Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

dinsdag 28 april 2015

Wormen, de helden van de bodem

Wormen, de helden van de bodem

Een ‘wormenhotel’?! Wat moet ik me daar in godsnaam bij voorstellen? Die gedachte ging door mijn hoofd toen ik stuitte op een eventpagina genaamd ‘Kick Off van het Wormenhotel. Ik werd nieuwsgierig en ben zodoende samen met mede-opgemärkter Jantine op zaterdag 25 april naar deze kick off geweest. - Door: Ramon Holle. Foto's door: Nichon Glerum.

FoodGuerrilla'een offensief voor goed eten', begon op deze ochtend met de nieuwe campagne die geheel in het teken van de bodem staat. ‘Want,’ zo vertelt gastvrouw Lotte Sluiter, ‘er is dringend actie nodig op bodemgebied.’ Ze demonstreert dit met een verontrustende minidocumentaire. Deze is hieronder te bekijken.


Elke minuut gaan er dertig voetbalvelden aan vruchtbare bodem verloren door slecht bodemgebruik: monoculturen, veelvuldig omploegen, overmatige bemesting en pesticidegebruik. Volgens FoodGuerrilla moet én kan dit anders. ‘Daarom zetten we de helden van de bodem in de spotlights. Wormen!’

Wormen? Ja, wormen! Ze graven tunnels die tot wel honderd liter water kunnen verwerken, zorgen voor ruimte en zuurstof in de aarde en eten resten op van bladeren en takken die ze omzetten in compost. Deze compost zit bomvol goede mineralen waar de bodem behoefte aan heeft. En een gezonde bodem is natuurlijk weer van belang voor de landbouw.

Met deze kennis in het achterhoofd ontstond het idee voor een wormenhotel. Een wormenhotel is een compostbak waar wormen in ‘logeren’ en die je overal, zoals thuis, kunt neerzetten. Hieronder zie je wormen aan het werk.Sprekers
De eerste spreker is Fransjan de Waard, één van de makers van de film Bodemboeren. Hij geeft een pittige stoomcursus bodemkunde en benadrukt het belang van het behouden van een goede bodemkwaliteit. Schimmels, wormen en minuscule organismen waar ik nog nooit van had gehoord.. Allen leveren ze een significante bijdrage aan de gezondheid van de bodem. 

Dat de bodem goed verzorgen van groot belang is, kan Krispijn van den Dries beamen. Hij is een bioboer die in de Noordoostpolder akkerbouw bedrijft. ‘Veel boeren in de Flevopolder kampen met bodemdegradatie,’ vertelt hij. ‘Terwijl dit juist een ontzettend jonge bodem is.’ Deze 'bodemverknoeiing' werd al eerder blootgelegd in 
een artikel van Foodlog.

Krispijn heeft zelf echter geen last van een slechte bodem. Hij behandelt zijn land met grote zorg. Zo doet hij aan vruchtwisseling, wat inhoudt dat om het seizoen de verschillende soorten groenten worden afgewisseld over de percelen om bodemziekten te voorkomen. Ook heeft zijn bedrijf een speciaal rijpadensysteem dat met een GPS werkt, waardoor de zware landbouwvoertuigen elke keer precies door hetzelfde spoor rijden en zo min mogelijk schade aanrichten. Uiteraard worden er ook geen chemicaliën gebruikt: onkruid plukken gebeurt met de hand.  

Tot slot vertelt Rowin Snijder van Le Compostier alles over composteren. Er komen veel vragen uit het publiek over de do's en don'ts. Het is ter voorbereiding op de workshop ‘een wormenhotel bouwen’ die volgt op de presentaties.Wil jij ook je eigen wormenhotel bouwen? Dat kan! Hieronder staat hoe je dat moet doen.

En je moet je hotelgasten wel goed behandelen natuurlijk! Wat vinden wormen eigenlijk lekker?

SUCCES!

vrijdag 24 april 2015

Gastblog: plasticvrij picknicken

Gastblog: plasticvrij picknicken

Als er ook maar een klein beetje zon voorspeld wordt, trommel ik iedereen op voor een picknick. Voor mij bestaat er weinig beters dan een dag in het park, op het strand of in het bos met gezellige vrienden, eten en (enigszins) lekker weer. Maar hoe zorg je ervoor dat de picknick ook nog eens zero waste verloopt? Nou... met deze tips én recepten!
Dit is een gastblog, deze post verscheen ook op Emma+John.

