Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

zaterdag 28 maart 2015

Scandinavisch bankhangen met de beste series

Scandinavisch bankhangen met de beste series

Afstandsbediening binnen handbereik, kussentje onder m'n hoofd, kleedje over me heen. Verscholen in een hoekje van de bank urenlang Scandinavische series kijken. Dit is hoe een groot deel van mijn weekenden eruit ziet. Misschien verklaar je me voor gek, maar dan onderschat je de verslavingskracht van deze series. Onze televisiekast staat er vol mee (zie bovenstaande foto). Hierbij mijn favoriete series op willekeurige volgorde. - Door: Ramon Holle.

1. The Killing (Deens)
Toen ik me twee jaar geleden op een zondag verveelde, besloot ik op onze ''smart-TV'' een gratis eerste aflevering te kijken van The Killing. Het was de eerste aflevering van het eerste seizoen. Deze dag is mijn serieverslaving geboren. Het begint meteen spannend: een meisje wordt in een guur bos in het donker achternagezeten door een figuur met een zaklamp. 

In dit eerste seizoen wordt Nanna Birk Larsen, een 19-jarige Kopenhaagse, dood gevonden in de achterbak van een auto op de bodem van een kanaal. Rechercheur Sarah Lund staat op het punt te verhuizen naar Zweden, maar blijft door de vondst toch nog in Kopenhagen. Een spannende zoektocht naar de moordenaar, waarbij de Kopenhaagse gemeenteraadsverkiezingen flink worden opgeschud, leidt tot een verbazingwekkende ontknoping waar je maar liefst twintig uur op moet wachten. En dat terwijl je na praktisch elke aflevering denkt dat je (wéér) zeker weet wie de dader is. 

Tip: begin aan deze serie als je daarvoor alle tijd hebt. Niet tijdens tentamenweken of andere drukke periodes. O, en als je in een existentiële crisis belandt na de eerste serie kun je je hart ophalen: er bestaat gelukkig ook een ijzersterk seizoen 2 en 3. (Waardoor je existentiële crisis nog even uitgesteld wordt.)

2. The Bridge (Deens/Zweeds)

Op de Sontbrug, de brug tussen het Deense 

Kopenhagen en het Zweedse Malmö, valt op
een winterse avond ineens het licht uit. Als de lichten even later weer aangaan ligt er een vrouwelijk lijk midden op de brug - in twee helften gezaagd. De ene helft ligt in Denemarken, de ander in Zweden. 

Om deze reden worden twee rechercheteams, onder leiding van de Deense Martin Rohde en de Zweedse Saga Norén, gedwongen om samen te werken. Dit blijkt niet heel makkelijk, want het zijn nogal tegenstrijdige karakters. Martin is bij zijn zoveelste vrouw, heeft vijf kinderen en gaat nogal eens vreemd. Saga is licht autistisch en leeft de politieregels strak na, maar heeft geen geluk in de liefde (als one-night stands niet beschouwd worden als liefde). Samen raken ze verwikkeld in een lange zoektocht naar de dader, die een wraakzuchtig genie met persoonlijke motieven blijkt te zijn en die nog veel meer mensen zal doden dan de vrouw op de brug alleen.

Ook het tweede seizoen is een aanrader. Tijdens de laatste aflevering van het seizoen is een spectaculaire aanslag op een milieucongres in Kopenhagen en het seizoen sluit vervolgens af met een tergende cliffhanger. 
Existentiële crisis - again. Seizoen 3 afwachten dus.

3. Annika Bengtzon (Zweeds)
In deze serie is er een geheel nieuwe invalshoek op misdaad; niet vanuit een

politiebureau, maar vanuit de redactieruimte van een Zweedse krant. Misdaadjournaliste Annika Bengtzon weet in de zes afleveringen (ieder 1.5 uur) keer op keer de grootste maatschappelijke schandalen te onthullen in haar zoektocht naar de moordenaar. Vaak weet ze de misdaad zelfs eerder te ontrafelen dan de politie, hetgeen ertoe leidt dat ze vaak zelf in levensgevaar komt naarmate ze de waarheid boven tafel krijgt. De krant komt met primeur na primeur dankzij deze doortastende jonge journaliste, die en passant ook nog de zorg heeft voor twee kinderen en een huwelijk bij elkaar probeert te houden.

