Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

woensdag 31 december 2014

(Geen) tasje erbij?

(Geen) tasje erbij?

FotoVijf uur. Het was een lange en drukke dag. Even gauw op weg naar huis langs de supermarkt om het avondeten in huis te halen. Net als iedereen, rond etenstijd, waardoor het hartstikke druk is. Aan de kassa blijkt dat je te veel boodschappen hebt om in je rugtas te proppen. Shit, geen plastic tas mee. Er is nog maar één oplossing: ‘mag ik er een tasje bij?’. Fout! - Door: Ramon Holle.

Deze vraag kost je niet alleen 25 eurocent, nee veel erger, deze vraag kost dierenlevens en vervuilt het milieu. Niet per se dat ene tasje aan de kassa natuurlijk, maar wel de optelsom van alle plastic tasjes die wereldwijd over de toonbank gaan. Volgens de website van plastictasvrij worden er wereldwijd tussen de 500 biljoen en 1,2 triljoen plastic tassen per jaar gebruikt. Nederlandse supermarkten verkopen er jaarlijks 420 miljoen. Daar komen nog eens een miljard gratis tassen bij. Die plastic tassen worden slechts twaalf tot twintig minuten gebruikt voordat ze worden weggegooid. Maar één op de tweehonderd plastic tassen wordt gerecycled. De overige 199 tassen hebben 1000 jaar nodig om af te breken.

Waarom is dat nou zo erg? Plastic tassen worden gemaakt van olie; de productie van plastic tassen stoot per persoon per jaar twee kilo CO2 uit. Daarnaast kunnen plastic tassen door dieren worden aangezien voor voedsel. Het eten van plastic kan verstopping veroorzaken, wat resulteert in een vals gevoel van volheid. Als het afval in de maag blijft, kan dit leiden tot interne infecties, verhongering en dood. Een walvis die dood aanspoelde aan de Normandische kust zat vol met plastic tassen en andere plastic voorwerpen.
Foto
Een goed alternatief: de katoenen tas.

In een aantal landen wordt er gelukkig al maatregelen genomen tegen plastic tassen. In sommige landen is er een totaalverbod (bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, Bangladesh en Italië). Frankrijk heeft een verbod op plastic tasjes vanaf 2016 aangekondigd. In andere landen wordt er belasting geheven over plastic tassen (bijvoorbeeld België en Ierland). En Nederland? Nederland kent geen landelijke maatregelen.

Volgens het adagium ‘een betere wereld begint bij jezelf’ verzoeken we je daarom zelf maatregelen te nemen zolang er geen landelijk verbod komt. Dit kun je doen door áltijd een plastic (of een katoenen) tas bij je te dragen. Stop er één onder je zadel, één in je rugzak, één in de achterbak van je auto et cetera. De volgende keer dat je aan de kassa staat met te veel boodschappen, ben jij op de situatie voorbereid. Een goed voornemen voor het komende jaar (en de rest van je leven): gebruik nooit meer de zin ‘mag ik er een tasje bij?’.

Een plastic tasje meenemen is heel gemakkelijk! Check hieronder hoe je ze heel slim op kunt vouwen.
Foto

maandag 15 december 2014

Moestuinieren in de stad

Moestuinieren in de stad

Foto
Hovenier Matthias van den Berg loopt trots door zijn stadsmoestuin, terwijl op nog geen twintig meter afstand de auto’s op de Weesperstraat voorbij razen. Toch is van die drukte niets te merken in deze oase van rust. Hij wijst aan welke groenten en kruiden er allemaal in de moestuin staan en trekt her en der een blaadje van een plant, ruikt eraan of eet het op. ‘Hier, proef maar!’

Matthias is oprichter en directeur van Amstelhoveniers, een bedrijf dat stadstuinen ontwerpt en realiseert. Acht jaar geleden werd hij benaderd om het hele gebied voor de Hermitage her in te richten. ‘Het was hier helemaal vol gegroeid; compleet aan zijn lot overgelaten.’ Vervolgens hebben de hoveniers er gazonnetjes en bomen aangelegd.

De Hoftuin

Een jaar geleden moest een deel van de tuin echter weer veranderd worden. Op het terrein zou een nieuw restaurantje – het inmiddels bestaande restaurant De Hoftuin – komen. De tuin kreeg daarom een nieuwe indeling. Matthias zag in de komst van het bedrijfje een nieuw concept. ‘Ik ben op de baas van De Hoftuin afgestapt en zei dat ik een plan voor hem had gemaakt, waarop hij antwoordde: ‘’heb ik daar om gevraagd dan?’’’

