woensdag 7 januari 2015

TRÄFF 3: Een stadspark op het dak

Een stadspark op het dak, wie wil dat nou niet? Jaap de Jong van Amsterdam Rooftop Solutions vertelt enthousiast over hoeveel mogelijkheden er zijn met de lege grijze daken van Amsterdam. ‘Twaalf vierkante kilometer aan extra ruimte, waarmee we stedelijke problemen als luchtvervuiling, voedseltekorten, geluidsoverlast en gebrek aan groen kunnen oplossen.’ - Door: Ramon Holle.

Zo kunnen simpele ingrepen als het plaatsen van groen(ten), het wit verven van daken om hitte te weerkaatsen en het toepassen van manieren om water bij hevige regenval vast te houden de stad nog beter maken. En doe je het niet daarvoor, dan kun je het voor de vastgoedwaarde van je huis doen. ‘Bij eerdere projecten is gebleken dat de betreffende gebouwen één procent in waarde zijn gestegen.’


Jaap is één van de sprekers van de derde TRÄFF van Opgemärkt op 6 januari in het Conscious Hotel. Dit is niet zomaar een locatie, maar een hele duurzame locatie. Het hotel streeft ernaar om zo groen, duurzaam en ecovriendelijk mogelijk te zijn. Dit gebeurt zowel zichtbaar (duurzame alternatieven voor Coca Cola) en onzichtbaar (ecologische schoonmaakmiddelen).

Iaente Dickhoff van the Ocean Cleanup vertelt over de manier waarop oceanen kunnen worden ontdaan van plastic. ‘Het plastic verzamelt zich in vijf roterende stromingen rondom de wereld en op deze plekken kan het plastic het makkelijkst worden weggehaald.’ Hoe dat precies werkt, is het best te zien in het filmpje hieronder.

Een jongen uit het publiek vraagt waarom er een oplossing is voor het opruimen van plastic als het al in de oceaan drijft, in plaats van het voorkomen daarvan. Hetgeen hij omschrijft als ‘dweilen met de kraan open’. Iaente begrijpt zijn punt, maar benadrukt dat zolang er vanuit de politiek niets gebeurt het nog altijd beter is om iets te doen dan niets.

Francien Eppens spreekt over de app
 Shop&Drop. Dit is een manier om je ondanks dat je gaat shoppen, toch goed te voelen door iets te droppen. Met dit ‘droppen’ wordt het wegbrengen van plastic, papier, chemisch afval et cetera bedoeld in het gebied waar je gaat winkelen. Met de app zijn alle locaties hiervoor makkelijk inzichtelijk.

De avond wordt muzikaal gekleurd dankzij singer-songwriter
 Joep van Leeuwen en zijn drummer. Hij speelt vooraf, in de pauze en na afloop van de presentaties. Hij bracht de dag ervoor zijn nieuwe single ‘Zolang er vrienden zijn’ uit. De bijbehorende clip en een sfeerfilmpje van de derde TRÄFF zijn hieronder te bekijken.


Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.