dinsdag 28 april 2015

Wormen, de helden van de bodem

Een ‘wormenhotel’?! Wat moet ik me daar in godsnaam bij voorstellen? Die gedachte ging door mijn hoofd toen ik stuitte op een eventpagina genaamd ‘Kick Off van het Wormenhotel. Ik werd nieuwsgierig en ben zodoende samen met mede-opgemärkter Jantine op zaterdag 25 april naar deze kick off geweest. - Door: Ramon Holle. Foto's door: Nichon Glerum.

FoodGuerrilla'een offensief voor goed eten', begon op deze ochtend met de nieuwe campagne die geheel in het teken van de bodem staat. ‘Want,’ zo vertelt gastvrouw Lotte Sluiter, ‘er is dringend actie nodig op bodemgebied.’ Ze demonstreert dit met een verontrustende minidocumentaire. Deze is hieronder te bekijken.


Elke minuut gaan er dertig voetbalvelden aan vruchtbare bodem verloren door slecht bodemgebruik: monoculturen, veelvuldig omploegen, overmatige bemesting en pesticidegebruik. Volgens FoodGuerrilla moet én kan dit anders. ‘Daarom zetten we de helden van de bodem in de spotlights. Wormen!’

Wormen? Ja, wormen! Ze graven tunnels die tot wel honderd liter water kunnen verwerken, zorgen voor ruimte en zuurstof in de aarde en eten resten op van bladeren en takken die ze omzetten in compost. Deze compost zit bomvol goede mineralen waar de bodem behoefte aan heeft. En een gezonde bodem is natuurlijk weer van belang voor de landbouw.

Met deze kennis in het achterhoofd ontstond het idee voor een wormenhotel. Een wormenhotel is een compostbak waar wormen in ‘logeren’ en die je overal, zoals thuis, kunt neerzetten. Hieronder zie je wormen aan het werk.Sprekers
De eerste spreker is Fransjan de Waard, één van de makers van de film Bodemboeren. Hij geeft een pittige stoomcursus bodemkunde en benadrukt het belang van het behouden van een goede bodemkwaliteit. Schimmels, wormen en minuscule organismen waar ik nog nooit van had gehoord.. Allen leveren ze een significante bijdrage aan de gezondheid van de bodem. 

Dat de bodem goed verzorgen van groot belang is, kan Krispijn van den Dries beamen. Hij is een bioboer die in de Noordoostpolder akkerbouw bedrijft. ‘Veel boeren in de Flevopolder kampen met bodemdegradatie,’ vertelt hij. ‘Terwijl dit juist een ontzettend jonge bodem is.’ Deze 'bodemverknoeiing' werd al eerder blootgelegd in 
een artikel van Foodlog.

Krispijn heeft zelf echter geen last van een slechte bodem. Hij behandelt zijn land met grote zorg. Zo doet hij aan vruchtwisseling, wat inhoudt dat om het seizoen de verschillende soorten groenten worden afgewisseld over de percelen om bodemziekten te voorkomen. Ook heeft zijn bedrijf een speciaal rijpadensysteem dat met een GPS werkt, waardoor de zware landbouwvoertuigen elke keer precies door hetzelfde spoor rijden en zo min mogelijk schade aanrichten. Uiteraard worden er ook geen chemicaliën gebruikt: onkruid plukken gebeurt met de hand.  

Tot slot vertelt Rowin Snijder van Le Compostier alles over composteren. Er komen veel vragen uit het publiek over de do's en don'ts. Het is ter voorbereiding op de workshop ‘een wormenhotel bouwen’ die volgt op de presentaties.Wil jij ook je eigen wormenhotel bouwen? Dat kan! Hieronder staat hoe je dat moet doen.

En je moet je hotelgasten wel goed behandelen natuurlijk! Wat vinden wormen eigenlijk lekker?

SUCCES!

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.