woensdag 31 december 2014

(Geen) tasje erbij?

FotoVijf uur. Het was een lange en drukke dag. Even gauw op weg naar huis langs de supermarkt om het avondeten in huis te halen. Net als iedereen, rond etenstijd, waardoor het hartstikke druk is. Aan de kassa blijkt dat je te veel boodschappen hebt om in je rugtas te proppen. Shit, geen plastic tas mee. Er is nog maar één oplossing: ‘mag ik er een tasje bij?’. Fout! - Door: Ramon Holle.

Deze vraag kost je niet alleen 25 eurocent, nee veel erger, deze vraag kost dierenlevens en vervuilt het milieu. Niet per se dat ene tasje aan de kassa natuurlijk, maar wel de optelsom van alle plastic tasjes die wereldwijd over de toonbank gaan. Volgens de website van plastictasvrij worden er wereldwijd tussen de 500 biljoen en 1,2 triljoen plastic tassen per jaar gebruikt. Nederlandse supermarkten verkopen er jaarlijks 420 miljoen. Daar komen nog eens een miljard gratis tassen bij. Die plastic tassen worden slechts twaalf tot twintig minuten gebruikt voordat ze worden weggegooid. Maar één op de tweehonderd plastic tassen wordt gerecycled. De overige 199 tassen hebben 1000 jaar nodig om af te breken.

Waarom is dat nou zo erg? Plastic tassen worden gemaakt van olie; de productie van plastic tassen stoot per persoon per jaar twee kilo CO2 uit. Daarnaast kunnen plastic tassen door dieren worden aangezien voor voedsel. Het eten van plastic kan verstopping veroorzaken, wat resulteert in een vals gevoel van volheid. Als het afval in de maag blijft, kan dit leiden tot interne infecties, verhongering en dood. Een walvis die dood aanspoelde aan de Normandische kust zat vol met plastic tassen en andere plastic voorwerpen.
Foto
Een goed alternatief: de katoenen tas.

In een aantal landen wordt er gelukkig al maatregelen genomen tegen plastic tassen. In sommige landen is er een totaalverbod (bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, Bangladesh en Italië). Frankrijk heeft een verbod op plastic tasjes vanaf 2016 aangekondigd. In andere landen wordt er belasting geheven over plastic tassen (bijvoorbeeld België en Ierland). En Nederland? Nederland kent geen landelijke maatregelen.

Volgens het adagium ‘een betere wereld begint bij jezelf’ verzoeken we je daarom zelf maatregelen te nemen zolang er geen landelijk verbod komt. Dit kun je doen door áltijd een plastic (of een katoenen) tas bij je te dragen. Stop er één onder je zadel, één in je rugzak, één in de achterbak van je auto et cetera. De volgende keer dat je aan de kassa staat met te veel boodschappen, ben jij op de situatie voorbereid. Een goed voornemen voor het komende jaar (en de rest van je leven): gebruik nooit meer de zin ‘mag ik er een tasje bij?’.

Een plastic tasje meenemen is heel gemakkelijk! Check hieronder hoe je ze heel slim op kunt vouwen.
Foto

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.