Matthias stelde voor om een moestuin aan te leggen met producten die het restaurant kon gebruiken. De baas zag heil in het ongevraagde voorstel en zo ontstond een samenwerking. Een jaar later groeien er vele verschillende kruiden, waaronder oregano, tijm, rozemarijn, basilicum en honingmeloensalie in de moestuin. Door de winter is de moestuin wel een stuk minder groen, maar een aanzienlijk deel van de kruiden groeit gewoon door. Ook groenten als boerenkool, pastinaak en rucola zijn aanwezig.
Foto
De moestuin in de zomer
Foto
De moestuin in de zomer

Verveine thee

Na de rondleiding vertelt Matthias aan tafel in De Hoftuin – onder het genot van een ‘verveine’ thee met kruiden uit de moestuin – hoe de producten daar binnen gebruikt worden. ‘Het idee is vooral gericht op een theehuis, dus staan er veel kruiden in de moestuin waar thee van kan worden getrokken. De kruiden worden ook verwerkt in de gerechten, bijvoorbeeld boven op een salade.’
Foto
In De Hoftuin
Foto
Verveine thee

Bottom-up

Matthias is zelf opgegroeid met een moestuin en at zodoende veel van de eigen geteelde groenten en fruit. Pas op latere leeftijd ontdekte hij in Amsterdam hoe aardbeien er in de supermarkt uitzagen. ‘Ze waren veel mooier: felrood en groot. Maar ze smaakten nergens naar.’

Zijn passie voor tuinieren leidde tot zijn huidige baan en zijn werkzaamheden omhelzen veel meer dan deze moestuin alleen. Zo heeft Amstelhoveniers ook een stadsmoestuin aangelegd in IJburg, ‘Moes32’ genaamd, waar gezinnen een bak kunnen huren om in te tuinieren. Ook werkt hij aan de ‘vertical garden tube, waarbij door in de hoogte te werken meer kan worden geteeld op een kleine oppervlakte. Matthias is blij om te zien dat zulke initiatieven enthousiast worden ontvangen. ‘Burgers nemen nu zelf het heft in eigen handen. Duurzaam leven is hip geworden. Door bottom-up processen lijkt wezenlijk iets te gaan veranderen.’

Meer weten over de projecten? Kijk op de website van Amstelhoveniers voor uitleg, foto’s en video’s. De video’s van de moestuin bij de Hoftuin zijn hieronder en hierboven  te bekijken.

zondag 9 november 2014

Supersoep!

Supersoep!

Foto
Zondag is voor mij vaak een feestje. Mijn vriend zoekt een lekker recept uit of we experimenteren met alle lekkere dingen die we in de supermarkt vinden. Zo hadden we laatst gevulde portobello's, verrassende kiprisotto en een lekkere ovenschotel. Omdat we vrijdag al biologische wijntjes en pizza's op hadden in Alkmaar en ik alleen in mijn huisje was, besloot ik vandaag eens voor een makkelijke eenpersoonsmaaltijd te gaan: supersoep! Ik ben namelijk echt gék op soep! - Door: Jessie Kroon.

Wat heb je nodig?
 

* Let op: we gaan uit van een eenpersoonshuishouden en hebben gekozen voor biologische varianten.
1 Sjalotje
1 Rode ui1 Paprika
1 Courgette
1 Handje champignons
1 Broodje voor erbij
Scheutje biologische (citroen)olie
Peper & zout
Staafmixer

Hoe maak je het?
Doe een scheutje olie in een pan en fruit het uitje en sjalotje. Snijd ondertussen de paprika, courgette en champignon in kleine blokjes. Hoe kleiner de blokjes, hoe sneller ze smeuïg worden. Ik houd ze juist expres een beetje groot, omdat ik graag nog wat stukjes groente in mijn soep houd.


Foto
Foto

Eigenlijk heb je nu het meeste werk al gedaan, hoe fijn is dat? Als alles in de pan zit, doe je de deksel op de pan en laat je de groenten op een zacht pitje sudderen.

Als je de pan ongeveer vijf minuten op het vuur hebt staan, kun je een scheutje water toevoegen. Zo word de soep uiteindelijk wat minder dik. Ik heb maar een half glaasje water in de pan gedaan, omdat ik mijn soep het liefst zo dik en 'sauzig' mogelijk heb!

Als de courgette een beetje zacht is geworden kun je de staafmixer erbij pakken! Ik heb mijn staafmixer een keer in een kerstpakket gekregen en ben er zó blij mee! Naast lekkere soepjes maak je ook de heerlijkste sauzen en toetjes. Mjam!