De serie is gebaseerd op de boeken van de Zweedse schrijver Liza Marklund, waarvan ik een groot fan ben. Haar boeken zijn waanzinnig spannend en de boeken volgen elkaar op. Ik ben inmiddels toe aan mijn zevende boek van de tien die er momenteel zijn. De boeken zijn ontzettend waarheidsgetrouw verfilmd. Mijn gebruikelijke ergernis dat de verhaallijn volledig veranderd wordt in films blijft hier achterwege. 
Jag älsker Annika Bengtzon <3.

4. Dicte (Deens)
Wederom een doortastende journaliste, maar deze keer in Aarhus (Denemarken). Waar

een lijk is, daar is Dicte. Je zou haar bijna zélf gaan verdenken. Deze gescheiden veertiger is van het 'bruisende' Kopenhagen naar het 'suffe' Aarhus verhuisd, tot grote ergernis van haar puberdochter. Naast haar werk als misdaadjournaliste worstelt ze dan ook met haar puberdochter, haar ex-man en haar verleden. Ze heeft geen contact meer met haar ouders, die jehova's zijn, omdat ze op jonge leeftijd een kind kreeg - en moest afstaan.

Ik vind deze serie geweldig, omdat het heel modern en humoristisch is. Dat onderscheidt het van de andere series: een misdaadserie, waar je hard om kan lachen...!

5. Wallander (Zweeds)

Commissaris Wallander, een zestiger uit Ystad (Zuid-Zweden), en zijn dochter Linda
Wallander staan centraal in deze serie. Ook zij werkt bij de politie. Ze werken soms samen met en soms juist tegen elkaar. Wel weten ze uiteindelijk elke gruwelijke moord die het stadje opschudt op te lossen. 


Over het algemeen is deze serie niet zo spannend en spectaculair als de andere series, maar zéker niet saai. Ook hier zit ik soms vol spanning te kijken. In Wallander is er veel aandacht voor het 
verhaal achter de personages, en voor het mysterie achter de misdaad. Bovendien ligt de nadruk op Zweedse cultuur en tradities. (Zweedse kneuterigheid noem ik dat.) Zo herinner ik me een scène waarbij het politiekorps het kreeftenfeest viert - inclusief talloze drankjes. Ze bezatten zich laveloos en Wallander wordt de volgende ochtend wakker in een boot in de tuin. Heerlijk!

Andere aanraders:

- Varg Veum (Noors): over een privédetective in Bergen;

- Fjällbacka Murders (Zweeds): over een schrijver en haar man (die bij de politie werkt) in het idyllische kustdorpje Fjällbacka;

- Snabba Cash (Zweeds): over drie verschillende personages in de onderwereld van Stockholm;
- The Sandhamn Murders (Zweeds): over een politieagent en een juriste op het kleine eilandje Sandhamn;
- Thicker than Water (Zweeds): over twee broers en een zus die een pension erven als zij gezamenlijk gedurende één hele zomer de boel winstgevend runnen, op de Aland-eilanden (die officieel Fins zijn, maar waar ze Zweeds spreken).

Het leuke van de Zweedse
series kijken is natuurlijk niet alleen de serie zelf, maar ook een kijkje in het (duurzame) leven van de Scandinaviërs. Onbewust krijg je heel wat waarden en normen mee en kun je een kijkje nemen in het alledaagse leven van de (fictieve) dorpsbewoners. En natuurlijk valt dan op: ongedwongen duurzaamheid is écht Scandinavisch stijlvol!

Een kleine impressie:

ENJOY!

