zondag 8 februari 2015

TRÄFF 4: Wormen als huisdier

Wormen als huisdier, vloerkleden van oude kleding en schrijven op algenpapier.. Dit waren de onderwerpen die de revue passeerden tijdens alweer de vierde TRÄFF in het Thai Food Café in Amsterdam-Oost. Terwijl het buiten koud en kil is wanen we ons binnen even in de straten van Bangkok inclusief Thais ‘streetfood’. - Door: Jantine Reilink.

Hendrickje en Marion, twee gepassioneerde social entrepreneurs, vertellen trots over hun onderneming Carpet of Life. Samen met hen kun je een kleed ontwerpen van je eigen oude kleding. De kleding sturen zij op naar Marokko waar ze er door middel van de traditionele Marokkaanse knooptechniek ‘boucherouite’ een kleed van maken. Behalve dat je een mooi kleed terugkrijgt, steun je ook nog eens de lokale bevolking van M’hamid El Ghizlane. De vrouwen krijgen een eerlijk loon, waardoor zij een zelfstandig leven kunnen opbouwen en tradities en ambachten behouden blijven. Bovendien wordt jouw oude kleding dus weer hergebruikt.
Zo gaat dat in zijn werk.
Yağmur Masmas, student aan de universiteit van Maastricht en oprichter van A Green Story, vertelt dat ze zich al tijdens haar middelbare schooltijd ergerde aan het feit dat veel leveranciers van schrijfmaterialen op een zo goedkoop mogelijke manier produceerden. Zij vond dat het ook anders moest kunnen. Ze wilde haar ecologische voetafdruk verkleinen, te beginnen bij middelen die ze dagelijks gebruikte. Ze ging op zoek naar leveranciers met een duurzamer alternatief voor schrijfwaren waarbij ze strenge, transparante criteria hanteerde voor kwaliteit en betaalbaarheid, verantwoorde productiemethodes en duurzame materialen. Sindsdien verkoopt ze in haar webshop A Green Story schrijf- en papierwaren, zoals hervulbare markers, notitieblokken van algenpapier en gerecycled kaftpapier.
Een schrift van algenpapier.
Claire van der Hornn van Studio Claire Hornn vertelt over de kans die ze op dit moment ziet in de markt: groenafval composteren. Daar hoef je volgens haar geen enorme tuin of balkon voor te hebben, een kleine vierkante meter in je huis is al voldoende. Claire heeft tijdens haar studie industrieel ontwerpen een multifunctionele compostbak ontworpen. In de compostbak gooi je je groenafval dat afgebroken wordt door speciaal gekweekte rode wormen. Wormen?! Ja, wormen! Deze insecten gaan wroeten in je groenafval waardoor het geurloos composteert: super handig als je de bak midden in je woonkamer hebt staan. Fijne bijkomstigheid is dat de wormen niet alleen zorgen voor compost, want zo lang jij er voldoende groenafval bij blijft gooien houd je ze in leven en gaan ze zich voortplanten. Voor de lange termijn is dit erg gunstig, aangezien de rode wormen nu nog erg schaars zijn en je er dus nog een extra centje mee kunt verdienen ook.

Worden dit je nieuwe huisdieren?

Hieronder is een sfeerimpressie van TRÄFF 4 te zien.

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.