dinsdag 17 februari 2015

Van ruilen komt heus geen huilen

De laatste jaren is er veel gesproken over de 'deeleconomie' in de media. Maar wat houdt die deeleconomie nou eigenlijk precies in? Wat heeft dat te maken met duurzaamheid? En hoe doe je hier aan mee? Deze vragen staan vandaag centraal. – Door: Ramon Holle.

De deeleconomie is een reactie op de hyperconsumptie van de laatste eeuw: 'iedereen' heeft een eigen auto, boormachine, wasmachine, koelkast, televisie et cetera. Maar al deze voorwerpen gebruiken we slechts een beperkt deel van de tijd. Het idee van de deeleconomie is dat je deze welvaart met elkaar deelt door diensten en producten onderling te lenen en te ruilen. Er hoeft dan minder geproduceerd te worden (duurzaam!) en dat is - naast dat het gratis is - een hele goede reden om mee te doen.

Het is dan ook geen toeval dat we de bezoekers van de eerste TRÄFF van het jaar vroegen iets mee te nemen dat zij niet meer gebruikten, in het kader van 'oud en nieuw'. Alle voorwerpen werden verzameld op een 'swaptafel' en in de pauze konden de bezoekers iets nieuws mee naar huis nemen (zie foto boven). Voor de bezoekers diende deze kans zich spontaan aan, maar er zijn tegenwoordig genoeg manieren om ook mee te doen aan de deeleconomie. Maar hoe vind je nou datgene wat jij nodig hebt?


Er zijn veel sites en apps waar je producten kunt ruilen of kunt lenen. Zo schreef ik eerder al over ‘tinderen met kleding’. Hoewel deze kledingtinder-app nog niet eens uit is, ligt er alweer concurrentie op de loer. Met de – tevens nog te lanceren – app ‘Swapp’ zul je mode, sieraden en accessoires met elkaar kunnen ruilen. Hieronder is hun promotiefilmpje te bekijken.


Bekijk je toch liever je kleding in real life? Dan kun je terecht bij Lena The Fashion Library. Bij deze kledingbibliotheek kun je met een strippenkaart of abonnement kleding lenen. Je kledingkast neemt hiermee immense vormen aan. (Maar je doet het natuurlijk omdat het duurzaam is, hè?) Bovendien kun je als abonnee je eigen kleding inbrengen en ruilen voor iets anders.

Ook is recentelijk de leen-app Peerby veel in het nieuws geweest. Volgens het principe ‘waarom kopen als je kunt lenen?’ kun je in deze app zien wat je buurtgenoten allemaal bereid zijn om uit te lenen. Uiteraard kun je ook aangeven wat jij uit wilt lenen. En dat allemaal gratis en voor niets. Dus heb je een hogedrukspuit nodig? Een bakfiets? Of een ladder? Het kan lonen om even op deze app te kijken. Peerby is uiteraard niet de enige app die bekendheid heeft verworven. Dankzij Airbnb kun je je vakantie een nieuwe twist geven door in andermans huis te slapen en met Snappcar kun je een auto lenen.

Bovendien zijn er vele facebookgroepen waarbij mensen producten of diensten aanbieden. Je kunt het zo gek niet bedenken. Bij ‘Lift gevraagd<>Liftaangeboden’ bieden mensen een plaatsje in hun auto aan voor een specifieke route. Gratis en gezellig! Er zijn ook allerlei groepen waarin producten voor nop worden aangeboden, zoals de groep ‘Gratis ophalen in Amsterdam’ (en vele varianten). Maar dan moet je er natuurlijk wel snel bij zijn. 

Conclusie: ruilen en lenen zijn gratis, leuk én duurzaam! What’s not to like?

Om nog véél meer deelcommunities te ontdekken kun je een kijkje nemen op deeleconomie.nl. Hier staat voor de categorieën eten, spullen, vervoer, verblijf en menskracht wat voor mogelijkheden er zijn. 

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.