dinsdag 24 maart 2015

Gastblog: Zweedse sticky chocoladetaart

Gastblog: Zweedse sticky chocoladetaart

Zweden zijn een stuk duurzamer dan wij, en ze hebben een stuk lekkerdere chocoladetaartjes. Het was dus een kwestie van tijd voordat deze kladdkaka op ons blog zou verschijnen. Kladdkaka is een soort sticky fudgy brownie - en ja, dat is net zo lekker als het klinkt. Absoluut niet gezond, maar wel prima zero waste te maken (alleen de boter kan lastig zero waste te vinden zijn).
Dit is een gastblog, deze post verscheen ook op Emma+John.
Je hebt maar zes ingrediënten nodig:
  • 100 gram gesmolten boter
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels cacaopoeder (pure cacao)
  • 1 kopje bloem (1,5dl)
  • 2 kopjes suiker (3dl)
  • snufje zoutBereiding
Klop eerst de eieren en de suiker door elkaar totdat het een luchtige, smeuïge crème wordt.  Voeg cacaopoeder, bloem en zout toe (om klontjes te voorkomen kun je dit eerst in een apart schaaltje door elkaar mixen en door een meelzeef halen). Klop het mengsel helemaal glad. Voeg tot slot de gesmolten boter toe (die hoeft niet eerst af te koelen, warm gaat het makkelijker) en klop het nog een keer glad. Je hebt nu een dikke pasta. Schep dit in een met boter ingevette (spring)vorm en zet hem ongeveer 30 minuten in een op 160 graden voorverwarmde oven. 

De taart is goed als de bovenkant droog is en de binnenkant nog kleverig. Als je er een mes insteekt, moet die er uitkomen met wat chocoladefudge eraan.

vrijdag 20 maart 2015

#FootprintFriday

#FootprintFriday


De ecologische voetafdruk, of de ecological footprint, wie kent het begrip nog niet? Het lijkt mij algemeen bekend, maar is dat ook echt zo? Zo ja, wordt er ook wat gedaan met deze kennis? Wat kun je doen om je afdruk te verkleinen? Als het aan Laura Moningka van The Footprint Challenge ligt, is over vijf jaar de voetafdruk van Nederland flink verminderd: ‘Mijn ambitie is 20/20; oftewel een 20% kleinere voetafdruk in 2020.’ – Door: Ramon Holle.

Het WNF beschrijft de ecologische voetafdruk als volgt: ‘Je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van de CO2 die we uitstoten. Deze ruimte kan omgerekend worden naar de hoeveelheid productief land, in gha (mondiale hectare) gemeten.’ Per persoon is er wereldwijd 1,7 gha beschikbaar, maar het gemiddelde ligt op 2,6 gha. In Nederland ligt dat gemiddelde veel hoger: maar liefst 6,3 gha per persoon. Hiermee hebben wij drieënhalve aardbol nodig. 
Tijd voor actie, vindt Laura. Tijdens een vier maanden durende ‘traineeship voor Wereldverbeteraars’ bedacht ze samen met zeven anderen The Footprint Challenge. Ze trommelden 900 mensen op die in januari 2013 veertig dagen meededen aan het verkleinen van hun voetafdruk. Dit gebeurde onder andere door middel van evenementen (veganistische cupcakes bakken, rondleiding door een ecowijk), maar voornamelijk online (nieuwsbrieven, tips & tricks). Veertig dagen is wetenschappelijk gezien lang genoeg om een gewoonte te maken van je nieuwe levensstijl.

Na afloop van deze eerste editie wilde Laura door met dit concept. Ook een

wereldverbeteraar moet geld verdienen, dus bedacht ze een verdienmodel waarmee ze haar werk kon voortzetten. De gemeente Utrecht was geïnteresseerd in een challenge en zo ontstond het idee om op maat gemaakte challenges te maken voor overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven. Ze richt zich nu met name op het laatste. ‘Ik merkte dat veel mensen die meededen al heel duurzaam waren, dus wilde ik op zoek naar manieren om de impact te vergroten. Bij bedrijven bereik ik meer mensen die wel open staan voor duurzaamheid, maar nog niet goed weten hoe ze dit moeten uitvoeren.

Maar hoe werkt dat dan? Eerst worden de deelnemers ‘gescand’: hoe groot is hun voetafdruk? Op basis daarvan krijgen ze suggesties om deze te verkleinen. Daarna volgt de uitvoering. Online kunnen ze hun vorderingen bijhouden in een speciaal daarvoor ontwikkelde ‘tool’. Tussentijds kunnen er prijzen gewonnen worden door de best presterende teams of deelnemers bij mini-challenges en aan het einde door diegene die zijn afdruk het meest heeft verkleind.

