN klimaatdoelstellingen en afspraken tot 2020 zijn vastgelegd.
Let’s see if the UN can beat the heat!

zaterdag 20 september 2014

Simpele en duurzame kaneelrijst

Simpele en duurzame kaneelrijst

Effortless sustainability in de keuken. Met dit recept zet je zo een heerlijk verantwoorde maaltijd op tafel. En nog vegetarisch ook, dus je vega vrienden kunnen gewoon aanschuiven. - Door: Jessie Kroon.

Wat heb je nodig:
Dit recept is op basis van twee personen (of twee dagen, want opgewarmd is het ook heel lekker)

150 gram porties rijst
eventueel (bospaddenstoelen)bouillon om de rijst in te koken
1 scheutje olijfolie
1/2 courgette
1 tomaat
3 grote kastanjechampignons
1 handje dadels
1 handje pecannoten
3 tl kaneel

Hoe maak je het:
Kook de rijst volgens de verpakking. Ik kook mijn rijst altijd in bouillon, omdat dat gewoon veel lekkerder is. Kies bij dit recept voor bospaddenstoelenbouillon of groentebouillon. Terwijl de rijst opstaat, kun je de andere ingrediënten in stukjes snijden. Alles gaat straks in één pan, dus je hoeft niet ingewikkeld te doen met verschillende snijplanken of messen. 

Verwarm een scheutje olijfolie in een (wok)pan, zo'n 5 minuten voor de rijst klaar is. Doe de kaneel direct bij de olie (you can thank me later, want hóe lekker ruikt je keuken nu?). Na ongeveer een minuutje doe je de champignons, de courgette en de dadels ook in de pan. Na een minuutje of twee (de tijden komen niet zo nauw natuurlijk) doe je de tomaat en de pecannoten erbij. Mix alles goed en laat het goed heet worden.

Giet de rijst af, mix het met de rest en serveer een heerlijk ruikend bordje duurzaamheid. Eet smakelijk!

dinsdag 16 september 2014

“Waarom zou je bang zijn voor een hoed?” – Le Petit Prince

“Waarom zou je bang zijn voor een hoed?” – Le Petit Prince

Tekening één

"Pourquoi un chapeau ferait-il peur?" (Le Petit Prince, hoofdstuk 1)
Dinsdag 16 september 2014, Prinsjesdag (en International Day for Protection of the Ozone Layer, maar dit terzijde). Ik fietste vandaag door een Den Haag vol hoedjes en de Koning las zojuist de Troonrede voor. Hij sprak, zij het in een bijzin, over "belangrijke grensoverschrijdende thema's" als "het energie- en klimaatbeleid" die in Europees verband aangepakt moeten worden (en het enige andere klimaat dat in de troonrede voorkwam was het investeringsklimaat). - Door: Nicky Kroon.

Twee dinsdagen eerder (duurzame dinsdag inderdaad, toen we dit recept met jullie deelden) kwam er ook al een troonrede voorbij. Een duurzame. Voor mij toch een beetje Le Petit Prince onder de troonredes, vol diepzinnige en idealistische punten en met eenvoudige verstandigheid.

Marjan Minnesma, directeur van Urgenda ('Samen Sneller Duurzaam'), sprak in Versnellen of verzuipen haar “lotgenoten” toe. Haar betoog richtte zich in principe op de overheid, maar is – net als de troonrede van de Koning – voor iedereen relevant. In deze post vertel ik waarom en zet ik wat highlights uit de duurzaamste troonrede van 2014 op een rijtje. 
Marjan Minnesma
Marjan Minnesma is directeur van duurzaamheidsplatform Urgenda en al een paar jaar nummer 1 in de Duurzame top 100 van Trouw.