Hoe langer je met de staafmixer bezig bent, hoe vloeibaarder de soep is. Ik heb hem juist dik gehouden. Dit is echt geheel naar eigen smaak.


Foto


Een vers knapperig broodje erbij en ááááán tafel! Nog sneller dan als je Thuisbezorgd had gebeld ;)

Foto

donderdag 23 oktober 2014

Stylish en Scandinavisch de deur uit

Stylish en Scandinavisch de deur uit

Picture

Oké, direct toegegeven, ik ben geen fashion goeroe. Verre van zelfs, maar met een beetje hulp kun je al snel alle ins en outs achterhalen. Omdat ik er van overtuigd ben dat Scandinavisch design veel meer is dan alleen een tof interieur of de juiste items heb ik besloten om dit blog geheel te wijden aan Scandinavische fashion. Om snel en sophisticated voor de dag te komen heb ik een fijn stappenplan opgesteld. In drie stappen naar de ideale look, prima toch?  -  Door: Jessie Kroon.

Stap 1: het overhemd

Picture
bron: http://www.elin-kling.com
Picture
bron: http://www.zalando.nl/modstroem

Het gestreepte overhemd is kenmerkend Scandinavisch. Niet zo gek dus dat Elin Kling, één van de bekendste Scandinavische fashion bloggers er ééntje (waarschijnlijk zelfs meer) in de kast heeft hangen. Combineer het overhemd (dat je ook in duurzame variant regelmatig tegenkomt) met kwalitatief goede en strakke items, zoals een zwart colbert of een chique spijkerbroek. Net als in het Scandinavisch interieur geldt ook hier: less is more.

Stap 2: de sobere tas

Picture
bron: http://angelicablick.se

Een goede tas is het halve werk. Dat weet ook blogster Angelica Blick maar al te goed. Kies een sobere tas, in een neutrale of zwarte kleur, maar zorg dat hij opvalt door de vorm, het materiaal of een combinatie hiervan. Er zijn genoeg Scandinavische merken op de markt, dus je kunt prima een uniekitem scoren. Denk bijvoorbeeld aan een tas van kurk, is nog superduurzaam ook. Combineer de tas met je overhemd en spijkerbroek om simpel doch stylish de dag door te komen. 

Stap 3: de zachte jas

Picture
bron: http://byfunda.freshnet.com/

Wonen in het hoge Noorden heeft zo zijn voordelen. Bijna altijd een zachte warme jas kunnen dragen is er wat mij betreft zeker één. Deze jas van blogger Funda (nee, ze verhuurt geen huizen) is een perfect voorbeeld van een chique warme jas. Aan de jassen hangt vaak wel een prijskaartje, maar het is de investering zeker waard.  

maandag 20 oktober 2014

Circus Cirkör - Circus op z'n Zweeds

Circus Cirkör - Circus op z'n Zweeds

Het circus, dat is ouderwets toch, met van die clowns en suikerspinnen enzo? Nou, niet in Zweden. Vandaag zag ik een voorstelling van Cirkus Cirkör, waarin wol, wereldvrede, acrobatiek en live muziek de hoofdrol speelden. En hóe! - Door: Nicky Kroon.

In het kader van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Zweden, worden er allerlei Zweden-gerelateerde activiteiten georganiseerd in Den Haag en Amsterdam. Toen ik dat een paar weken geleden op twitter voorbij zag komen, kwam ik via wat virtuele omwegen op de website van het Lucent Danstheater de voorstelling Knitting Peace tegen.
Een show waarin het Zweedse Cirkus Cirkör zich afvraagt of "a worldwide knitting for peace movement can make a difference". Een voorstelling met een boodschap (die mij als Master in Peace and Conflict wel aanspreekt natuurlijk), maar ook met supergoede artiesten en routines.

Op het podium zie je een afwisseling tussen live breien, een violist die op een eenwieler over het slappe koor rijdt, een hoepel, luchtacrobatiek, muzikanten en grote bollen wol waar overheen gerend wordt en soms ineens een mens in zit. Hoe dat eruit ziet? Dan moet je de trailer hieronder maar even bekijken.


Wat ik zo tof vond aan de show was dat het de combinatie mooi, verrassend, stijlvol spannend en mysterieus op een ongedwongen manier wist neer te zetten. Bijna moeiteloos haalden de artiesten halsbrekende toeren uit in een betoverende muzikale sfeer. Je zult mij niet snel meer horen zeggen dat 
wol niet spannend is of dat het circus passé is.

