dinsdag 23 september 2014

VN Klimaattop: ambities in New York

Wachtend op de vertraagde trein naar Rotterdam, pak ik de krant uit mijn tas, de Trouw dit keer (ik ben nogal een abonnementhopper, dus je weet het bij mij maar nooit). Meer dan de helft van de voorpagina bestaat vandaag uit klimaatnieuws, wat een feest! Ik hoop dat dit een fijne duurzame dinsdag wordt. - Door: Nicky Kroon.
Een paar honderdduizend mensen hopen dat samen met mij, want vandaag vindt er in New York een VN klimaattop plaats. Hier spreken wereldleiders  over hun plannen en ambities om de opwarming van de aarde te vertragen. Zondag 21 september gingen mensen over de hele wereld tijdens de People's Climate March de straat op om te laten zien dat dit een nógal belangrijk onderwerp is. Ook in Amsterdam, waar wij – geïnspireerd door Prinsjesdag – bij waren.
In 2009 werd er door de VN voor het laatst serieus over de opwarming van de aarde gesproken. Op de top die dat jaar in Kopenhagen plaatsvond werd een akkoord gesloten, waarin onder meer staat dat de opwarming van de aarde maximaal 2 graden Celsius mag zijn. Het bleef toen bij mooie woorden, want harde afspraken werden er nog niet gemaakt. (In 2009 was er trouwens ook een evenement voorafgaand aan de top, beat the heat now, waar ik ook bij was. Ik heb er zelfs nog een foto van, zie ons stralen!)
Beat the Heat
Vandaag worden er op de top, net als vijf jaar geleden, geen bindende afspraken gemaakt. Overheden vertellen over de ambities en plannen die ze hebben en de acties die ze ondernemen om CO2-uitstoot (en dus opwarming van de aarde) te verminderen. Rutte pleitte vanmiddag bijvoorbeeld voor internationale samenwerking en zei “if we act now and if we act together, we can mitigate climate change and we can adapt to the physical and environmental challenges we face”, maar zwakte dat groene idealisme even later weer af door te stellen dat “making sustainability a business case is the best guarantee for a successful climate policy”.
Het doel van deze top in New York is om een positieve politieke sfeer te creëren in aanloop naar de klimaatconferentie in Lima in december en de veel belangrijkere klimaattop in Parijs in november/december volgend jaar. (En dat terwijl de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) begin deze maand nog een rapport uitbracht waarin ze lieten zien dat de CO2-uitstoot tussen 2012 en 2013 juist is gestegen, meer dan in welk ander jaar dan ook sinds 1984!) Pas aan het eind van volgend jaar zullen er dus echte afspraken worden gemaakt over CO2-uitstoot, opwarming van de aarde en duurzame maatregelen. Die afspraken moeten het Kyoto protocol gaan opvolgen, waarin de VN klimaatdoelstellingen en afspraken tot 2020 zijn vastgelegd.
Let’s see if the UN can beat the heat!

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.