woensdag 11 februari 2015

Brood(nodig) recyclen

Maarliefst twintig procent van het brood in Nederland wordt weggegooid. Dat is vijftigduizend ton brood per jaar! Zonde, want brood is een uitermate geschikte grondstof voor allerlei duurzame producten. Aangezien het zeer calorierijk is, levert vergisting ervan veel warmte, compost en groen gas op. - Door: Ramon Holle.

Nu je de waarde van brood inziet, kun je natuurlijk proberen om nooit meer brood weg te gooien door al het brood dat je koopt op te eten. We begrijpen dat dat niet altijd mogelijk is. Er zijn gelukkig tal van manieren om je restbrood een nieuwe, en duurzame, bestemming te geven.

In Nederland zijn er verscheidene initiatieven die brood recyclen. Zo is er op landelijk niveau de voedselbank, waarbij allerlei overgebleven boodschappen, waaronder brood, worden verstrekt aan minder bedeelde gezinnen. Maar er zijn ook lokale initiatieven. In Rotterdam maakt BroodNodig 010 met een broodvergister uit vijftien broden ongeveer vijf kubieke meter gas. Dit is genoeg om een gemiddeld gezin voor twee weken te laten koken. 

In Amsterdam is de Pink Pony Express actief. Deze broodvergister in de Kolenkitbuurt levert biogas dat naar een restaurant gaat waar buurtbewoners eten koken voor wijkgenoten. De broodvergister kan dagelijks tien kilo brood verwerken, hetgeen neerkomt op zo’n 3000 liter biogas per dag. En het Van der Valk Hotel op Schiphol laat etensresten en oud brood ophalen. Het groene gas dat hiervan wordt gemaakt wordt vervolgens gebruikt in de keuken.

Maar wat kun jij individueel doen? Allereerst kun je proberen de aanschaf van brood zo veel mogelijk af te stemmen op je consumptie, zodat je vrijwel niets overhoudt. Als er toch wat overblijft, zijn er genoeg andere opties. Je kunt googlen of er in je buurt een soortgelijk initiatief is waarnaar jij je brood kunt brengen. Zo niet, dan is invriezen van brood een goede methode om zo min mogelijk brood over te houden. Ook is oud brood uitermate geschikt voor het maken van tosti’s, croutons en paneermeel. Er zijn allerlei recepten met oud brood.
'Oud brood is uitermate geschikt voor croutons'
Hou je tóch nog brood over, voer het aan je huisdier, de eenden in het park of aan de dieren van de kinderboerderij. Het maakt niet uit, zolang het maar niet zonder bestemming in de prullenbak verdwijnt!

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.