Bestek en beker
Als ik op een zonnige dag het park rondkijk, zie ik óveral plastic bekers. Natuurlijk, ze zijn superhandig, maar ze zijn totaal niet zero waste en dat is jammer. Omdat ik mijn vrienden niets wil verplichten, zorg ik dat ik altijd sowieso voor mezelf de juiste voorbereiding heb getroffen. Zij kunnen vervolgens zelf bepalen of ze plastic bekers meenemen en ik zal ze er geen moment op aanspreken, maar ik vind het heel fijn om zelf plasticvrij de picknick door te komen. Daardoor heb ik altijd een zakje met bestek bij me (vaak meerdere messen, want er zijn vaak meerdere kaasjes, dips en hummusjes aanwezig) én ik stop mijn superlichte emaille mok in mijn tas, die ik uit de kringloop heb gevist. Prima voor wijn, water of een lekker fris drankje! Ook ideaal: een aluminium kampeermok. Die is zelfs net zo zwaar als plastic, maar oneindig te gebruiken. O.a. verkrijgbaar bij Decathlon. Plastic wegwerpbordjes? Nee joh! Aluminium kampeerbordjes óf een aluminium bakje (handig, dan kan er niets van je bord vallen en heerlijk licht) zijn een prima alternatief.Foodprepping
Plastic bakken vol pasta, zakken chips, kleine hapjes in plastic bakjes... eten meenemen is vaak een tricky bezigheid. Toch is het prima mogelijk om plasticvrij eten mee te nemen: investeer in glazen flessen (dit kunnen gewoon omgespoelde flessen pastasaus zijn), aluminium bakjes of de wat duurdere RVS bento boxes. Heb je een cake gebakken? Wikkel hem in een linnen servet en doe hem bovenin je tas! 

De allerfijnste picknicks zijn degene waarbij iedereen iets meeneemt. Maar hoe zorg je ervoor dat je eten meeneemt zonder plastic verpakking te hoeven gebruiken? Hieronder wat tips en inspiratie!

Homemade hummus
Heerlijk bij een vers stokbrood van de (biologische) bakker: hummus. Deze spread is supermakkelijk te maken. Wij hebben een heerlijk recept op het blog staan, waarbij je gegarandeerd bent van succes in minder dan tien minuten. 


Megamugcake
Deze gezonde cake is de grote broer van ons mugcake recept en een favoriet onder mijn vrienden. Ik verdubbel de porties (of verdriedubbel het, net hoeveel mensen we verwachten) en bak de 'cake' in een glazen schaal. Als de cake is afgekoeld wikkel ik hem in een servet en bind ik er een touwtje om. Ziet er nog leuk uit ook!Wil je je mugcake liever warm meenemen? Zorg dan voor een goede thermoschaal, die bij veel kampeerwinkels is te kopen. Een handdoek kan je cake ook warmhouden, als je hem er direct na het bakken inwikkelt. Geen aluminiumfolie nodig dus.

Pretty popcorn
Skip de chipszakken en kies voor zero waste chips uit de bulkwinkel of nog simpeler: zelfgebakken popcorn. Ik naam mijn popcorn mee in een gebruikte papieren zak van een broodje dat ik bij de bakker kreeg. Ik was te laat om te zeggen dat ik geen zakje hoefde, maar op deze manier kan ik de zak nog eens gebruiken. Wat ook prima werkt is natuurlijk een linnen of katoenen zakje.


Wijntje
Hm.... warme zonnige dagen vragen om een glas lekkere wijn. Kies voor een fles met een kurken dop en wikkel hem in een theedoek om hem veilig te vervoeren. Ik gebruikte het lusje van de theedoek om de fles vast te maken. 

Ook lekker: 
- Zelfgemaakte couscoussalade in een glazen mason jar
- Vers brood met avocado in een aluminium lunchbox
- Een frisse salade met dressing in een mason jar
- Of toch een versgebakken chocoladetaart met maar drie ingrediënten die je al in huis hebt?
- Niet aan te raden voor té warm weer, maar wel lekker: homemade chocola 

Zin in een picknick? Dat komt goed uit! Tijdens Midzomer (zaterdag 20 juni) organiseert Opgemärkt een duurzame Scandinavische picknick. Klik hier voor het facebookevent.

donderdag 16 april 2015

Ga toch fietsen!

