vrijdag 6 maart 2015

TRÄFF 5: Energie rechtstreeks van de bron

Afgelopen dinsdag was de vijfde TRÄFF van Opgemärkt. Deze keer vond de duurzame avond plaats in De Groene Bocht 2, een gebouw waar enkel duurzame initiatieven gebruik kunnen maken van de ruimte. Er waren genoeg presentaties om het publiek stof tot nadenken te geven en te inspireren. Lokale voedselinitiatieven, duurzaam bedrijfsadvies, stadstuinen en groene energie kwamen allemaal aan bod. - Door: Ramon Holle. Foto's van: Jan-Willem Groen (groeneshit.nl).

Chiel Muurling had speciaal voor de gelegenheid zijn meest Scandinavische trui aangetrokken (zie bovenstaande foto). Hij vertelde over zijn nieuwe initiatief: Wetailer, een platform ‘om voedsel te democratiseren’. Die formulering laat nog wat aan de verbeelding over, geeft hij zelf toe, maar hij legt het vervolgens helder uit. Wetailer helpt (kleine) lokale voedselproducenten door op zoek te gaan naar ‘foodies’, restaurants en winkels die het product willen voorproeven en vervolgens door een afzetmarkt voor het product te vinden.

Daarnaast wordt er gezocht naar manieren om samen te werken en in kosten te delen. Zo zoekt Wetailer andere producenten die samen een product willen maken én naar een ruimte om het product te maken. Ook zoeken ze naar manieren om transport te delen met anderen. Goedkoop en duurzaam dus. Zo werkt dat:Vervolgens sprak Gloria van Ewijk over haar bedrijf Life Impact Company. Ze helpt (sociale) bedrijven om duurzamer te worden door middel van training, coaching en advies. Businessmodellen, prijsstrategieën en kostenreductie, deze dame weet waar ze het over heeft. Zoveel is duidelijk.

Matthias van den Berg van Amstelhoveniers, die ik al eerder heb geïnterviewd voor een blog, sprak over zijn levenslange passie voor tuinieren. Zeven jaar geleden waaide de trend om zelf groente te verbouwen van Amerika naar Nederland over en Matthias sprong hier direct op in. Op een braakliggend terrein in IJburg maakte hij een stadstuin waar omwonenden konden (moes)tuinieren.

Amstelhoveniers heeft sindsdien nog veel meer stadstuinen aangelegd, waaronder bij WOW Amsterdam en voor restaurant de Hoftuin. Ook ontwikkelde hij in samenwerking de Vertical Garden Tube, een manier om op zo weinig mogelijk ruimte zo veel mogelijk te kunnen verbouwen door de hoogte in te gaan. Aan het einde van zijn presentatie lijkt er al een match te ontstaan tussen Amstelhoveniers en Wetailer. 'Volgens mij moeten wij na afloop even praten,' zegt Matthias tegen Chiel.

De avond wordt afgesloten door de jongens van Vandebron. De naam verklapt al een 
hoop: het gaat om energie die rechtstreeks ‘van de bron’ komt. ‘We willen het voor iedereen mogelijk maken om duurzame energie te hebben,’ vertelt Chiel van Leeuwen. ‘Maar omdat we ook streven naar het delen van energie werken we in zekere zin aan onze eigen overbodigheid.’Vandebron levert alleen duurzame stroom van de producenten op vandebron.nl. Bijvoorbeeld een boer met een windmolen in Zeeland. Zo kan er nooit meer duurzame energie verkocht worden dan er echt is. De producenten verkopen hun stroom en vandebron regelt verder alles: van de administratie tot de klantenservice en de levering van 100% CO2 gecompenseerd gas. Je kiest zelf de producent en de manier van opwekken waar je achter staat, zo weet je zeker dat je geld goed terechtkomt. 
Terwijl jij voordelig uit bent, krijgen producenten een hogere prijs voor hun energie.

Benieuwd geworden hoe zo'n avond eruit ziet? Nou, zo dus:
Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.