Innovatieve economie

Vorig jaar kwam het rapport Naar een lerende economie van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) uit. Een belangrijk rapport, ben ik met Minnesma eens, dat de overheid serieus moet nemen. De WRR laat in het rapport zien hoe de economie verbonden is met mondiale duurzaamheidsproblemen. En dat biedt dus een heleboel mogelijkheden. De vergroeningsagenda bijvoorbeeld, is puur economisch eigenbelang. Een langetermijnperspectief is daarbij noodzakelijk volgens de WRR, omdat “de keuzes van nu bepalend zullen zijn voor infrastructuur, innovatie en concurrentiekracht op de lange termijn”. Logisch (je voelt je bijvoorbeeld later verantwoordelijk voor dingen die je nu doet, zoals le Petit Prince van zijn roos houdt omdat hij haar heeft ‘getemd’), maar helaas nog niet vanzelfsprekend. (Gelukkig wel voor Urgenda, die in het rapport 100% Duurzame Energie in 2030 – Het Kan als je het Wilt! pleit voor een volledige energieomslag binnen twintig jaar. Dat is duurzaam, kostenbesparend, levert banen op, zorgt voor nieuwe innovaties en voor onafhankelijkheid van onbetrouwbare olie- en gaslanden. Waar wachten we nog op?)

Optimisme en urgentie

In haar troonrede sprak Minnesma ook over “human adaptive optimism”, een begrip uit een boekje van professor Oreskes over een fictieve historicus in het jaar 2393 die schrijft over het ineenstorten van de Westerse beschaving. Human adaptive optimism slaat op het onbegrensde aanpassingsvermogen van de mens en op de capaciteit om optimistisch te blijven als dat aanpassen niet zo soepel gaat. Op zich een goede eigenschap, maar wel een die tegenstrijdig kan zijn met een gevoel van urgentie en steeds snellere actie. Want voor je het weet zijn we allemaal net zoals de lamp-ontsteker uit Le Petit Prince; hard aan het werk voor een inmiddels achterhaald en zinloos doel. Bij opgemärkt verenigen we optimisme met urgentie: we zijn positief en idealistisch, maar ook continu op zoek naar innovatieve en creatieve ideeën die inspelen op de noodzaak tot verandering.

Het einde van activisme

Minnesma denkt dat de muur tussen de “gewone mens” en de “activist” afgebroken moet worden. Helemaal mee eens. Ik denk zelfs dat die muur al aan het afbrokkelen is. Wij zijn daar in elk geval mee bezig. En wij denken, ik ben er zelfs van overtuigd, dat laagdrempeligheid en een positieve insteek de succesfactor vormen. Minnesma zegt “dat we allemaal onderdeel moeten en zullen worden van de beweging die leidt tot een volhoudbare en rechtvaardige samenleving voor iedereen”. Ze ziet een duurzaamheidsbeweging ontstaan die bestaat uit burgers en bedrijven die gefaciliteerd worden door de overheid. Ik denk dat die beweging eraan komt en ik weet dat wij er deel van (gaan) uitmaken. Niet alleen zodat straks iedereen snapt waarom je bang zou moeten zijn van een hoed (omdat het geen hoed is, zo vertelt le Petit Prince ons, maar een boa die een olifant heeft ingeslikt) – maar vooral zodat de hoeden (en petten) in Den Haag straks allemaal dezelfde kant op gaan staan. Vooruit.
Tekening twee
"J'ai alors dessiné l'intérieur du serpent boa" (Le Petit Prince, hoofdstuk 1)

“De aarde is niet zomaar een planeet!” - Le Petit Prince

Zoals de Koning vandaag in zijn troonrede zei: "in een tijd waarin iedereen de wereld via de smartphone in zijn hand heeft, is de maatschappelijke impact groter en sneller merkbaar". Hij refereerde aan internationale crises en conflicten, maar dit geldt natuurlijk ook voor grensoverschrijdende oplossingen. 
De Koningin van de duurzaamheid citeerde Loesje, toen ze haar troonrede eindigde met Verbeter de Wereld. Begin!”. Een betere afsluiter had ze wat mij betreft niet kunnen verzinnen. Begin, doe iets kleins, laat de het de wereld weten en het wordt vanzelf iets groters. Wil jij ook beginnen, maar weet je niet hoe? Kom 21 september naar Amsterdam en loop mee met de People’s Climate March, de grootste internationale klimaatmars ooit. Wij zijn er ook. Zien we je daar?