En wat die boodschap betreft dan? Die zat er echt wel in. Subtiel, simpel en superpositief. Precies hoe politiek het allerleukste is. De vragen waar het volgens Cirkus Cirkör zelf om draait zijn:


"Why would anyone choose to spend their entire life walking on a thin line? The chance of becoming rich or famous is minimal and the risk of injury is great. What drives us? What are we aspiring for? What makes us cope with it all?" 
Ik vind de vergelijking leuk gevonden: circusartiesten proberen het onmogelijke mogelijk te maken en wereldvrede wordt door bijna iedereen die niet in een Miss-verkiezing zit als een onmogelijke missie gezien. Maar Cirkus Cirkör laat zien dat we er misschien weinig toe lijken te doen in vergelijking met de grootsheid en complexiteit van de aarde, maar dat elke beweging desalniettemin begint met een individu. Heerlijk toch, dat optimistische licht-activistische? Ik krijg er gewoon zin va om te wildbreien.

donderdag 16 oktober 2014

Het Nordic Delight Festival

Het Nordic Delight Festival

Nordic Delight
Als je er op gaat letten is er in Utrecht bijna elke week wel een festival te vinden: filmfestivals, theaterfestivals, culinaire festivals, noem maar op. Begin oktober kwam ik erachter dat er ook een festival bestaat waarbij dit alles gecombineerd wordt met Scandinavische stijl: het Nordic Delight Festival. - Door: Jessica de Jong.

Het festival vond plaats in de tuin van het
 Centraal Museum en in de Nicolaïkerk ernaast. Sowieso is dat al een supersfeervolle locatie, maar door de aankleding van het festival werd het er alleen maar leuker op. Bij de entree hing bijvoorbeld een enorme (zelfgetimmerde?) eland. Er stonden geïmproviseerde houten kraampjes op het gras, er waren wat rode stoeltjes omheen gestrooid en ’s avonds werden er kandelaren en lantarens aangestoken om het af te maken. In de kerk waren zelfgemaakte banners aan het plafond gehangen, en in het entreegebouw was een heuse huiskamer ingericht door de tweedehands designwinkel Goed Spul (wat nu mijn nieuwe lievelingswinkel is).

Mijn favoriete kraampje was toch wel die van
 Carla’s Conditorie, waar ik mijn muntjes heb uitgegeven aan mjukpepparkaka, kanelbullar en hallondröm. Wat dat allemaal is moet je er zelf maar gaan proeven in haar vaste winkeltje dat achter de Dom verstopt zit. Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn!
Nordic Delight


Voor ik afdwaal naar nog meer voedselgerelateerde onderwerpen zal ik ook nog iets over de muzikale hoogtepunten vertellen, want daar kwam ik eigenlijk voor. De leukste artiest die ik er heb gezien kende ik stiekem al: Wintergatan. Ze zien eruit als warrige kunststudenten en maken nummers die vol zitten met muziekdoosgeluidjes. Het tofst is dat ze die muziekdoosjes vaak zelf maken, gewoon van wat houten plankjes (best wel duurzaam dus). Aan het eind van dit blije nummer zie je hoe zo’n muziekdoos gemaakt wordt. Een ander heel fijn bandje dat ik via het festival heb ontdekt is Einar Stray Orchestra. Prima muziek voor deze herfstige dagen.

Tot slot waren er ook een aantal erg goede series en korte films te zien, waaronder de bijzonder stijlvolle serie Äkta Människor. Daar kan ik nog wel een heel artikel over schrijven als ex-filmstudent, maar dat misschien een andere keer. Al kan ik het niet laten om deze trailer er nog even bij te zetten.

Kijken, okee? Bra!

zondag 12 oktober 2014

Een café in een fiets

Een café in een fiets


Whait what? Ja, je leest het goed, dit blog gaat over 'a café in a bike'. Wheely’s is een Zweeds initiatief dat mensen de mogelijkheid biedt om hun eigen café te beginnen. In een fiets dus. - Door: Nicky Kroon.

De jonge duurzame ondernemers achter NSID, de Nordic Society for Invention and Discovery, bedachten Wheely’s en hebben het project eerder dit jaar op indiegogo gelanceerd. Inmiddels bieden ze mensen over de hele wereld een mogelijkheid tot het openen van een eigen duurzame cafeetje. (Er is zelfs al een Wheely’s café in Chili!)