‘Met je mes en vork heb je heel veel macht,’ vertelt Laura. ‘De beste tip die ik kan geven is daarom om minder vlees te eten, of liever gezegd: meer plantaardig te eten. Ik ga namelijk altijd voor een positieve insteek.’ Om die reden heeft Laura het ook nooit over doemscenario’s als klimaatverandering en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. ‘Ik word daar zo moedeloos van. Zulke grootschalige problemen kun je niet zomaar veranderen, ik kijk liever naar wat je zelf kunt doen.’

Laura is zelf al sinds haar tiende vegetariër, maar door haar werk sinds een jaar veganist. ‘Dat doe ik niet alleen voor het milieu, maar ook voor dierenwelzijn. Aan de zuivelindustrie kleeft net zoveel dierenleed als aan de vleesindustrie.’ Het veganistische bestaan is niet altijd even makkelijk, maar leidt er wel toe dat Laura steeds meer gelijkgestemden vindt. En die inspireren en stimuleren elkaar.

Een oude ambitie van Laura was om Nederland 

uit de top tien van landen met de grootste voetafdruk te laten zakken in 2015. Dat lijkt gelukt, want Nederland staat daar inmiddels niet meer in (#12). ‘Maar de Nederlandse afdruk is helemaal niet verkleind. We zijn simpelweg ‘’voorbij gestreefd’’. Ik had mijn doel destijds wat scherper moeten formuleren.’ En dat doet ze nu. De ambities van Laura zijn om de voetafdruk van Nederland te verkleinen met twintig procent in 2020 (‘en dat doen we met iedereen!’). Doe jij mee?

Check hier wat jouw voetafdruk is.
Te hoog? Kom naar onze TRÄFFS, lees onze blogs en check de tips & tricks van The Footprint Challenge.

maandag 16 maart 2015

Kleding shoppen, afval droppen

Kleding shoppen, afval droppen

De stad in om nieuwe aankopen te doen, terwijl je schuldgevoel je er op wijst dat er nog afval en ongebruikte spullen thuis liggen. Niet nodig! Gooi dat schuldgevoel samen met je afval weg, en scheid je afval met de Shop & Drop app, zodat je met een goed gevoel kunt gaan shoppen! - Gastblog door: Annejet Maandag (Shop&Drop).

De app is helemaal in lijn met de visie van Opgemärkt: duurzaam leven vooral leuk, mooi, gemakkelijk en ongedwongen maken. De applicatie is een interactieve tool, waarop je kunt zien waar je jouw afgedankte spullen kunt scheiden (droppen), op het moment dat jij bijvoorbeeld op weg bent om nieuwe aankopen te doen (shoppen). Waar je je nieuwe föhn koopt weet je wel, maar waar kun je die oude droppen? De app helpt je op weg. En mocht de app geen antwoord hebben, vraag je het aan de andere gebruikers. 
Ook kun je jouw drops laten zien en ontvang je hiervoor
credits van andere gebruikers. Founder van Shop & Drop Francien Eppens: 'Je mag er best trots op zijn als je het goed doet en dat delen met anderen. Als je waardering krijgt, omdat jij in de regen op de fiets bent gestapt, om je afval weg te brengen, dan maakt dat het toch wat leuker.'

Regelmatig worden door gebruikers nieuwe ‘drop-locaties’ toegevoegd, waarvan je het bestaan niet wist. En - lucky, lazy you - vaak blijken die ook dichter bij dan verwacht!

Dus ben je van plan dit weekend lekker te gaan shoppen? En wil je tegelijkertijd duurzaam bezig zijn? Download dan de app (voor Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) en kijk of je meteen iets kunt droppen, zodat dat in ieder geval weer hergebruikt of gerecycled kan worden.

Shop & Drop was aanwezig op TRÄFF 3. Voor een impressie van deze TRÄFF, klik hier.

dinsdag 10 maart 2015

Care for food

Care for food


Toen ik op een regenachtige dag een stadswandeling door Amsterdam maakte op zoek naar duurzame hotspots, liep ik tegen het restaurant INSTOCK aan. INSTOCK is een pop-up restaurant op het Westergasterrein in Amsterdam. Hun missie is simpel: voedselverspilling tegengaan. En dat kan geen kwaad. Door: Zofia Janssen

Bij INSTOCK maken de creatieve  chefkoks een gerecht met de oogst van de dag: producten die normaal gesproken ons bord niet halen. Dit zijn overigens nooit producten die over de datum zijn, maar bijvoorbeeld een appel of courgette met een schoonheidsfoutje of brood van een dag oud. Ik heb drie jaar lang bij een supermarkt gewerkt, het was mijn eerste bijbaantje. Maar oh, wat vond ik het zonde als ik al dat brood in de container zag verdwijnen. 