Ga toch fietsen!

Fietsen is duurzamer dan reizen per auto, bus, trein of welk ander gemotoriseerd voertuig dan ook, dat weet natuurlijk iedereen. Toch is het niet altijd praktisch om de fiets te pakken. Je moet bijvoorbeeld snel ergens zijn, een grote afstand afleggen of veel bagage meenemen. Óf het weer werkt niet mee. Natuurlijk zijn dit in veel gevallen legitieme excuses, maar misschien kan ik je met dit blog met drie simpele redenen overtuigen om de volgende keer bij twijfelgevallen tóch de fiets te pakken. – Door: Ramon Holle.

Bakfiets in het Vondelpark (via flickr: faungg's photo).
1. Duurzaam
Aangezien fietsen alleen jouw eigen energie verbruikt, is het verschil niet zomaar uit te drukken als het één ten opzichte van het ander. De fiets is niet ‘tien keer beter’ dan de auto, maar oneindig keer beter, omdat het nou eenmaal niets kost. De gemotoriseerde voertuigen kun je onderling wel tegen elkaar uitzetten. Door MilieuCentraal is hierover een schatting gedaan. In de grafiek hieronder is dit te zien. Uiteraard bepaalt het tijdstip waarop je reist, het type auto of het soort openbaar vervoer dat beschikbaar is en van waar naar waar de reis gaat mede hoeveel de CO2-uitstoot precies bedraagt.

   De auto is duidelijk de grootste uitstoter. Het openbaar vervoer dat voornamelijk kleine afstanden aflegt (tram, metro en bus) volgt daarna. De trein is van de gemotoriseerde voertuigen het duurzaamst. Fietsen en lopen zijn uiteraard het meest duurzaam. Maar één niet te missen voertuig is niet in deze grafiek opgenomen: het vliegtuig. Dat is het minst duurzaam van allemaal en zou dus links van de auto moeten staan. De schattingen voor het verbruik van een vliegtuig lopen door de enorme afstandsverschillen tussen vluchten echter sterk uiteen. Het vliegtuig stoot gemiddeld het meeste CO2 per kilometer uit bij korte vluchten. 


Lijkt me dus een goede reden om de volgende keer niet op vlieg-, maar op fietsvakantie te gaan. (Dan ben je pas echt origineel. Een foto van de gate of de vertrekhal op facebook zetten is nogal achterhaald.) Maar goed, een fietsvakantie dus. In dat geval kun je terecht op de online community WarmShowers. Op deze website kun je een host zoeken voor tijdens je fietsvakantie, die je een warme douche, een maaltijd en/of een slaapplaats aanbiedt. Super goedkoop, sociaal en duurzaam vakantie vieren dus. (Zoals ik op de foto hiernaast, in Kopenhagen.)


2. Gezond
Bij dagelijkse verplaatsingen kies je misschien al snel uit gemak voor het OV of de auto. Waarom? Bij grote afstanden is dit natuurlijk onvermijdelijk, maar je kunt mogelijk een deel van de route vervangen door een duurzamer alternatief. Fietsen naar het station in plaats van met de tram bijvoorbeeld. Of met het OV naar je werk in plaats van de auto, dat is al winst. Je verbrandt zo’n 300 calorieën per uur bij een fietssnelheid van 16 km/u. Zo’n vijf calorieën per minuut dus. Het halfuurtje bewegen heb je met een dagelijkse fietsrit zo te pakken. Mag je de sportschool wel een keertje overslaan. Of een chocoladereep eten..3. Goedkoop
Fietsen kost niets, geen brandstof én geen geld. (Tenzij je regelmatig bij de fietsenmaker langs moet - na een nacht stappen bijvoorbeeld, zoals mij iets te vaak overkomt. Maar daar ga ik niet vanuit.) Als je voor de kleine afstanden de fiets pakt bespaar je al gauw tientallen euro’s per maand. Het landelijk vastgestelde basistarief voor openbaar vervoer is €0,88. Dat betekent dat je voor een zeer kleine afstand dus minstens dit bedrag betaalt. Dat lijkt een klein bedrag, maar elke dag een retourtje kan dus flink oplopen. Ten opzichte van de auto kun je natuurlijk pas echt besparen: op benzine- en parkeerkosten. 