PS kun je er écht niet bij zijn, volg de Climate March dan via #peoplesclimate op twitter.

vrijdag 12 september 2014

Park Frankendael: 'The place to be'

Park Frankendael: 'The place to be'

Frank Festival
Vandaag was ik bij het Frank Festival in Park Frankendael in Amsterdam-Oost. Op dit festival was er live-muziek, kon je heerlijk eten en waren er nog een aantal kleine acts, zoals een fototentoonstelling. Het was heel gezellig en het park was prachtig, dus ik hoop op meer van dit soort festivals in de toekomst. Ik raakte er helemaal geïnspireerd door en zal jullie in deze post daarom vertellen waarom je Park Frankendael snel een keertje moet bezoeken. - Door: Daphne van Kollenburg. Foto van: Judith von Reeken.

Want er is meer. Dat duurzaam en leuk zonder moeite samengaan, bewijst Park Frankendael (gelegen in de Amsterdamse Watergraafsmeer) door verschillende toffe evenementen. Al in 1998 werd 
besloten dat het Park een ecologisch getint park zou worden. Dit is zeker gelukt: er is een ooievaarsnest op een oude schoorsteen, de Wooden Zoo, een project van kunstenaars Ruben la Cruz en Karoline Helweg, er zijn volkstuintjes en het park heeft een diverse begroeiing.     

Al sinds 2009 is er elke laatste zondag van de maand van 11 tot 6 de 
Pure Markt (behalve in november, januari en februari). De Pure Markt is een biologische markt met een aantal vaste locaties in Amsterdam en verschillende locaties buiten de stad, zoals in Den Haag en Hilversum. Op de markt verkopen telers hun zelfgeproduceerde producten, waarbij ze je kunnen vertellen over de ingrediënten, herkomst en het productieproces. Ik vind het ontzettend leuk om een product te kopen waar een verhaal achter zitDe producten die verkocht worden zijn regionaal, seizoensgebonden en duurzaam. 

Raspberry Maxx
 vond ik een erg leuk kraampje: zij verkopen allerlei producten met verse frambozen. Ook Hello Fresh, een organisatie die iedere week gezonde recepten met verse ingrediënten thuisbezorgd, vind ik een tof initiatief. Verder kun je ook nog hele andere producten kopen, zoals een Tas van Toos, gemaakt van 100% gerecycled materiaal.

Tot slot kun je ook heerlijk lunchen en dineren in Frankendael. Bijvoorbeeld bij 
Restaurant Merkelbach. De passie van de chefs staat dicht bij de Slow Food beweging - een reactie op de fastfood beweging - met eerlijke, pure en gezonde gerechten die bereid zijn met ingrediënten uit de regio. Mocht je financieel wat krap zitten en een diner net iets te duur vinden; je kunt er ook ontbijten en lunchen.

Een stukje verderop vind je 
Restaurant de Kas. De naam zegt het al: de Kas heeft eigen kweekkassen en een tuin bij het restaurant, maar ze beschikken ook over een groot stuk land in de Beemster, waar seizoensgroenten worden geteeld. Hier kun je sjiek dineren en lunchen en is dus niet zo geschikt wanneer je krap bij kas zit.
Hopelijk tot snel in Park Frankendael!

zondag 7 september 2014

Zo fijn is Scandinavisch design

Zo fijn is Scandinavisch design

Scandinavië staat niet alleen bekend om haar mooie natuur, fashionable mensen en lekkere kaneelbroodjes. Als je aan Scandinavië denkt, komen je gedachten ook al snel bij het blauw met gele woonwarenhuis uit. De IKEA is onlosmakelijk verbonden met het erfgoed uit het Noorden en past zo goed bij Zweden als een knäckebrödje bij een plak kaas. Toch heeft Zweden niet alleen meubels met onbegrijpelijke handleidingen te bieden. Scandinavisch design gaat veel verder dan het woonwarenhuis. Benieuwd hoe je jouw interieur een Scandinavische touch geeft? Met deze tips haal je het Noorden in een handomdraai in huis. - Door: Jessie Kroon. 