Ik was daar op een zondagmiddag en besloot de Sunday Brunch te bestellen. Het concept werd enthousiast aan mijn tafel uitgelegd. Het interieur past bij het concept, recycling komt overal terug. De twee gerechten die op de kaart stonden waren heel eenvoudig. Wel een mooie presentatie en heel gezond. Voor mij iets te gezond en saai, ik miste een lekkere dot vette saus. 

Gelukkig zijn er in Amsterdam meerdere initiatieven die voedselverspilling tegen willen gaan, bijvoorbeeld de Doggybag. Stichting Natuur & Milieu deelt Doggybags uit aan restaurants, zodat klanten hun overgebleven eten mee naar huis kunnen nemen. Of Nachtrestaurant die er ieder jaar naar streeft om met een vernieuwd concept mensen bewust te maken van de waarde van voedsel. Dan heb je nog het ‘All you can eat’ concept. Hierbij kunnen klanten onbeperkt eten voor één prijs. Ze kiezen de gerechten die ze willen eten en betalen alleen daarvoor. Steeds meer restaurants werken mee aan dit initiatief.

 
In Nederland wordt er teveel voedsel verspild, vind ik. De Rijksoverheid plaatste onder hun rubriek voeding een artikel over voedselverspilling in Nederland. Daaruit bleek dat Nederlandse consumenten ieder jaar voor zo'n € 2,5 miljard aan voedsel weggooien. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo'n 50 kilo. Dit komt doordat de consument liever geen kromme komkommers of appels met een bruin vlekje kopen. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo'n € 2,5 miljard aan voedsel. Kom op Hollanders, dit kost niet alleen geld, maar ook energie. En het levert extra uitstoot van het broeikasgas CO2 op bij transport en afvalverwerking. Ongelofelijk, want eten gooi je niet weg.

Naar aanleiding van dit artikel en door mijn ervaring met Instock heb ik ook een wake-up call gekregen. In mijn eigen prullenbak wil ik ook minder zien verdwijnen. Soms lukt dit en soms niet. Als ik bijvoorbeeld iets teveel tomaten heb gekocht en ze achterin mijn koelkast belanden, waar ik ze dan papperig tevoorschijn haal. Toch ben ik de afgelopen maanden gaan koken met restjesrecepten, wat over het algemeen heel goed werkt! 

Wat doen jullie tegen voedselverspilling?

maandag 9 maart 2015

Koop ons notitieboek van restpapier

Koop ons notitieboek van restpapierGeef toe: je maakt je boodschappenlijstjes vaak op een rondslingerend bonnetje, je schrijft collegeblokken vol met onduidelijke to-do lijstjes en je baalt altijd als je spontaan een idee hebt dat de wereld gaat redden, maar je het nergens kunt opschrijven. Wij hebben de perfecte oplossing voor al deze problemen: een notitieboek.

En dan hebben we het natuurlijk niet over zomaar een notitieboekje, maar een stijlvol, duurzaam exemplaar. De boekjes zijn gemaakt van 100% gered restpapier, door onze partnerdrukkerij Raddraaier gedrukt en door onze Opgemärktdesigner ontworpen. Wil jij zo'n musthave in huis hebben? Dat snappen we!

Prijs per stuk: €6
Prijs voor leden: €5
Boekje bestellen? Stuur een mail naar ikben@opgemarkt.nl!
Lid worden? Klik hier voor meer informatie 


vrijdag 6 maart 2015

TRÄFF 5: Energie rechtstreeks van de bron

TRÄFF 5: Energie rechtstreeks van de bron

Afgelopen dinsdag was de vijfde TRÄFF van Opgemärkt. Deze keer vond de duurzame avond plaats in De Groene Bocht 2, een gebouw waar enkel duurzame initiatieven gebruik kunnen maken van de ruimte. Er waren genoeg presentaties om het publiek stof tot nadenken te geven en te inspireren. Lokale voedselinitiatieven, duurzaam bedrijfsadvies, stadstuinen en groene energie kwamen allemaal aan bod. - Door: Ramon Holle. Foto's van: Jan-Willem Groen (groeneshit.nl).

