maandag 29 september 2014

Laten we een bos planten

FotoAl 58 jaar worden er in Nederland op Boomfeestdag, voorheen Boomplantdag, bomen geplant door kinderen van groep 6/7. Ik weet nog goed dat ik op een kaal industrieterrein een jonge boom, niet groter dan mijzelf, in de grond zette. Deze boom stond in een uitgedacht patroon met de bomen van mijn beste vriendinnen, met het idee dat we ze later makkelijk konden terugvinden. - Door: Chantal Kroone.

In de jaren daarna zijn we nog vaak langs ‘ons bos’ gefietst op weg naar de middelbare school. Lange tijd bleef het een zielig groepje jonge bomen. Er gingen wat bomen dood en een klein gedeelte moest zelfs wijken voor een nieuwe loods. Als ik toen toch eens wist, wat ik weet sinds het TED praatje van Shubhendu Sharma, had het bos er heel anders bijgestaan dan nu op bovenstaande foto. Het bos van mijn basisschoolklas staat er na 14 jaar zo bij. Bij de pijl staat de boom die ik in 2000 heb geplant, denk ik. De boom op de voorgrond, doet het aanzienlijk minder (foto: Google Streetview).Eco-entrepeneur Shubhendu Sharma ontwikkelt sinds 2011 met zijn bedrijf Afforestt snelgroeiende, op maat gemaakte bossen met grote biodiversiteit. Het idee is ontstaan naar aanleiding van zijn ontmoeting met de Japanse botanicus en winnaar van de Blue Planet PrizeAkira Miyawaki. Professor Miyawaki heeft het ecologisch concept van potentieel natuurlijke vegetatie (de plantensoorten die in een gebied horen wanneer menselijke invloeden wegvallen) uitgewerkt tot een manier om een ontbost gebied in korte tijd in zijn oude glorie te herstellen.

Hiervoor worden inheemse plantensoorten zorgvuldig geselecteerd, opgekweekt en dicht op elkaar geplant. De bossen die op deze manier zijn geplant groeien tien keer sneller en zijn al binnen twee jaar geheel zelfvoorzienend. Door de Miyawaki methode te combineren met het efficiënte productieproces van Toyota, heeft Sharma hieruit een  gestandaardiseerde methode ontworpen om een volmaakt bos van de lopende band te krijgen. 
Foto
Fragmenten uit de presentatie van Afforestt
Ik stel voor dat we deze methode op woensdag 18 maart 2015 toepassen tijdens de 59e editie van Boomfeestdag, waardoor de ruim 115.000 kinderen van dat jaar hun boompjes, over een kortere periode dan ik, kunnen zien uitgroeien tot een prachtig, bio-divers, dichtbegroeid, zelfonderhoudend bos. Gegarandeerd een snelle en substantiële bijdrage aan de CO2-reductie.

Op 8 en 9 oktober is de organisatie achter Boomfeestdag aanwezig in Houten voor de Dag van de Openbare Ruimte. Kan iemand ze dit idee daar influisteren?

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.