donderdag 7 mei 2015

Een leven zonder voedselverspilling


Doe jij al mee aan de 30 Dagen Food Waste Challenge van Nudge Nederland? Nee? Geen probleem, het is nooit te laat om te beginnen. Het is namelijk nog veel beter om, in plaats van dertig dagen, de rest van je leven (vrijwel) geen voedsel meer weg te gooien. Hierbij een aantal tips hoe jij zo min mogelijk voedsel weg zal hoeven gooien. - Door: Ramon Holle. (Foto van: Simaron, via flickr.)

Maar allereerst: waarom zou je minder verspillen? Deze vraag wordt beantwoord op de eventpagina van de Food Waste Challenge: ‘Met zijn allen gooien we in Nederland elk jaar 800 miljoen kilo eten weg, genoeg om zo’n 32.000 mensen een leven lang te voeden. En met het weggooien van eten wordt niet alleen voedsel verspild, maar ook heel veel water, energie, arbeid en natuurlijk geld: elk jaar meer dan 150 euro per persoon.’ Hartstikke zonde dus! En bovendien ook onnodig.

Denk daarom de volgende keer eens aan onderstaande tips in de supermarkt en in de keuken. Ze staan op volgorde van begin (wat ga ik kopen?) tot eind (wat houd ik over?).

1. Koop slim.
Het klinkt heel simpel (en dat is het ook). Als jij niets te veel koopt, dan houd je ook niets over. Werk daarom met een boodschappenlijstje en koop pas weer een product als het oude op is. Dat betekent dat je vóór het boodschappen doen eens grondig bestudeert wat je allemaal nog (achter) in je voorraadkast of (onder) in je koelkast hebt staan.

2. Kook slim.
Kijk voordat je gaat koken even wat je allemaal in huis hebt. Misschien staat er nog iets dat bijna over de datum is en wat je nog prima kunt verwerken in het gerecht dat je gaat koken. Boodschappen voor meerdere dagen in huis? Kijk welke ingrediënten qua houdbaarheidsdatum het eerst gebruikt moeten worden en kook dat gerecht dan als eerst. Ook handig als je wat willekeurige producten overhoudt is de website Kliekipedia. Hierop staan honderden gerechten die je kunt maken met kliekjes.

3. Neem het minder nauw met de houdbaarheidsdatum.
‘Tenminste houdbaar tot’ (THT) is iets anders dan ‘te gebruiken tot’ (TGT). Volgens het voedingscentrum staat een THT-datum op producten die niet snel bederven. 'Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten.' Je hoeft het dus zeker niet direct weg te gooien! 'Een TGT-datum staat echter op zeer bederfelijke producten. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.'

4. Bewaar goed.
Ken je de weckpot? Ik kende hem voorheen eigenlijk alleen doordat ik ze weleens bij mijn oma zag staan. Tegenwoordig zijn ze een beetje uit het huishouden verdwenen. Al worden ze geloof ik wel weer hipper. (Ik heb ze nu ook. Ik zag ze laatst voor een prikkie bij de action én bij de IKEA.) Dankzij deze potten kun je je eten vacuüm afsluiten en daardoor langer bewaren. Een tupperware-bakje kan uiteraard ook.

5. Maak een ander blij.
Als je producten of restjes van een maaltijd over hebt, en je wilt of kan het niet voor jezelf bewaren, hoef je het nog niet direct weg te gooien. Wie weet maak je je huisgenoot, visite of buurman er blij mee. Je kunt het ook aan je huisdier geven. Ook dat scheelt weer hondenbrokken en de productie daarvan. Alles beter dan zonder doel weggooien!

6. Verwerk het tot compost.
Heb je al deze tips gevolgd, maar toch nog steeds wat over? Maak er dan compost van. Laat dat nou net het onderwerp zijn van mijn vorige blog. Jouw oude voedsel kan op deze manier alsnog aan de basis staan van nieuw voedsel, door het over een moestuintje uit te strooien.

Dus, wat denk je? Dertig dagen zonder voedselverpilling?
Een leven lang zonder voedselverspilling!


Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.