maandag 20 oktober 2014

Circus Cirkör - Circus op z'n Zweeds

Het circus, dat is ouderwets toch, met van die clowns en suikerspinnen enzo? Nou, niet in Zweden. Vandaag zag ik een voorstelling van Cirkus Cirkör, waarin wol, wereldvrede, acrobatiek en live muziek de hoofdrol speelden. En hóe! - Door: Nicky Kroon.

In het kader van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Zweden, worden er allerlei Zweden-gerelateerde activiteiten georganiseerd in Den Haag en Amsterdam. Toen ik dat een paar weken geleden op twitter voorbij zag komen, kwam ik via wat virtuele omwegen op de website van het Lucent Danstheater de voorstelling Knitting Peace tegen.
Een show waarin het Zweedse Cirkus Cirkör zich afvraagt of "a worldwide knitting for peace movement can make a difference". Een voorstelling met een boodschap (die mij als Master in Peace and Conflict wel aanspreekt natuurlijk), maar ook met supergoede artiesten en routines.

Op het podium zie je een afwisseling tussen live breien, een violist die op een eenwieler over het slappe koor rijdt, een hoepel, luchtacrobatiek, muzikanten en grote bollen wol waar overheen gerend wordt en soms ineens een mens in zit. Hoe dat eruit ziet? Dan moet je de trailer hieronder maar even bekijken.


Wat ik zo tof vond aan de show was dat het de combinatie mooi, verrassend, stijlvol spannend en mysterieus op een ongedwongen manier wist neer te zetten. Bijna moeiteloos haalden de artiesten halsbrekende toeren uit in een betoverende muzikale sfeer. Je zult mij niet snel meer horen zeggen dat 
wol niet spannend is of dat het circus passé is.

En wat die boodschap betreft dan? Die zat er echt wel in. Subtiel, simpel en superpositief. Precies hoe politiek het allerleukste is. De vragen waar het volgens Cirkus Cirkör zelf om draait zijn:


"Why would anyone choose to spend their entire life walking on a thin line? The chance of becoming rich or famous is minimal and the risk of injury is great. What drives us? What are we aspiring for? What makes us cope with it all?" 
Ik vind de vergelijking leuk gevonden: circusartiesten proberen het onmogelijke mogelijk te maken en wereldvrede wordt door bijna iedereen die niet in een Miss-verkiezing zit als een onmogelijke missie gezien. Maar Cirkus Cirkör laat zien dat we er misschien weinig toe lijken te doen in vergelijking met de grootsheid en complexiteit van de aarde, maar dat elke beweging desalniettemin begint met een individu. Heerlijk toch, dat optimistische licht-activistische? Ik krijg er gewoon zin va om te wildbreien.

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.