zaterdag 2 mei 2015

Huisjes van hout


Vroeger als klein meisje was ik helemaal verliefd op de houten villa van Pipi Langkous. Ik was dan ook erg blij toen Ikea een Pinterest ontwerpwedstrijd hield. Ze gingen op zoek naar een nieuwe interieurontwerper en het Pipi Langkous ontwerp won. Dat even terzijde, want een houten huis is niet alleen maar mooi, maar is ook meer ecologisch en economisch verantwoord dan traditionele huizen gemaakt van baksteen en beton. Hout is niet alleen een deel van de natuur, maar het gebruik ervan is goed voor het milieu. Deze woningen zijn gemaakt van natuurlijke, niet-aardolie materialen die recyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn en worden ook beschouwd als 'ecologisch'.

Het hout dat wordt gebruikt in de bouw van deze woningen is gecertificeerd en afkomstig uit verantwoord logging: de fabrikanten planten nieuwe bomen voor elke boom die ze omhakken. Het bouwen met hout vergt minder energie, heeft een lagere impact op het milieu en bovendien biedt gelamineerd hout een goede brandveiligheid en kan het hout lokaal verkregen worden en hoeft het niet van ver getransporteerd te worden, waardoor CO2-uitstoot beperkt blijft.

Zweedse bouwkunst
Zweden is natuurlijk het land van de de avontuurlijke Pipi Langkous. Is duurzaamheid in de meeste landen nu pas een hype, in Scandinavië ligt het al eeuwenlang diep verankerd in de bouwtraditie. Een traditie die zich verder kenmerkt door de talloze keuzemogelijkheden. Door het gebruik van natuurlijke en hoogwaardige materialen zijn de Scandinavische kwaliteitswoningen maar liefst tien tot twaalf jaar geheel onderhoudsarm.

Wel dromen steeds meer Nederlanders van een karakteristieke Scandinavische houten woning (net als ik!). Deze typische Scandinavische charme heeft sinds enkele jaren ook in Centraal-Europa vaste voet aan de grond gekregen. Natuurlijke Zweedse huizen stralen in onze streken een vorm van welzijn uit en het dicht bij de natuur zijn. De kleuren, houten structuren en stijl die worden gebruikt voor de Zweedse houten huizen geven het land iets speciaals. Geen wonder dat we daarom deze huizen ook in Nederland proberen te verkopen. Hier komen namelijk steeds meer ecologische woonwijken of worden oudere wijken gerenoveerd, waarbij duurzaamheid en gemeenschapsvorming belangrijke uitgangspunten zijn.

Naar mijn mening creëren deze woningen een fijne sfeer en geeft je het gevoel van thuiskomen. Al helemaal wanneer je het verft met is dé originele matte Zweedse verf die zo bekend is van die rode Zweedse huisjes. Falu Rödfarg is een verf op waterbasis met een matte poederachtige finish. Vrijstaande, houten, duurzame woningen met veel ruimte en groen eromheen. En mogelijk met een moestuin, dieren, fruitbomen en een vuurplaats. Mijn eigen Pipi Langkous huis.


Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.