zondag 7 september 2014

Zo fijn is Scandinavisch design

Scandinavië staat niet alleen bekend om haar mooie natuur, fashionable mensen en lekkere kaneelbroodjes. Als je aan Scandinavië denkt, komen je gedachten ook al snel bij het blauw met gele woonwarenhuis uit. De IKEA is onlosmakelijk verbonden met het erfgoed uit het Noorden en past zo goed bij Zweden als een knäckebrödje bij een plak kaas. Toch heeft Zweden niet alleen meubels met onbegrijpelijke handleidingen te bieden. Scandinavisch design gaat veel verder dan het woonwarenhuis. Benieuwd hoe je jouw interieur een Scandinavische touch geeft? Met deze tips haal je het Noorden in een handomdraai in huis. - Door: Jessie Kroon. 

Het belangrijkste element in een Scandinavisch interieur is
 rust. Scandinaviërs houden van pure kleuren en niet te veel poespas. Wil je jouw huis veranderen? Begin dan met een rustige basis. Witte muren zijn essentieel om de Scandinavische look te creëren en geven gelijk een frisse uitstraling aan je huis. Toen ik mijn nieuwe huis ging behangen wist ik het meteen: de basis moet wit. Deze frisheid wordt in Scandinavische interieurs verder doorgevoerd door vooral gebruik te maken van witte accessoires. Denk aan witte kussens, een witte sprei en witte kastjes. 
Picture
beeld: Stadshem.se
Veel Nederlanders vinden een wit interieur wat saai, maar daar heb ik de oplossing voor gevonden. Om je interieur iets stoerder te maken, kun je de witte items afwisselen met zwarte accenten. Een zwarte lamp of kandelaar is bijvoorbeeld een echte eyecatcher. Toch denken Scandinavische interieurdesigners hier wel goed over na. Om de frisse uitstraling te behouden, zorgen ze ervoor dat de zwarte items van bijvoorbeeld draadstaal zijn, zodat je toch de transparantie houdt.

Een derde essentiële toevoeging aan het Scandinaviseren (ja, vanaf nu is dit een werkwoord!) van je interieur is een
 houten vloer. Een Scandinavisch interieur zonder houten vloer is als een Fika zonder koffie. De houten vloer wordt meestal in een lichte kleur uitgevoerd en vaak zelfs witgeschilderd. Het is niet erg als de vloer oud is, dat is vaak zelfs juist beter. Op de vloer leg je een natuurlijk kleed van bijvoorbeeld ruwe sisal of een zacht schapenvachtje. 
Picture
Als slagroom op de Daimtaart kun je, als je budget het toelaat, wat designklassiekers in je huis neerzetten. Het is niet nodig om veel meubels te kopen, in tegendeel, maar de meubels moeten wel van een goede kwaliteit zijn, duurzaam zijn en vooral niet teveel kleurtjes hebben. Sommige mensen zullen het waarschijnlijk oersaai vinden om een Zweeds interieur te hebben, maar rust en natuurlijke uitstraling zijn al jaren lang dé standaard in interieurland. Knoop deze kernelementen goed in je oren, je zult zien dat ze in mijn volgende blogposts geregeld terugkomen!

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.