Heb je (even) geen fiets tot je beschikking en er toch (eenmalig) een nodig? Dat is geen probleem. Dankzij CycleSwap kun je een fiets huren van iemand in je omgeving. Je overbuurman bijvoorbeeld.(4. In Scandinavië fietsen ze ook!)

Volgens UvA-onderzoeker Marco te Brömmelstoet is Kopenhagen een 'walhalla voor fietsers'. Er wordt geïnvesteerd in onder meer groene golven, fietsbruggen en bredere fietspaden. Er zijn paaltjes die 100 meter voor een stoplicht al aangeven hoeveel seconden het stoplicht nog rood of groen is, zodat je sneller of langzamer kunt fietsen om grote stilstaande massa’s bij het stoplicht te voorkomen. 


Ik kan uit eigen ervaring spreken dat het inderdaad fijn fietsen is in Kopenhagen. Vooral de brede fietspaden zijn erg prettig. Ook ben ik ervan overtuigd dat een georganiseerde infrastructuur bovendien georganiseerd gedrag uitlokt. Wat me bijvoorbeeld opviel, is dat ze in Kopenhagen hun rechterhand opsteken om aan achteropkomend verkeer te laten weten dat ze gaan afremmen om te stoppen. Dat scheelt een hoop ‘kettingbotsingen’ op het fietspad.


Opgemärkt-voorzitter Nicky vertelde me dat ze het aan de andere kant van de Sont ook goed voor elkaar hebben. Zo heb je in Malmö op verschillende plekken openbare fietspompen. Nadeeltje van deze 'goede' regulering wat fietsen betreft: ze werd in één jaar twee maal aangehouden en bijna beboet. Eén keer was dat omdat ze iemand achterop had en één keer omdat ze niet stopte voor een stopstreep (bij een leeg kruispunt). Ze kwam er gelukkig mee weg door de ik-wist-het-niet-want-ik-kom-uit-Nederland kaart te spelen.


Dus mijn tip om dagelijks duurzamer te leven:
ga toch fietsen!

donderdag 9 april 2015

TRÄFF 6: Je huisdier in het donorcodicil

TRÄFF 6: Je huisdier in het donorcodicil

Acht jaar geleden werd ze als 22-jarige Limburgse nog uitgelachen bij de bank, inmiddels heeft ze zes hostels en een ecohotel uit de grond gestampt. Financiering krijgen bij de bank is nu geen probleem meer. Deze ondernemende dame heet Anika Jacobs en is de eerste spreker van de zesde TRÄFF in East57. Zij vertelt over het EcoMama Hotel, dat zich op een steenworp afstand van het Waterlooplein bevindt.  - Door: Ramon Holle. Foto's van: Loraine Baas.
‘Ik ontmoette ooit een meisje dat oprecht dacht dat sinaasappelsap uit een pak kwam,’ vertelt Anika. ‘Omdat ik op het platteland opgegroeid ben vond ik die opmerking zo raar. Enige kennis over de natuur zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn.’ Dat is dan ook de insteek van het hotel: kennis overdragen, met nadruk op de natuur. ‘Alles wordt zo duurzaam en biologisch mogelijk gerund en de mensen moeten elkaar vooral ontmoeten in de gemeenschappelijke ruimtes. Er is dan ook geen TV of ander vermaak op de kamers.’

Het runnen van het hotel is hard werken, maar omdat Anika er zo veel plezier in heeft ervaart ze dat niet zo. Hard work pays off, want het lijkt niet alleen bij het ecohotel in Amsterdam te blijven. Ook wordt er serieus gewerkt aan nieuwe vestigingen in Parijs en New York.
De volgende spreekster is geheel toevallig ook een 30-jarige Limburgse ondernemer. Lieke Pijpers begon jaren geleden met het campagnebureau Professional Passionates. ‘Professional Passionates’ zijn mensen die hun passie om bij te dragen aan een betere wereld hebben doorgevoerd in hun werk. Dit deed Lieke samen met haar business partner, door het gelijknamige bedrijf op te zetten. Ze organiseren allerlei projecten en evenementen en organiseerden zo onder andere ‘per ongeluk’ de grootste elektrische autorally ter wereld. ‘Ondanks dat ik niks heb met auto’s noch rally's.’


