zondag 12 oktober 2014

Een café in een fiets


Whait what? Ja, je leest het goed, dit blog gaat over 'a café in a bike'. Wheely’s is een Zweeds initiatief dat mensen de mogelijkheid biedt om hun eigen café te beginnen. In een fiets dus. - Door: Nicky Kroon.

De jonge duurzame ondernemers achter NSID, de Nordic Society for Invention and Discovery, bedachten Wheely’s en hebben het project eerder dit jaar op indiegogo gelanceerd. Inmiddels bieden ze mensen over de hele wereld een mogelijkheid tot het openen van een eigen duurzame cafeetje. (Er is zelfs al een Wheely’s café in Chili!)

Hun missie? “To compete against fast food giants like Starbucks with a healthy, environmentally friendly alternative on wheels.” Want omdat de café's in een fiets zitten, zijn ze 100% CO2-neutraal. (Het is een ingeburgerd besef in Scandinavië dat fietsen klimaatneutraal is, Kopenhagen ziet het bijvoorbeeld als de oplossing naar een Carbon Neutral 2025.) En vanwege die fietsen zie ik ook een toekomst voor Wheely’s in Nederland!

Maar ‘to compete against giants’, moet je wel sterk in je schoenen staan. Gelukkig doen ze dat bij NSID. De crowdfunding-campagne leverde zelfs bijna drie keer zoveel geld op als nodig.

Waarom is Wheely’s dan zo succesvol? Natuurlijk omdat ze duurzaam en Zweeds zijn (want dat vindt iederéén leuk), maar er spelen meer factoren mee. Zoals flexibiliteit en verantwoordelijkheid. De jonge ondernemers beginnen met Wheely’s een eigen bedrijfje, daar investeren ze (tijd en geld) in en daar voelen ze zich dus verantwoordelijk voor. Dat resulteert in enthousiaste mensen achter de toonbank en wie wil zijn koffie of thee nou niet 'served with a smile'? En Wheely's is flexibel omdat je, als je de fiets eenmaal hebt, zélf kunt bepalen hoe vaak, waar, wanneer, hoe lang en met wie je koffie gaat verkopen. Branding is een andere reden dat Wheely’s een succes is, het maakt een onderneming herkenbaar. Franchises zijn daarom vaak succesvoller dan onafhankelijke ondernemingen (maar niet altijd), en de branding maakt het in dit geval vooral ook een stuk toegankelijker en makkelijker om je eigen bedrijfje te starten. Je deelt bijvoorbeeld de administratieve lasten, design- en reclamekosten en de inkoop. En dat scheelt enorm.

Gisteren ‘opende’ er een Wheely’s in Malmö (mijn thuisstad in Zweden), waar het café in de fiets enthousiast onthaald werd in het mooie Folkets Park. Ik ben benieuwd wanneer ik de eerste door Amsterdam zie rijden. Zoals ze bij Wheely's zo mooi zeggen; changing the world, one pedal at a time.

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.