Hun missie? “To compete against fast food giants like Starbucks with a healthy, environmentally friendly alternative on wheels.” Want omdat de café's in een fiets zitten, zijn ze 100% CO2-neutraal. (Het is een ingeburgerd besef in Scandinavië dat fietsen klimaatneutraal is, Kopenhagen ziet het bijvoorbeeld als de oplossing naar een Carbon Neutral 2025.) En vanwege die fietsen zie ik ook een toekomst voor Wheely’s in Nederland!

Maar ‘to compete against giants’, moet je wel sterk in je schoenen staan. Gelukkig doen ze dat bij NSID. De crowdfunding-campagne leverde zelfs bijna drie keer zoveel geld op als nodig.

Waarom is Wheely’s dan zo succesvol? Natuurlijk omdat ze duurzaam en Zweeds zijn (want dat vindt iederéén leuk), maar er spelen meer factoren mee. Zoals flexibiliteit en verantwoordelijkheid. De jonge ondernemers beginnen met Wheely’s een eigen bedrijfje, daar investeren ze (tijd en geld) in en daar voelen ze zich dus verantwoordelijk voor. Dat resulteert in enthousiaste mensen achter de toonbank en wie wil zijn koffie of thee nou niet 'served with a smile'? En Wheely's is flexibel omdat je, als je de fiets eenmaal hebt, zélf kunt bepalen hoe vaak, waar, wanneer, hoe lang en met wie je koffie gaat verkopen. Branding is een andere reden dat Wheely’s een succes is, het maakt een onderneming herkenbaar. Franchises zijn daarom vaak succesvoller dan onafhankelijke ondernemingen (maar niet altijd), en de branding maakt het in dit geval vooral ook een stuk toegankelijker en makkelijker om je eigen bedrijfje te starten. Je deelt bijvoorbeeld de administratieve lasten, design- en reclamekosten en de inkoop. En dat scheelt enorm.

Gisteren ‘opende’ er een Wheely’s in Malmö (mijn thuisstad in Zweden), waar het café in de fiets enthousiast onthaald werd in het mooie Folkets Park. Ik ben benieuwd wanneer ik de eerste door Amsterdam zie rijden. Zoals ze bij Wheely's zo mooi zeggen; changing the world, one pedal at a time.

Bekijk onze agenda voor toffe activiteiten

Bekijk onze agenda voor toffe activiteiten


Wij bezoeken regelmatig evenementen en organiseren daarnaast zelf een aantal toffe activiteiten. Onze agenda wordt zo vaak mogelijk up to date gehouden. Bekijk dus snel waar je ons kunt vinden!


Wij staan altijd open voor samenwerkingen

Wij staan altijd open voor samenwerkingen


De wereld verbeteren doe je niet in je eentje. We zijn dan ook superblij met de mensen die ons helpen om ongedwongen duurzaamheid op de kaart te zetten. We zijn altijd op zoek naar bedrijven, ondernemers of andere mensen die een bijdrage kunnen leveren aan Opgemärkt, één van onze activiteiten of het lifestyle-evenement dat we volgend jaar organiseren. Wil je ook partner worden? Heel graag! Stuur ons een mailtje, dan kijken we wat er mogelijk is.

Benieuwd met wie we nu al samenwerken? Check onze partnerpagina

Waarom wij zo van het Noorden houden

Waarom wij zo van het Noorden houden


We willen de wereld laten zien dat  duurzaam leven niet alleen belangrijk of sociaal wenselijk, maar vooral ook heel leuk, mooi en gemakkelijk is. We zijn geïnspireerd geraakt door Scandinavië. Ze lopen daar voorop in innovatieve ideeën (100% afbreekbare verpakkingen bijvoorbeeld, hoe cool is dat) en er wordt superpositief naar duurzaamheid gekeken. En ook niet onbelangrijk, Scandinaviërs hebben stijl - en waarom zou duurzaam niet stijlvol kunnen zijn?

Onze voorzitter woonde een jaar in Zweden en kwam vol passie voor duurzaamheid terug. In het team hebben we een aantal mensen die Zweeds spreken en contacten hebben in verschillende Scandinavische regio's. We werken ook nauw samen met local heroes in Malmö en omgeving, die de taal spreken, de stad kennen en van het land houden.

