zaterdag 28 maart 2015

Scandinavisch bankhangen met de beste series

Afstandsbediening binnen handbereik, kussentje onder m'n hoofd, kleedje over me heen. Verscholen in een hoekje van de bank urenlang Scandinavische series kijken. Dit is hoe een groot deel van mijn weekenden eruit ziet. Misschien verklaar je me voor gek, maar dan onderschat je de verslavingskracht van deze series. Onze televisiekast staat er vol mee (zie bovenstaande foto). Hierbij mijn favoriete series op willekeurige volgorde. - Door: Ramon Holle.

1. The Killing (Deens)
Toen ik me twee jaar geleden op een zondag verveelde, besloot ik op onze ''smart-TV'' een gratis eerste aflevering te kijken van The Killing. Het was de eerste aflevering van het eerste seizoen. Deze dag is mijn serieverslaving geboren. Het begint meteen spannend: een meisje wordt in een guur bos in het donker achternagezeten door een figuur met een zaklamp. 

In dit eerste seizoen wordt Nanna Birk Larsen, een 19-jarige Kopenhaagse, dood gevonden in de achterbak van een auto op de bodem van een kanaal. Rechercheur Sarah Lund staat op het punt te verhuizen naar Zweden, maar blijft door de vondst toch nog in Kopenhagen. Een spannende zoektocht naar de moordenaar, waarbij de Kopenhaagse gemeenteraadsverkiezingen flink worden opgeschud, leidt tot een verbazingwekkende ontknoping waar je maar liefst twintig uur op moet wachten. En dat terwijl je na praktisch elke aflevering denkt dat je (wéér) zeker weet wie de dader is. 

Tip: begin aan deze serie als je daarvoor alle tijd hebt. Niet tijdens tentamenweken of andere drukke periodes. O, en als je in een existentiële crisis belandt na de eerste serie kun je je hart ophalen: er bestaat gelukkig ook een ijzersterk seizoen 2 en 3. (Waardoor je existentiële crisis nog even uitgesteld wordt.)

2. The Bridge (Deens/Zweeds)

Op de Sontbrug, de brug tussen het Deense 

Kopenhagen en het Zweedse Malmö, valt op
een winterse avond ineens het licht uit. Als de lichten even later weer aangaan ligt er een vrouwelijk lijk midden op de brug - in twee helften gezaagd. De ene helft ligt in Denemarken, de ander in Zweden. 

Om deze reden worden twee rechercheteams, onder leiding van de Deense Martin Rohde en de Zweedse Saga Norén, gedwongen om samen te werken. Dit blijkt niet heel makkelijk, want het zijn nogal tegenstrijdige karakters. Martin is bij zijn zoveelste vrouw, heeft vijf kinderen en gaat nogal eens vreemd. Saga is licht autistisch en leeft de politieregels strak na, maar heeft geen geluk in de liefde (als one-night stands niet beschouwd worden als liefde). Samen raken ze verwikkeld in een lange zoektocht naar de dader, die een wraakzuchtig genie met persoonlijke motieven blijkt te zijn en die nog veel meer mensen zal doden dan de vrouw op de brug alleen.

Ook het tweede seizoen is een aanrader. Tijdens de laatste aflevering van het seizoen is een spectaculaire aanslag op een milieucongres in Kopenhagen en het seizoen sluit vervolgens af met een tergende cliffhanger. 
Existentiële crisis - again. Seizoen 3 afwachten dus.

3. Annika Bengtzon (Zweeds)
In deze serie is er een geheel nieuwe invalshoek op misdaad; niet vanuit een

politiebureau, maar vanuit de redactieruimte van een Zweedse krant. Misdaadjournaliste Annika Bengtzon weet in de zes afleveringen (ieder 1.5 uur) keer op keer de grootste maatschappelijke schandalen te onthullen in haar zoektocht naar de moordenaar. Vaak weet ze de misdaad zelfs eerder te ontrafelen dan de politie, hetgeen ertoe leidt dat ze vaak zelf in levensgevaar komt naarmate ze de waarheid boven tafel krijgt. De krant komt met primeur na primeur dankzij deze doortastende jonge journaliste, die en passant ook nog de zorg heeft voor twee kinderen en een huwelijk bij elkaar probeert te houden.

