dinsdag 10 maart 2015

Care for food


Toen ik op een regenachtige dag een stadswandeling door Amsterdam maakte op zoek naar duurzame hotspots, liep ik tegen het restaurant INSTOCK aan. INSTOCK is een pop-up restaurant op het Westergasterrein in Amsterdam. Hun missie is simpel: voedselverspilling tegengaan. En dat kan geen kwaad. Door: Zofia Janssen

Bij INSTOCK maken de creatieve  chefkoks een gerecht met de oogst van de dag: producten die normaal gesproken ons bord niet halen. Dit zijn overigens nooit producten die over de datum zijn, maar bijvoorbeeld een appel of courgette met een schoonheidsfoutje of brood van een dag oud. Ik heb drie jaar lang bij een supermarkt gewerkt, het was mijn eerste bijbaantje. Maar oh, wat vond ik het zonde als ik al dat brood in de container zag verdwijnen. 

Ik was daar op een zondagmiddag en besloot de Sunday Brunch te bestellen. Het concept werd enthousiast aan mijn tafel uitgelegd. Het interieur past bij het concept, recycling komt overal terug. De twee gerechten die op de kaart stonden waren heel eenvoudig. Wel een mooie presentatie en heel gezond. Voor mij iets te gezond en saai, ik miste een lekkere dot vette saus. 

Gelukkig zijn er in Amsterdam meerdere initiatieven die voedselverspilling tegen willen gaan, bijvoorbeeld de Doggybag. Stichting Natuur & Milieu deelt Doggybags uit aan restaurants, zodat klanten hun overgebleven eten mee naar huis kunnen nemen. Of Nachtrestaurant die er ieder jaar naar streeft om met een vernieuwd concept mensen bewust te maken van de waarde van voedsel. Dan heb je nog het ‘All you can eat’ concept. Hierbij kunnen klanten onbeperkt eten voor één prijs. Ze kiezen de gerechten die ze willen eten en betalen alleen daarvoor. Steeds meer restaurants werken mee aan dit initiatief.

 
In Nederland wordt er teveel voedsel verspild, vind ik. De Rijksoverheid plaatste onder hun rubriek voeding een artikel over voedselverspilling in Nederland. Daaruit bleek dat Nederlandse consumenten ieder jaar voor zo'n € 2,5 miljard aan voedsel weggooien. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo'n 50 kilo. Dit komt doordat de consument liever geen kromme komkommers of appels met een bruin vlekje kopen. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo'n € 2,5 miljard aan voedsel. Kom op Hollanders, dit kost niet alleen geld, maar ook energie. En het levert extra uitstoot van het broeikasgas CO2 op bij transport en afvalverwerking. Ongelofelijk, want eten gooi je niet weg.

Naar aanleiding van dit artikel en door mijn ervaring met Instock heb ik ook een wake-up call gekregen. In mijn eigen prullenbak wil ik ook minder zien verdwijnen. Soms lukt dit en soms niet. Als ik bijvoorbeeld iets teveel tomaten heb gekocht en ze achterin mijn koelkast belanden, waar ik ze dan papperig tevoorschijn haal. Toch ben ik de afgelopen maanden gaan koken met restjesrecepten, wat over het algemeen heel goed werkt! 

Wat doen jullie tegen voedselverspilling?

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.