Daarom worden we geïnspireerd door het Hoge Noorden. We maakten al eens een fototentoonstelling hierover, kleden onze bijeenkomsten altijd extra Scandinavisch aan (met natuurlijk Zweedse balletjes, bosbesmuffins en kaneelbroodjes) én bezoeken Scandinavische evenementen. Benieuwd waar we binnenkort naartoe gaan? Check de agenda!

vrijdag 10 oktober 2014

Makkelijke vega-omelet

Makkelijke vega-omelet

Picture
Zoals je misschien in mijn vorige receptpost hebt gelezen, ben ik dol op kokkerellen met kliekjes. Vandaag had ik weer zo'n dag. Ik kwam thuis, had geen zin om naar de supermarkt te gaan en was dus verplicht om de inhoud van mijn koelkast om te toveren tot een heerlijk maaltje. Dat was niet moeilijk en bovendien ontzettend goedkoop. Benieuwd geworden? Lees verder! - Door: Jessie Kroon.
Wat heb je nodig? 
Let op: we gaan uit van een eenpersoonshuishouden en hebben gekozen voor biologische varianten
1 Tomaat
1 Ui
1 Paprika
3 Eieren
1 Takje munt (neem alleen de blaadjes)
3 Eetlepels Griekse yoghurt
Scheutje biologische (citroen)olie
Peper & zout

Hoe maak je het? Doe een scheutje olie in een koekenpan (ik heb een kleine pan gebruikt, omdat ik in mijn eentje at). Zorg ervoor dat je een deksel hebt om op de pan te doen. Geen deksel die groot genoeg is? Geen nood! Een bakblik werkt ook prima!

Snij als eerste de paprika, ui en tomaat in kleine stukjes. Ik heb niet heel veel gebruikt, maar je kunt natuurlijk altijd meer groenten snijden. 
Picture
Breek drie eitjes in de pan en voeg de groenten en fijngehakte munt toe. Zorg wel dat de pan heet genoeg is, maar zet het vuur zeker niet te hoog! Je wilt immers niet dat de onderkant van je omelet zwart is en de bovenkant niet gaar. Omdat ik in mijn huis een elektrisch kookplaatje moet gebruiken, heb ik hem op stand 3 laten staan. Met een gasfornuis kun je het vuur wat meer reguleren. Ziet er nu al  goed uit, toch? 
Picture
De deksel kan nu op de pan en hierna is het vooral een kwestie van wachten. Heeerlijk! Je maaltje wordt bereid, het huis ruikt steeds lekkerder en ondertussen kun je zelf lekker even doen waar je zin in hebt (bijvoorbeeld even de andere blogs lezen). 

zaterdag 4 oktober 2014

Een dagje naar de kringloop

Een dagje naar de kringloop

Picture
"Wat leuk! Waar heb je dit gekocht?" is zo ongeveer de meest voorkomende vraag tijdens bezoekjes aan mijn huis. Uiteraard zou ik mijn gasten kunnen vertellen dat ik in een antiekzaak in een niet te vinden boerengehucht op het Zweedse platteland mijn interieurpareltjes heb gevonden. Toch schep ik liever op met het échte verhaal: de kringloop. - Door: Jessie Kroon. 
Vandaag is het nationale Kringloopdag. Ik weet dat het in eerste instantie niet heel sexy klinkt, maar toch kan ik deze dag niet zomaar voorbij laten gaan. Mijn hele inboedel heb ik aan de kringloop te danken. Van kast en koffer tot aan keukenspullen en kamerlamp: alles heeft een tweede (of misschien zelfs derde, vierde of twaalfde) leven gekregen en mijn interieur uniek en persoonlijk gemaakt. In deze blogpost show ik graag mijn mooiste en meest recente schatten, uiteraard met een Scandinavisch tintje.

1. De schoolplaat

Picture
De antieke schoolplaat is niet meer weg te denken uit een Scandinavisch interieur. De plaat wordt vaak gebruikt als eye catcher en is vooral favoriet wanneer het een beige variant betreft. Deze schoolplaat vond ik op bric à brac, een kofferbakverkoop in Zuid-Holland. Ik was meteen verliefd! Toen ik een paar weken later in de kringloop in Papendrecht was, moest ik enorm veel moeite doen om niet nog een plaat aan te schaffen. Maar nee, zoals ik in mijn vorige blog al schreef: less is more, dus houd ik het er bij één. 

2. De melkkan

Picture
Het was liefde op het eerste gezicht: de witte melkkan van IKEA. Op de site noemen ze het bovendien een vaas, wat ook mijn eerste idee was als gebruiksfunctie. Toch schrok ik me een hoedje toen ik nieuwsgierig naar het prijskaartje keek: twintig euro voor een witte kan?! Dat kan goedkoper! Na een korte zoektocht vond ik hem: mijn witte melkkan. Deze porseleinen versie was bovendien nog veel mooier dan mijn liefde.  En.. hij kostte me anderhalve euro. Need I say more? Kringloop.. I love you!

