Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

woensdag 31 december 2014

(Geen) tasje erbij?

(Geen) tasje erbij?

FotoVijf uur. Het was een lange en drukke dag. Even gauw op weg naar huis langs de supermarkt om het avondeten in huis te halen. Net als iedereen, rond etenstijd, waardoor het hartstikke druk is. Aan de kassa blijkt dat je te veel boodschappen hebt om in je rugtas te proppen. Shit, geen plastic tas mee. Er is nog maar één oplossing: ‘mag ik er een tasje bij?’. Fout! - Door: Ramon Holle.

Deze vraag kost je niet alleen 25 eurocent, nee veel erger, deze vraag kost dierenlevens en vervuilt het milieu. Niet per se dat ene tasje aan de kassa natuurlijk, maar wel de optelsom van alle plastic tasjes die wereldwijd over de toonbank gaan. Volgens de website van plastictasvrij worden er wereldwijd tussen de 500 biljoen en 1,2 triljoen plastic tassen per jaar gebruikt. Nederlandse supermarkten verkopen er jaarlijks 420 miljoen. Daar komen nog eens een miljard gratis tassen bij. Die plastic tassen worden slechts twaalf tot twintig minuten gebruikt voordat ze worden weggegooid. Maar één op de tweehonderd plastic tassen wordt gerecycled. De overige 199 tassen hebben 1000 jaar nodig om af te breken.

Waarom is dat nou zo erg? Plastic tassen worden gemaakt van olie; de productie van plastic tassen stoot per persoon per jaar twee kilo CO2 uit. Daarnaast kunnen plastic tassen door dieren worden aangezien voor voedsel. Het eten van plastic kan verstopping veroorzaken, wat resulteert in een vals gevoel van volheid. Als het afval in de maag blijft, kan dit leiden tot interne infecties, verhongering en dood. Een walvis die dood aanspoelde aan de Normandische kust zat vol met plastic tassen en andere plastic voorwerpen.
Foto
Een goed alternatief: de katoenen tas.

In een aantal landen wordt er gelukkig al maatregelen genomen tegen plastic tassen. In sommige landen is er een totaalverbod (bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, Bangladesh en Italië). Frankrijk heeft een verbod op plastic tasjes vanaf 2016 aangekondigd. In andere landen wordt er belasting geheven over plastic tassen (bijvoorbeeld België en Ierland). En Nederland? Nederland kent geen landelijke maatregelen.

Volgens het adagium ‘een betere wereld begint bij jezelf’ verzoeken we je daarom zelf maatregelen te nemen zolang er geen landelijk verbod komt. Dit kun je doen door áltijd een plastic (of een katoenen) tas bij je te dragen. Stop er één onder je zadel, één in je rugzak, één in de achterbak van je auto et cetera. De volgende keer dat je aan de kassa staat met te veel boodschappen, ben jij op de situatie voorbereid. Een goed voornemen voor het komende jaar (en de rest van je leven): gebruik nooit meer de zin ‘mag ik er een tasje bij?’.

Een plastic tasje meenemen is heel gemakkelijk! Check hieronder hoe je ze heel slim op kunt vouwen.
Foto

maandag 15 december 2014

Moestuinieren in de stad

Moestuinieren in de stad

Foto
Hovenier Matthias van den Berg loopt trots door zijn stadsmoestuin, terwijl op nog geen twintig meter afstand de auto’s op de Weesperstraat voorbij razen. Toch is van die drukte niets te merken in deze oase van rust. Hij wijst aan welke groenten en kruiden er allemaal in de moestuin staan en trekt her en der een blaadje van een plant, ruikt eraan of eet het op. ‘Hier, proef maar!’

Matthias is oprichter en directeur van Amstelhoveniers, een bedrijf dat stadstuinen ontwerpt en realiseert. Acht jaar geleden werd hij benaderd om het hele gebied voor de Hermitage her in te richten. ‘Het was hier helemaal vol gegroeid; compleet aan zijn lot overgelaten.’ Vervolgens hebben de hoveniers er gazonnetjes en bomen aangelegd.

De Hoftuin

Een jaar geleden moest een deel van de tuin echter weer veranderd worden. Op het terrein zou een nieuw restaurantje – het inmiddels bestaande restaurant De Hoftuin – komen. De tuin kreeg daarom een nieuwe indeling. Matthias zag in de komst van het bedrijfje een nieuw concept. ‘Ik ben op de baas van De Hoftuin afgestapt en zei dat ik een plan voor hem had gemaakt, waarop hij antwoordde: ‘’heb ik daar om gevraagd dan?’’’

Matthias stelde voor om een moestuin aan te leggen met producten die het restaurant kon gebruiken. De baas zag heil in het ongevraagde voorstel en zo ontstond een samenwerking. Een jaar later groeien er vele verschillende kruiden, waaronder oregano, tijm, rozemarijn, basilicum en honingmeloensalie in de moestuin. Door de winter is de moestuin wel een stuk minder groen, maar een aanzienlijk deel van de kruiden groeit gewoon door. Ook groenten als boerenkool, pastinaak en rucola zijn aanwezig.
Foto
De moestuin in de zomer
Foto
De moestuin in de zomer

Verveine thee

Na de rondleiding vertelt Matthias aan tafel in De Hoftuin – onder het genot van een ‘verveine’ thee met kruiden uit de moestuin – hoe de producten daar binnen gebruikt worden. ‘Het idee is vooral gericht op een theehuis, dus staan er veel kruiden in de moestuin waar thee van kan worden getrokken. De kruiden worden ook verwerkt in de gerechten, bijvoorbeeld boven op een salade.’
Foto
In De Hoftuin
Foto
Verveine thee

Bottom-up

Matthias is zelf opgegroeid met een moestuin en at zodoende veel van de eigen geteelde groenten en fruit. Pas op latere leeftijd ontdekte hij in Amsterdam hoe aardbeien er in de supermarkt uitzagen. ‘Ze waren veel mooier: felrood en groot. Maar ze smaakten nergens naar.’

Zijn passie voor tuinieren leidde tot zijn huidige baan en zijn werkzaamheden omhelzen veel meer dan deze moestuin alleen. Zo heeft Amstelhoveniers ook een stadsmoestuin aangelegd in IJburg, ‘Moes32’ genaamd, waar gezinnen een bak kunnen huren om in te tuinieren. Ook werkt hij aan de ‘vertical garden tube, waarbij door in de hoogte te werken meer kan worden geteeld op een kleine oppervlakte. Matthias is blij om te zien dat zulke initiatieven enthousiast worden ontvangen. ‘Burgers nemen nu zelf het heft in eigen handen. Duurzaam leven is hip geworden. Door bottom-up processen lijkt wezenlijk iets te gaan veranderen.’

Meer weten over de projecten? Kijk op de website van Amstelhoveniers voor uitleg, foto’s en video’s. De video’s van de moestuin bij de Hoftuin zijn hieronder en hierboven  te bekijken.
500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.