Het belangrijkste element in een Scandinavisch interieur is
 rust. Scandinaviërs houden van pure kleuren en niet te veel poespas. Wil je jouw huis veranderen? Begin dan met een rustige basis. Witte muren zijn essentieel om de Scandinavische look te creëren en geven gelijk een frisse uitstraling aan je huis. Toen ik mijn nieuwe huis ging behangen wist ik het meteen: de basis moet wit. Deze frisheid wordt in Scandinavische interieurs verder doorgevoerd door vooral gebruik te maken van witte accessoires. Denk aan witte kussens, een witte sprei en witte kastjes. 
Picture
beeld: Stadshem.se
Veel Nederlanders vinden een wit interieur wat saai, maar daar heb ik de oplossing voor gevonden. Om je interieur iets stoerder te maken, kun je de witte items afwisselen met zwarte accenten. Een zwarte lamp of kandelaar is bijvoorbeeld een echte eyecatcher. Toch denken Scandinavische interieurdesigners hier wel goed over na. Om de frisse uitstraling te behouden, zorgen ze ervoor dat de zwarte items van bijvoorbeeld draadstaal zijn, zodat je toch de transparantie houdt.

Een derde essentiële toevoeging aan het Scandinaviseren (ja, vanaf nu is dit een werkwoord!) van je interieur is een
 houten vloer. Een Scandinavisch interieur zonder houten vloer is als een Fika zonder koffie. De houten vloer wordt meestal in een lichte kleur uitgevoerd en vaak zelfs witgeschilderd. Het is niet erg als de vloer oud is, dat is vaak zelfs juist beter. Op de vloer leg je een natuurlijk kleed van bijvoorbeeld ruwe sisal of een zacht schapenvachtje. 
Picture
Als slagroom op de Daimtaart kun je, als je budget het toelaat, wat designklassiekers in je huis neerzetten. Het is niet nodig om veel meubels te kopen, in tegendeel, maar de meubels moeten wel van een goede kwaliteit zijn, duurzaam zijn en vooral niet teveel kleurtjes hebben. Sommige mensen zullen het waarschijnlijk oersaai vinden om een Zweeds interieur te hebben, maar rust en natuurlijke uitstraling zijn al jaren lang dé standaard in interieurland. Knoop deze kernelementen goed in je oren, je zult zien dat ze in mijn volgende blogposts geregeld terugkomen!

dinsdag 2 september 2014

Duurzame dinsdag in drie minuten

Duurzame dinsdag in drie minuten


Vandaag is het duurzame dinsdag en dat betekent: tijd voor een blogpostje. 
Je hebt van die dagen... dat je moe en chagrijnig van je werk komt en het liefst een patatje gaat halen bij de snackbar. Dat iedere minuut in de keuken een verspilling van de tijd lijkt en je magnetronpannenkoeken als prima hoofdmaaltijd ziet. Herkenbaar? Met dit recept battle je deze nare gedachten en ga je voor de easy én duurzame optie. Het gerecht is namelijk in 3 minuten klaar én je kunt het helemaal biologisch maken. - Door: Jessie Kroon.

Wat heb je nodig? 
Let op: we gaan uit van een eenpersoonshuishouden en hebben gekozen voor biologische varianten.
1 Tomaat
1 Uitje
1 Handje kidney bonen
1/2 Perzik
1 Handje veldsla
1 Portie couscous volgens het eetmaatje
1 Scheutje olie.
1 Snufje Ras el Hanout kruiden

Jep... that's it! Ik ben zelf geen supergrote eter, dus misschien kun je de hoeveelheden wat omhoogschroeven. De andere helft van de perzik heb ik door mijn yoghurt gedaan als toetje, zodat ik geen voedselverspilling had.

Hoe maak je het? 
Meng de couscous met de Ras el Hanout kruiden. Kook water in de waterkoker. Giet het kokende water over de couscous heen in een ruime kom. Zorg ervoor dat de couscous nét onder water komt te staan, dan heb je precies genoeg. Dek de kom af met een plankje of een bord.

Fruit de ui in een pan met olie. Wij hebben de biologische olijfolie van Dille & Kamille gebruikt, omdat deze een heerlijk vleugje citroen bevat. Voeg daarna de tomaten, kidneybonen en perzik toe. Neem wat vocht van de kidneybonen mee de pan in. Laat even pruttelen.

Haal het bord van de kom couscous en maak de couscous los met een vork. Verdeel de groenten over de couscous en meng alles door elkaar. Serveer met een toefje sla.

Als dit niet super easy is? En klaar in drie minuten! Happy healthy meal en een fijne duurzame dinsdag :)
500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.