vrijdag 20 maart 2015

#FootprintFriday


De ecologische voetafdruk, of de ecological footprint, wie kent het begrip nog niet? Het lijkt mij algemeen bekend, maar is dat ook echt zo? Zo ja, wordt er ook wat gedaan met deze kennis? Wat kun je doen om je afdruk te verkleinen? Als het aan Laura Moningka van The Footprint Challenge ligt, is over vijf jaar de voetafdruk van Nederland flink verminderd: ‘Mijn ambitie is 20/20; oftewel een 20% kleinere voetafdruk in 2020.’ – Door: Ramon Holle.

Het WNF beschrijft de ecologische voetafdruk als volgt: ‘Je kunt meten hoeveel ruimte nodig is voor de productie van wat we gebruiken en de opname van de CO2 die we uitstoten. Deze ruimte kan omgerekend worden naar de hoeveelheid productief land, in gha (mondiale hectare) gemeten.’ Per persoon is er wereldwijd 1,7 gha beschikbaar, maar het gemiddelde ligt op 2,6 gha. In Nederland ligt dat gemiddelde veel hoger: maar liefst 6,3 gha per persoon. Hiermee hebben wij drieënhalve aardbol nodig. 
Tijd voor actie, vindt Laura. Tijdens een vier maanden durende ‘traineeship voor Wereldverbeteraars’ bedacht ze samen met zeven anderen The Footprint Challenge. Ze trommelden 900 mensen op die in januari 2013 veertig dagen meededen aan het verkleinen van hun voetafdruk. Dit gebeurde onder andere door middel van evenementen (veganistische cupcakes bakken, rondleiding door een ecowijk), maar voornamelijk online (nieuwsbrieven, tips & tricks). Veertig dagen is wetenschappelijk gezien lang genoeg om een gewoonte te maken van je nieuwe levensstijl.

Na afloop van deze eerste editie wilde Laura door met dit concept. Ook een

wereldverbeteraar moet geld verdienen, dus bedacht ze een verdienmodel waarmee ze haar werk kon voortzetten. De gemeente Utrecht was geïnteresseerd in een challenge en zo ontstond het idee om op maat gemaakte challenges te maken voor overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven. Ze richt zich nu met name op het laatste. ‘Ik merkte dat veel mensen die meededen al heel duurzaam waren, dus wilde ik op zoek naar manieren om de impact te vergroten. Bij bedrijven bereik ik meer mensen die wel open staan voor duurzaamheid, maar nog niet goed weten hoe ze dit moeten uitvoeren.

Maar hoe werkt dat dan? Eerst worden de deelnemers ‘gescand’: hoe groot is hun voetafdruk? Op basis daarvan krijgen ze suggesties om deze te verkleinen. Daarna volgt de uitvoering. Online kunnen ze hun vorderingen bijhouden in een speciaal daarvoor ontwikkelde ‘tool’. Tussentijds kunnen er prijzen gewonnen worden door de best presterende teams of deelnemers bij mini-challenges en aan het einde door diegene die zijn afdruk het meest heeft verkleind.

‘Met je mes en vork heb je heel veel macht,’ vertelt Laura. ‘De beste tip die ik kan geven is daarom om minder vlees te eten, of liever gezegd: meer plantaardig te eten. Ik ga namelijk altijd voor een positieve insteek.’ Om die reden heeft Laura het ook nooit over doemscenario’s als klimaatverandering en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. ‘Ik word daar zo moedeloos van. Zulke grootschalige problemen kun je niet zomaar veranderen, ik kijk liever naar wat je zelf kunt doen.’

Laura is zelf al sinds haar tiende vegetariër, maar door haar werk sinds een jaar veganist. ‘Dat doe ik niet alleen voor het milieu, maar ook voor dierenwelzijn. Aan de zuivelindustrie kleeft net zoveel dierenleed als aan de vleesindustrie.’ Het veganistische bestaan is niet altijd even makkelijk, maar leidt er wel toe dat Laura steeds meer gelijkgestemden vindt. En die inspireren en stimuleren elkaar.

Een oude ambitie van Laura was om Nederland 

uit de top tien van landen met de grootste voetafdruk te laten zakken in 2015. Dat lijkt gelukt, want Nederland staat daar inmiddels niet meer in (#12). ‘Maar de Nederlandse afdruk is helemaal niet verkleind. We zijn simpelweg ‘’voorbij gestreefd’’. Ik had mijn doel destijds wat scherper moeten formuleren.’ En dat doet ze nu. De ambities van Laura zijn om de voetafdruk van Nederland te verkleinen met twintig procent in 2020 (‘en dat doen we met iedereen!’). Doe jij mee?

Check hier wat jouw voetafdruk is.
Te hoog? Kom naar onze TRÄFFS, lees onze blogs en check de tips & tricks van The Footprint Challenge.

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.