Na het organiseren van vele (duurzame) evenementen en de daarmee gepaard gaande overgang tussen hele drukke én hele rustige periodes, wilde Lieke samen met haar business partner iets blijvends oprichten. Dat werd The Next Closet, een online modeplatform waar vrouwen tweedehands designkleding kunnen kopen en verkopen. ‘De textielindustrie is een puinhoop. We willen daarom designkleding recyclen en bovendien betaalbaar en beschikbaar maken.’
Daarna volgt een indrukwekkende presentatie van Debby Weijers die haar woord doet namens Stichting Proefdiervrij. In het afgelopen jaar zijn er een half miljoen dierproeven in Nederland uitgevoerd. Schokkende aantallen, maar in 1978 waren dat er nog meer: anderhalf miljoen. ‘Hoewel je misschien zou denken dat wij fel demonstreren en overal proefdieren bevrijden is dat niet het geval.' Debby licht toe dat dierproeven op dit moment nog wel nodig zijn om bepaalde medicijnen te testen. Het is de bedoeling deze dierproeven op termijn volledig te vervangen door proefdiervrije methoden.
Bij dierproeven komen nu nog vaak ethische dilemma’s kijken. Kies je voor de mogelijke genezing van bepaalde ziekten, of voor het welzijn van het proefdier? Maar volgens Debby hoeft het geen of/of te zijn. 'Door ons te richten op het stimuleren van proefdiervrij onderzoek hoeven geen dieren te lijden, gaat kennisontwikkeling sneller én krijgt iedereen de beste zorg.’ Stichting Proefdiervrij steunt daarom projecten waarbij Proefdiervrije methoden worden gezocht en gevonden. Zo hebben ze onder andere het Dierdonorcodicil opgezet, waarbij overleden huisdieren gebruikt worden voor anatomielessen bij diergeneeskunde studenten. 'Vroeger werden er nog dieren speciaal gefokt voor het onderwijs, dankzij het dierdonorcodicil is dat nu niet meer het geval.'  Meer weten? Debby schreef ook zelf een blog naar aanleiding van de TRÄFF.
Na de pauze spreekt Ellen Mensink van Creative City Lab, een stichting met innovatieve mensen uit het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en de creatieve industrie met als doelstelling creatieve en duurzame oplossingen te vinden voor maatschappelijke kwesties. Na vele ‘innovative labs’, waarbij zo’n maatschappelijke kwestie onder de loep wordt genomen, werken ze nu in het kader van de ‘circular economy’ aan verbeteringen in de kledingindustrie. En dan in eerste instantie voornamelijk met wol.


‘Wol is een behoorlijk onduurzame stof en om tal van redenen uitermate geschikt om te recyclen, waardoor er juist op deze stof veel winst te behalen valt,’ legt Ellen uit. ‘Het is de bedoeling om nieuwe methoden te ontwikkelen waarbij wol uit oude kleding wordt verwerkt tot nieuwe kleding.’ Dit demonstreert ze door drie zakken gevuld met gekleurd gerecycled stof te laten zien.
De avond wordt afgesloten door Thiëmo Heilbron van Fawaka Nederland. Deze organisatie wil de duurzaamheidswereld diversifiëren, mensen inspireren tot duurzaam handelen en rolmodellen een platform geven. Thiëmo wil het liefst dat de mensen in de Duurzame Top100 niet allemaal hoogopgeleid, of blank, zijn. Hij wil ook andere groepen aanspreken. Dit doen zij onder andere door nieuwe initiatieven, interviews en rolmodellen op hun website te plaatsen. Ik wil dit blog dan ook afsluiten met een mooie quote uit zijn presentatie: ‘Uiteindelijk zijn we allemaal Nederlandse impactmakers.’
woensdag 8 april 2015

TRÄFF: Noorderlicht

TRÄFF: Noorderlicht


Dinsdag 12 mei (want de eerste dinsdag van de maand is het Bevrijdingsdag) staat de TRÄFF in het teken van hemels genot en Noorderlijke inspiratie. Sprekers van onder andere Trashworks en Twenty Energy. Speciaal voor deze TRÄFF komt het SGEN livemuziek verzorgen.

