maandag 15 december 2014

Moestuinieren in de stad

Foto
Hovenier Matthias van den Berg loopt trots door zijn stadsmoestuin, terwijl op nog geen twintig meter afstand de auto’s op de Weesperstraat voorbij razen. Toch is van die drukte niets te merken in deze oase van rust. Hij wijst aan welke groenten en kruiden er allemaal in de moestuin staan en trekt her en der een blaadje van een plant, ruikt eraan of eet het op. ‘Hier, proef maar!’

Matthias is oprichter en directeur van Amstelhoveniers, een bedrijf dat stadstuinen ontwerpt en realiseert. Acht jaar geleden werd hij benaderd om het hele gebied voor de Hermitage her in te richten. ‘Het was hier helemaal vol gegroeid; compleet aan zijn lot overgelaten.’ Vervolgens hebben de hoveniers er gazonnetjes en bomen aangelegd.

De Hoftuin

Een jaar geleden moest een deel van de tuin echter weer veranderd worden. Op het terrein zou een nieuw restaurantje – het inmiddels bestaande restaurant De Hoftuin – komen. De tuin kreeg daarom een nieuwe indeling. Matthias zag in de komst van het bedrijfje een nieuw concept. ‘Ik ben op de baas van De Hoftuin afgestapt en zei dat ik een plan voor hem had gemaakt, waarop hij antwoordde: ‘’heb ik daar om gevraagd dan?’’’

Matthias stelde voor om een moestuin aan te leggen met producten die het restaurant kon gebruiken. De baas zag heil in het ongevraagde voorstel en zo ontstond een samenwerking. Een jaar later groeien er vele verschillende kruiden, waaronder oregano, tijm, rozemarijn, basilicum en honingmeloensalie in de moestuin. Door de winter is de moestuin wel een stuk minder groen, maar een aanzienlijk deel van de kruiden groeit gewoon door. Ook groenten als boerenkool, pastinaak en rucola zijn aanwezig.
Foto
De moestuin in de zomer
Foto
De moestuin in de zomer

Verveine thee

Na de rondleiding vertelt Matthias aan tafel in De Hoftuin – onder het genot van een ‘verveine’ thee met kruiden uit de moestuin – hoe de producten daar binnen gebruikt worden. ‘Het idee is vooral gericht op een theehuis, dus staan er veel kruiden in de moestuin waar thee van kan worden getrokken. De kruiden worden ook verwerkt in de gerechten, bijvoorbeeld boven op een salade.’
Foto
In De Hoftuin
Foto
Verveine thee

Bottom-up

Matthias is zelf opgegroeid met een moestuin en at zodoende veel van de eigen geteelde groenten en fruit. Pas op latere leeftijd ontdekte hij in Amsterdam hoe aardbeien er in de supermarkt uitzagen. ‘Ze waren veel mooier: felrood en groot. Maar ze smaakten nergens naar.’

Zijn passie voor tuinieren leidde tot zijn huidige baan en zijn werkzaamheden omhelzen veel meer dan deze moestuin alleen. Zo heeft Amstelhoveniers ook een stadsmoestuin aangelegd in IJburg, ‘Moes32’ genaamd, waar gezinnen een bak kunnen huren om in te tuinieren. Ook werkt hij aan de ‘vertical garden tube, waarbij door in de hoogte te werken meer kan worden geteeld op een kleine oppervlakte. Matthias is blij om te zien dat zulke initiatieven enthousiast worden ontvangen. ‘Burgers nemen nu zelf het heft in eigen handen. Duurzaam leven is hip geworden. Door bottom-up processen lijkt wezenlijk iets te gaan veranderen.’

Meer weten over de projecten? Kijk op de website van Amstelhoveniers voor uitleg, foto’s en video’s. De video’s van de moestuin bij de Hoftuin zijn hieronder en hierboven  te bekijken.

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort. Kom je een keertje langs?