Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

woensdag 14 januari 2015

Redactielid worden?

Redactielid worden?

Voor een supertof crowfundingproject zijn we op zoek naar redactieleden. Woon jij in Amsterdam, Rotterdam of Malmö en vind je het leuk om alle plekjes van je stad te ontdekken? Neem dan snel contact op met Jessica voor meer informatie! Wie weet komen jouw ontdekkingen én toffe interviews met ondernemers dan wel in ons project terug. Mail naar jessica@opgemarkt.nl voor meer informatie.

dinsdag 13 januari 2015

Verpakkingsvrij winkelen

Verpakkingsvrij winkelen

Verpakkingsvrij, regionaal en biologisch. En lekker natuurlijk. Dat zijn de speerpunten van Opgeweckt Noord: de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. In april opent zij haar deuren in Groningen. ‘Door zelf een fles, pot of zak mee te nemen en deze naar behoefte te vullen met producten, is de winkel volledig verpakkingsvrij,’ vertelt medeoprichter Dorothea Piek. - Door: Ramon Holle.


Dorothea bedacht samen met haar vriend Tonny het concept. ‘Hij werkte bij een biologische groothandel, maar had behoefte aan meer klantcontact. Hij wilde graag een eigen winkel.’ Dorothea, die zelf een marketing- en communicatiebureau heeft, wilde nog iets aan de winkel toevoegen. ‘We gaan daarom ook workshops over gezond eten en leven geven en er zullen (net)werkplekken in de winkel zijn. We willen graag kennis delen en overdragen.’

De winkel biedt producten als zuivel, fruit, groenten, brood, pasta, zaden, pitten, granen en nog veel meer (seizoens)producten. En die komen dus allemaal uit de regio. Althans, bijna allemaal: ‘producten als citroenen en rijst groeien nou eenmaal niet in het noorden. We hebben daarom de ‘’biechthoek’’ bedacht. Een vijfde van onze producten mag door onze investeerders worden ingevuld. Die producten hoeven niet regionaal te zijn, maar moeten wel biologisch en verpakkingsvrij zijn.’


Ook winkelen zonder eigen fles, pot of zak is geen probleem. Opgeweckt biedt een starterskit, gevuld met biologisch afbreekbare zakjes en weckpotten. ‘Deze potten zijn een duurzame manier om voedsel lang te kunnen conserveren en bovendien is de vrolijke naam van de winkel hierop gebaseerd.’


Een Opgeweckt in Amsterdam lijkt voorlopig niet aan de orde. Dorothea wil eerst deze winkel goed op de rit krijgen. Maar ambities hebben ze zeker. ‘Op den duur willen we uitbreiden in het noorden, in Leeuwarden of Zwolle bijvoorbeeld. In het noorden hebben we inmiddels een netwerk opgebouwd.’ Dorothea en Tonny doen het bovendien vooral uit overtuiging. ‘Het is absoluut niet de makkelijkste manier om geld te verdienen.’

Meer informatie? Kijk op de website van Opgeweckt Noord en/of bekijk onderstaand filmpje.

donderdag 8 januari 2015

Aanmelden TRÄFF 3 februari

Aanmelden TRÄFF 3 februari


Laat je betoveren door enthousiaste sprekers en warm je vast op voor Valentijn met de FebruariFika van Opgemärkt. Ontdek de dosis liefde die de oprichtsters van Carpet of Life in hun unieke kleden stoppen, leer van A Green Story alles over stylish stationary met een goed verhaal of laat je verrassen door studio Claire Hornn en haar wormencompostbak. En we durven te wedden dat je na de presentatie van Klean geen zwerfie meer laat liggen.

Op 3 februari organiseert Opgemärkt weer een gratis inspirerende avond met toffe duurzame initiatieven en enthousiaste sprekers. We weten zeker dat je geïnspireerd raakt door deze supertoffe, nieuwe en jonge initiatieven. De TRÄFF begint om 20:00 (inloop 19:30) en we bieden gratis toegang aan onze bezoekers, hoe leuk is dat?

De TRÄFF wordt georganiseerd door Opgemärkt, een jonge, optimistische community die positieve initiatieven op het gebied van duurzaamheid opmerkt, een podium biedt en toegankelijk maakt voor een breed publiek. Met een idealistische DIY-mentaliteit organiseert Opgemärkt laagdrempelige en betaalbare activiteiten, geïnspireerd door de ongedwongenheid en stijlvolheid van Scandinavië.

Zien we je 3 februari bij de TRÄFF - FebruariFika? Meer informatie www.opgemarkt.nl

woensdag 7 januari 2015

TRÄFF 3: Een stadspark op het dak

TRÄFF 3: Een stadspark op het dak

Een stadspark op het dak, wie wil dat nou niet? Jaap de Jong van Amsterdam Rooftop Solutions vertelt enthousiast over hoeveel mogelijkheden er zijn met de lege grijze daken van Amsterdam. ‘Twaalf vierkante kilometer aan extra ruimte, waarmee we stedelijke problemen als luchtvervuiling, voedseltekorten, geluidsoverlast en gebrek aan groen kunnen oplossen.’ - Door: Ramon Holle.

Zo kunnen simpele ingrepen als het plaatsen van groen(ten), het wit verven van daken om hitte te weerkaatsen en het toepassen van manieren om water bij hevige regenval vast te houden de stad nog beter maken. En doe je het niet daarvoor, dan kun je het voor de vastgoedwaarde van je huis doen. ‘Bij eerdere projecten is gebleken dat de betreffende gebouwen één procent in waarde zijn gestegen.’


Jaap is één van de sprekers van de derde TRÄFF van Opgemärkt op 6 januari in het Conscious Hotel. Dit is niet zomaar een locatie, maar een hele duurzame locatie. Het hotel streeft ernaar om zo groen, duurzaam en ecovriendelijk mogelijk te zijn. Dit gebeurt zowel zichtbaar (duurzame alternatieven voor Coca Cola) en onzichtbaar (ecologische schoonmaakmiddelen).

Iaente Dickhoff van the Ocean Cleanup vertelt over de manier waarop oceanen kunnen worden ontdaan van plastic. ‘Het plastic verzamelt zich in vijf roterende stromingen rondom de wereld en op deze plekken kan het plastic het makkelijkst worden weggehaald.’ Hoe dat precies werkt, is het best te zien in het filmpje hieronder.

Een jongen uit het publiek vraagt waarom er een oplossing is voor het opruimen van plastic als het al in de oceaan drijft, in plaats van het voorkomen daarvan. Hetgeen hij omschrijft als ‘dweilen met de kraan open’. Iaente begrijpt zijn punt, maar benadrukt dat zolang er vanuit de politiek niets gebeurt het nog altijd beter is om iets te doen dan niets.

Francien Eppens spreekt over de app
 Shop&Drop. Dit is een manier om je ondanks dat je gaat shoppen, toch goed te voelen door iets te droppen. Met dit ‘droppen’ wordt het wegbrengen van plastic, papier, chemisch afval et cetera bedoeld in het gebied waar je gaat winkelen. Met de app zijn alle locaties hiervoor makkelijk inzichtelijk.

De avond wordt muzikaal gekleurd dankzij singer-songwriter
 Joep van Leeuwen en zijn drummer. Hij speelt vooraf, in de pauze en na afloop van de presentaties. Hij bracht de dag ervoor zijn nieuwe single ‘Zolang er vrienden zijn’ uit. De bijbehorende clip en een sfeerfilmpje van de derde TRÄFF zijn hieronder te bekijken.


500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.