3. De gehaakte sprei

Picture
Een musthave die niet vriendelijk is voor de portemonnee is de gehaakte sprei. Ik had graag mijn eigen variant gehaakt en heel trots onder mijn eigen bloed, zweet en tranen gelegen, maar helaas is het haakvak mij nooit aangeleerd en paste een cursus niet in mijn agenda. De kringloop bood ook hier weer uitkomst. Tijdens een kringlooptour stuitte ik per toeval op dit prachtig gehaakte exemplaar. Groot genoeg voor een tweepersoonsbed en geen enkel vlekje te bespeuren. Zo zie ik het graag! De sprei kostte me vijftien euro. Wellicht lijkt dit duur, maar voor een vergelijkbare sprei betaal je al gauw meer dan het dubbele. 
Dus, lieve kringloop... je maakt me blij. Scandinavisch design op een studentenbudget.. waar vind ik dat nu nog? Ik doe dan ook niets liever dan struinen tussen de rekken met nostalgische Ot en Sien beeldjes en prachtige theeserviezen. Ik zou niet weten hoe het merendeel van mijn weekenden eruit zouden zien zonder jouw bestaan. Daarom wilde ik je (en alle vrijwilligers die jou mogelijk maken) graag bedanken. Vandaag is jullie dag. Jullie hebben het verdiend!

maandag 29 september 2014

Laten we een bos planten

Laten we een bos planten

FotoAl 58 jaar worden er in Nederland op Boomfeestdag, voorheen Boomplantdag, bomen geplant door kinderen van groep 6/7. Ik weet nog goed dat ik op een kaal industrieterrein een jonge boom, niet groter dan mijzelf, in de grond zette. Deze boom stond in een uitgedacht patroon met de bomen van mijn beste vriendinnen, met het idee dat we ze later makkelijk konden terugvinden. - Door: Chantal Kroone.

In de jaren daarna zijn we nog vaak langs ‘ons bos’ gefietst op weg naar de middelbare school. Lange tijd bleef het een zielig groepje jonge bomen. Er gingen wat bomen dood en een klein gedeelte moest zelfs wijken voor een nieuwe loods. Als ik toen toch eens wist, wat ik weet sinds het TED praatje van Shubhendu Sharma, had het bos er heel anders bijgestaan dan nu op bovenstaande foto. Het bos van mijn basisschoolklas staat er na 14 jaar zo bij. Bij de pijl staat de boom die ik in 2000 heb geplant, denk ik. De boom op de voorgrond, doet het aanzienlijk minder (foto: Google Streetview).Eco-entrepeneur Shubhendu Sharma ontwikkelt sinds 2011 met zijn bedrijf Afforestt snelgroeiende, op maat gemaakte bossen met grote biodiversiteit. Het idee is ontstaan naar aanleiding van zijn ontmoeting met de Japanse botanicus en winnaar van de Blue Planet PrizeAkira Miyawaki. Professor Miyawaki heeft het ecologisch concept van potentieel natuurlijke vegetatie (de plantensoorten die in een gebied horen wanneer menselijke invloeden wegvallen) uitgewerkt tot een manier om een ontbost gebied in korte tijd in zijn oude glorie te herstellen.

Hiervoor worden inheemse plantensoorten zorgvuldig geselecteerd, opgekweekt en dicht op elkaar geplant. De bossen die op deze manier zijn geplant groeien tien keer sneller en zijn al binnen twee jaar geheel zelfvoorzienend. Door de Miyawaki methode te combineren met het efficiënte productieproces van Toyota, heeft Sharma hieruit een  gestandaardiseerde methode ontworpen om een volmaakt bos van de lopende band te krijgen. 
Foto
Fragmenten uit de presentatie van Afforestt
Ik stel voor dat we deze methode op woensdag 18 maart 2015 toepassen tijdens de 59e editie van Boomfeestdag, waardoor de ruim 115.000 kinderen van dat jaar hun boompjes, over een kortere periode dan ik, kunnen zien uitgroeien tot een prachtig, bio-divers, dichtbegroeid, zelfonderhoudend bos. Gegarandeerd een snelle en substantiële bijdrage aan de CO2-reductie.