tijd: 19.30 uur inloop, lezingen 20.00 uur
locatie: Conscious Hotel Vondelpark, Amsterdam
De toegang is natuurlijk gratis


Aanmelden: https://www.facebook.com/events/1556247304635832/# 

maandag 6 april 2015

Op jacht naar betaalbare vintage parels in Amsterdam

Op jacht naar betaalbare vintage parels in Amsterdam


Het maken van kleding kost veel grondstoffen en energie. Daarom is het beter als je tweedehands kleding koopt. Vroeger had dit een geitenwollensokkenimago, tegenwoordig wordt het feilloos gewaardeerd. Ook steeds meer merken en labels maken gebruik van duurzame materialen en hebben respect voor het milieu. Eerlijke kleding is hip.


Helaas zijn de meeste vintage winkels door de enorme hype toegenomen qua prijs. Het wordt een zoektocht om wat betaalbare winkeltjes te vinden. Zeker in Amsterdam. De laatste tijd vermijd ik populaire shops het liefst. Ik vind het belachelijk om bijna meer voor een oud H&M jurkje te betalen dan de ooit oorspronkelijke winkelprijs. Dus besloot ik op zoek te gaan naar leuke betaalbare adresjes.The End & Timemachine – Misschien bij velen van jullie al bekend, maar voor mij niet. Als je op zoek bent naar schoenen moet je hier zijn, maar ook hebben ze een leuke collectie van tweedehands kleding. Aan de overkant van The End zit Timemachine met échte vintage kleding. Waar? Nieuwe Hoogstraat 5/26Bij Ons Vintage – Tweedehands merk- en merkloze kleding. Hier kun je terecht voor brocante kleding, schoenen en tassen. In deze winkel is alles gewassen en geselecteerd op basis van het decennium. Ze richten zich vooral op jaren '70, '80 kleding, hoewel je er soms ook stukken uit de jaren '60 kunt terugvinden. Waar? Reestraat 13Things I Like, Things I Love – Toen ik een klein gedeelte van de collectie van deze concept store bij Hutspot zag, wilde ik graag meer weten van dit merk. Things I Like, Things I Love is een unieke combinatie van tweedehands, vintage, nieuwe kleding, customized items, interieur en hebbedingetjes. Niet heel goedkoop, maar stiekem heb ik toch iets gekocht. Alleen al binnen stappen geeft je een inspirerend gevoel. Waar? Jan Evertsenstraat 106, Ceintuurbaan 69
Bron: vogue.nl

Bis Vintage – Bij Bis Vintage staat kwaliteit voorop. Als je op zoek bent naar speciale betaalbare kleding moet je hier zijn. Hier vind je alles om je outfit net wat unieker te maken. Binnen heerst er een gezellig sfeer. Deze winkel bestaat uit drie delen: tweedehands vrouwenkleding, tweedehands schoenen en laarzen en tweedehands mannenkleding. Alles staat mooi opgesteld en in categorieën verdeeld. Waar? Sint Antoniesbreestraat 25a, 25b en 25d 
 

Rataplan – Een heerlijke kringloopwinkel en tevens de grootste van Amsterdam. Er is bovendien een klein café waar je een kopje koffie kunt bestellen. Rataplan heeft een overzichtelijke opstelling van leuke kleding tot fraai serviesgoed, van zeldzame elpees en boeken tot gebruikte fietsen en beeld- en geluidsdragers als videorecorders, dvd-spelers, tv's en radio's. Huishoudelijke artikelen als wasmachines, drogers en tv’s worden ook volop aangeboden. Waar? Generatorstraat 10City Record – Aangezien ik een muziekliefhebber ben kom ik geregeld bij platenzaak City Record. City Records is een kleine zelfstandige platenzaak in het centrum van Amsterdam. De winkel heeft een breed assortiment aan tweedehands vinyl met een grote keus aan verschillende muziekgenres. Waar? Geldersekade 100A 

Bron: cityrecordsamsterdam.com
 

Dit waren de resultaten aan het einde van mijn zoektocht. Hecht jij waarde aan eerlijke kleding? En is vintage een goede oplossing voor jou?
500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.