Chiel Muurling had speciaal voor de gelegenheid zijn meest Scandinavische trui aangetrokken (zie bovenstaande foto). Hij vertelde over zijn nieuwe initiatief: Wetailer, een platform ‘om voedsel te democratiseren’. Die formulering laat nog wat aan de verbeelding over, geeft hij zelf toe, maar hij legt het vervolgens helder uit. Wetailer helpt (kleine) lokale voedselproducenten door op zoek te gaan naar ‘foodies’, restaurants en winkels die het product willen voorproeven en vervolgens door een afzetmarkt voor het product te vinden.

Daarnaast wordt er gezocht naar manieren om samen te werken en in kosten te delen. Zo zoekt Wetailer andere producenten die samen een product willen maken én naar een ruimte om het product te maken. Ook zoeken ze naar manieren om transport te delen met anderen. Goedkoop en duurzaam dus. Zo werkt dat:Vervolgens sprak Gloria van Ewijk over haar bedrijf Life Impact Company. Ze helpt (sociale) bedrijven om duurzamer te worden door middel van training, coaching en advies. Businessmodellen, prijsstrategieën en kostenreductie, deze dame weet waar ze het over heeft. Zoveel is duidelijk.

Matthias van den Berg van Amstelhoveniers, die ik al eerder heb geïnterviewd voor een blog, sprak over zijn levenslange passie voor tuinieren. Zeven jaar geleden waaide de trend om zelf groente te verbouwen van Amerika naar Nederland over en Matthias sprong hier direct op in. Op een braakliggend terrein in IJburg maakte hij een stadstuin waar omwonenden konden (moes)tuinieren.

Amstelhoveniers heeft sindsdien nog veel meer stadstuinen aangelegd, waaronder bij WOW Amsterdam en voor restaurant de Hoftuin. Ook ontwikkelde hij in samenwerking de Vertical Garden Tube, een manier om op zo weinig mogelijk ruimte zo veel mogelijk te kunnen verbouwen door de hoogte in te gaan. Aan het einde van zijn presentatie lijkt er al een match te ontstaan tussen Amstelhoveniers en Wetailer. 'Volgens mij moeten wij na afloop even praten,' zegt Matthias tegen Chiel.

De avond wordt afgesloten door de jongens van Vandebron. De naam verklapt al een 
hoop: het gaat om energie die rechtstreeks ‘van de bron’ komt. ‘We willen het voor iedereen mogelijk maken om duurzame energie te hebben,’ vertelt Chiel van Leeuwen. ‘Maar omdat we ook streven naar het delen van energie werken we in zekere zin aan onze eigen overbodigheid.’Vandebron levert alleen duurzame stroom van de producenten op vandebron.nl. Bijvoorbeeld een boer met een windmolen in Zeeland. Zo kan er nooit meer duurzame energie verkocht worden dan er echt is. De producenten verkopen hun stroom en vandebron regelt verder alles: van de administratie tot de klantenservice en de levering van 100% CO2 gecompenseerd gas. Je kiest zelf de producent en de manier van opwekken waar je achter staat, zo weet je zeker dat je geld goed terechtkomt. 
Terwijl jij voordelig uit bent, krijgen producenten een hogere prijs voor hun energie.

Benieuwd geworden hoe zo'n avond eruit ziet? Nou, zo dus:
dinsdag 3 maart 2015

TRÄFF April: Paaseditie

TRÄFF April: Paaseditie


Yesss ! Dinsdag 7 april staat de TRÄFF in het teken van Pasen (we hebben zelfs Easter57 gestrikt!). Uiteraard met interessante sprekers en kakelverse Paassferen.

tijd: 19.30 uur inloop, lezingen 20.00 uur
Gratis entree, zoals je van ons gewend bent.
Meld je hieronder aan en blijf op de hoogte van alle updates en andere leuke extra's.

Meer info en aanmelden: https://www.facebook.com/events/1569034523343548


500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.