Op 8 en 9 oktober is de organisatie achter Boomfeestdag aanwezig in Houten voor de Dag van de Openbare Ruimte. Kan iemand ze dit idee daar influisteren?

dinsdag 23 september 2014

VN Klimaattop: ambities in New York

VN Klimaattop: ambities in New York

Wachtend op de vertraagde trein naar Rotterdam, pak ik de krant uit mijn tas, de Trouw dit keer (ik ben nogal een abonnementhopper, dus je weet het bij mij maar nooit). Meer dan de helft van de voorpagina bestaat vandaag uit klimaatnieuws, wat een feest! Ik hoop dat dit een fijne duurzame dinsdag wordt. - Door: Nicky Kroon.
Een paar honderdduizend mensen hopen dat samen met mij, want vandaag vindt er in New York een VN klimaattop plaats. Hier spreken wereldleiders  over hun plannen en ambities om de opwarming van de aarde te vertragen. Zondag 21 september gingen mensen over de hele wereld tijdens de People's Climate March de straat op om te laten zien dat dit een nógal belangrijk onderwerp is. Ook in Amsterdam, waar wij – geïnspireerd door Prinsjesdag – bij waren.
In 2009 werd er door de VN voor het laatst serieus over de opwarming van de aarde gesproken. Op de top die dat jaar in Kopenhagen plaatsvond werd een akkoord gesloten, waarin onder meer staat dat de opwarming van de aarde maximaal 2 graden Celsius mag zijn. Het bleef toen bij mooie woorden, want harde afspraken werden er nog niet gemaakt. (In 2009 was er trouwens ook een evenement voorafgaand aan de top, beat the heat now, waar ik ook bij was. Ik heb er zelfs nog een foto van, zie ons stralen!)
Beat the Heat
Vandaag worden er op de top, net als vijf jaar geleden, geen bindende afspraken gemaakt. Overheden vertellen over de ambities en plannen die ze hebben en de acties die ze ondernemen om CO2-uitstoot (en dus opwarming van de aarde) te verminderen. Rutte pleitte vanmiddag bijvoorbeeld voor internationale samenwerking en zei “if we act now and if we act together, we can mitigate climate change and we can adapt to the physical and environmental challenges we face”, maar zwakte dat groene idealisme even later weer af door te stellen dat “making sustainability a business case is the best guarantee for a successful climate policy”.
Het doel van deze top in New York is om een positieve politieke sfeer te creëren in aanloop naar de klimaatconferentie in Lima in december en de veel belangrijkere klimaattop in Parijs in november/december volgend jaar. (En dat terwijl de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) begin deze maand nog een rapport uitbracht waarin ze lieten zien dat de CO2-uitstoot tussen 2012 en 2013 juist is gestegen, meer dan in welk ander jaar dan ook sinds 1984!) Pas aan het eind van volgend jaar zullen er dus echte afspraken worden gemaakt over CO2-uitstoot, opwarming van de aarde en duurzame maatregelen. Die afspraken moeten het Kyoto protocol gaan opvolgen, waarin de VN klimaatdoelstellingen en afspraken tot 2020 zijn vastgelegd.
Let’s see if the UN can beat the heat!

zaterdag 20 september 2014

Simpele en duurzame kaneelrijst

Simpele en duurzame kaneelrijst

Effortless sustainability in de keuken. Met dit recept zet je zo een heerlijk verantwoorde maaltijd op tafel. En nog vegetarisch ook, dus je vega vrienden kunnen gewoon aanschuiven. - Door: Jessie Kroon.

Wat heb je nodig:
Dit recept is op basis van twee personen (of twee dagen, want opgewarmd is het ook heel lekker)

150 gram porties rijst
eventueel (bospaddenstoelen)bouillon om de rijst in te koken
1 scheutje olijfolie
1/2 courgette
1 tomaat
3 grote kastanjechampignons
1 handje dadels
1 handje pecannoten
3 tl kaneel

Hoe maak je het:
Kook de rijst volgens de verpakking. Ik kook mijn rijst altijd in bouillon, omdat dat gewoon veel lekkerder is. Kies bij dit recept voor bospaddenstoelenbouillon of groentebouillon. Terwijl de rijst opstaat, kun je de andere ingrediënten in stukjes snijden. Alles gaat straks in één pan, dus je hoeft niet ingewikkeld te doen met verschillende snijplanken of messen. 

Verwarm een scheutje olijfolie in een (wok)pan, zo'n 5 minuten voor de rijst klaar is. Doe de kaneel direct bij de olie (you can thank me later, want hóe lekker ruikt je keuken nu?). Na ongeveer een minuutje doe je de champignons, de courgette en de dadels ook in de pan. Na een minuutje of twee (de tijden komen niet zo nauw natuurlijk) doe je de tomaat en de pecannoten erbij. Mix alles goed en laat het goed heet worden.

Giet de rijst af, mix het met de rest en serveer een heerlijk ruikend bordje duurzaamheid. Eet smakelijk!
500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.