donderdag 9 april 2015

TRÄFF 6: Je huisdier in het donorcodicil

Acht jaar geleden werd ze als 22-jarige Limburgse nog uitgelachen bij de bank, inmiddels heeft ze zes hostels en een ecohotel uit de grond gestampt. Financiering krijgen bij de bank is nu geen probleem meer. Deze ondernemende dame heet Anika Jacobs en is de eerste spreker van de zesde TRÄFF in East57. Zij vertelt over het EcoMama Hotel, dat zich op een steenworp afstand van het Waterlooplein bevindt.  - Door: Ramon Holle. Foto's van: Loraine Baas.
‘Ik ontmoette ooit een meisje dat oprecht dacht dat sinaasappelsap uit een pak kwam,’ vertelt Anika. ‘Omdat ik op het platteland opgegroeid ben vond ik die opmerking zo raar. Enige kennis over de natuur zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn.’ Dat is dan ook de insteek van het hotel: kennis overdragen, met nadruk op de natuur. ‘Alles wordt zo duurzaam en biologisch mogelijk gerund en de mensen moeten elkaar vooral ontmoeten in de gemeenschappelijke ruimtes. Er is dan ook geen TV of ander vermaak op de kamers.’

Het runnen van het hotel is hard werken, maar omdat Anika er zo veel plezier in heeft ervaart ze dat niet zo. Hard work pays off, want het lijkt niet alleen bij het ecohotel in Amsterdam te blijven. Ook wordt er serieus gewerkt aan nieuwe vestigingen in Parijs en New York.
De volgende spreekster is geheel toevallig ook een 30-jarige Limburgse ondernemer. Lieke Pijpers begon jaren geleden met het campagnebureau Professional Passionates. ‘Professional Passionates’ zijn mensen die hun passie om bij te dragen aan een betere wereld hebben doorgevoerd in hun werk. Dit deed Lieke samen met haar business partner, door het gelijknamige bedrijf op te zetten. Ze organiseren allerlei projecten en evenementen en organiseerden zo onder andere ‘per ongeluk’ de grootste elektrische autorally ter wereld. ‘Ondanks dat ik niks heb met auto’s noch rally's.’


Na het organiseren van vele (duurzame) evenementen en de daarmee gepaard gaande overgang tussen hele drukke én hele rustige periodes, wilde Lieke samen met haar business partner iets blijvends oprichten. Dat werd The Next Closet, een online modeplatform waar vrouwen tweedehands designkleding kunnen kopen en verkopen. ‘De textielindustrie is een puinhoop. We willen daarom designkleding recyclen en bovendien betaalbaar en beschikbaar maken.’
Daarna volgt een indrukwekkende presentatie van Debby Weijers die haar woord doet namens Stichting Proefdiervrij. In het afgelopen jaar zijn er een half miljoen dierproeven in Nederland uitgevoerd. Schokkende aantallen, maar in 1978 waren dat er nog meer: anderhalf miljoen. ‘Hoewel je misschien zou denken dat wij fel demonstreren en overal proefdieren bevrijden is dat niet het geval.' Debby licht toe dat dierproeven op dit moment nog wel nodig zijn om bepaalde medicijnen te testen. Het is de bedoeling deze dierproeven op termijn volledig te vervangen door proefdiervrije methoden.
Bij dierproeven komen nu nog vaak ethische dilemma’s kijken. Kies je voor de mogelijke genezing van bepaalde ziekten, of voor het welzijn van het proefdier? Maar volgens Debby hoeft het geen of/of te zijn. 'Door ons te richten op het stimuleren van proefdiervrij onderzoek hoeven geen dieren te lijden, gaat kennisontwikkeling sneller én krijgt iedereen de beste zorg.’ Stichting Proefdiervrij steunt daarom projecten waarbij Proefdiervrije methoden worden gezocht en gevonden. Zo hebben ze onder andere het Dierdonorcodicil opgezet, waarbij overleden huisdieren gebruikt worden voor anatomielessen bij diergeneeskunde studenten. 'Vroeger werden er nog dieren speciaal gefokt voor het onderwijs, dankzij het dierdonorcodicil is dat nu niet meer het geval.'  Meer weten? Debby schreef ook zelf een blog naar aanleiding van de TRÄFF.
Na de pauze spreekt Ellen Mensink van Creative City Lab, een stichting met innovatieve mensen uit het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en de creatieve industrie met als doelstelling creatieve en duurzame oplossingen te vinden voor maatschappelijke kwesties. Na vele ‘innovative labs’, waarbij zo’n maatschappelijke kwestie onder de loep wordt genomen, werken ze nu in het kader van de ‘circular economy’ aan verbeteringen in de kledingindustrie. En dan in eerste instantie voornamelijk met wol.


‘Wol is een behoorlijk onduurzame stof en om tal van redenen uitermate geschikt om te recyclen, waardoor er juist op deze stof veel winst te behalen valt,’ legt Ellen uit. ‘Het is de bedoeling om nieuwe methoden te ontwikkelen waarbij wol uit oude kleding wordt verwerkt tot nieuwe kleding.’ Dit demonstreert ze door drie zakken gevuld met gekleurd gerecycled stof te laten zien.
De avond wordt afgesloten door Thiëmo Heilbron van Fawaka Nederland. Deze organisatie wil de duurzaamheidswereld diversifiëren, mensen inspireren tot duurzaam handelen en rolmodellen een platform geven. Thiëmo wil het liefst dat de mensen in de Duurzame Top100 niet allemaal hoogopgeleid, of blank, zijn. Hij wil ook andere groepen aanspreken. Dit doen zij onder andere door nieuwe initiatieven, interviews en rolmodellen op hun website te plaatsen. Ik wil dit blog dan ook afsluiten met een mooie quote uit zijn presentatie: ‘Uiteindelijk zijn we allemaal Nederlandse impactmakers.’
Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.