De serie is gebaseerd op de boeken van de Zweedse schrijver Liza Marklund, waarvan ik een groot fan ben. Haar boeken zijn waanzinnig spannend en de boeken volgen elkaar op. Ik ben inmiddels toe aan mijn zevende boek van de tien die er momenteel zijn. De boeken zijn ontzettend waarheidsgetrouw verfilmd. Mijn gebruikelijke ergernis dat de verhaallijn volledig veranderd wordt in films blijft hier achterwege. 
Jag älsker Annika Bengtzon <3.

4. Dicte (Deens)
Wederom een doortastende journaliste, maar deze keer in Aarhus (Denemarken). Waar

een lijk is, daar is Dicte. Je zou haar bijna zélf gaan verdenken. Deze gescheiden veertiger is van het 'bruisende' Kopenhagen naar het 'suffe' Aarhus verhuisd, tot grote ergernis van haar puberdochter. Naast haar werk als misdaadjournaliste worstelt ze dan ook met haar puberdochter, haar ex-man en haar verleden. Ze heeft geen contact meer met haar ouders, die jehova's zijn, omdat ze op jonge leeftijd een kind kreeg - en moest afstaan.

Ik vind deze serie geweldig, omdat het heel modern en humoristisch is. Dat onderscheidt het van de andere series: een misdaadserie, waar je hard om kan lachen...!

5. Wallander (Zweeds)

Commissaris Wallander, een zestiger uit Ystad (Zuid-Zweden), en zijn dochter Linda
Wallander staan centraal in deze serie. Ook zij werkt bij de politie. Ze werken soms samen met en soms juist tegen elkaar. Wel weten ze uiteindelijk elke gruwelijke moord die het stadje opschudt op te lossen. 


Over het algemeen is deze serie niet zo spannend en spectaculair als de andere series, maar zéker niet saai. Ook hier zit ik soms vol spanning te kijken. In Wallander is er veel aandacht voor het 
verhaal achter de personages, en voor het mysterie achter de misdaad. Bovendien ligt de nadruk op Zweedse cultuur en tradities. (Zweedse kneuterigheid noem ik dat.) Zo herinner ik me een scène waarbij het politiekorps het kreeftenfeest viert - inclusief talloze drankjes. Ze bezatten zich laveloos en Wallander wordt de volgende ochtend wakker in een boot in de tuin. Heerlijk!

Andere aanraders:

- Varg Veum (Noors): over een privédetective in Bergen;

- Fjällbacka Murders (Zweeds): over een schrijver en haar man (die bij de politie werkt) in het idyllische kustdorpje Fjällbacka;

- Snabba Cash (Zweeds): over drie verschillende personages in de onderwereld van Stockholm;
- The Sandhamn Murders (Zweeds): over een politieagent en een juriste op het kleine eilandje Sandhamn;
- Thicker than Water (Zweeds): over twee broers en een zus die een pension erven als zij gezamenlijk gedurende één hele zomer de boel winstgevend runnen, op de Aland-eilanden (die officieel Fins zijn, maar waar ze Zweeds spreken).

Het leuke van de Zweedse
series kijken is natuurlijk niet alleen de serie zelf, maar ook een kijkje in het (duurzame) leven van de Scandinaviërs. Onbewust krijg je heel wat waarden en normen mee en kun je een kijkje nemen in het alledaagse leven van de (fictieve) dorpsbewoners. En natuurlijk valt dan op: ongedwongen duurzaamheid is écht Scandinavisch stijlvol!

Een kleine impressie:

ENJOY!

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.