Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

vrijdag 26 juni 2015

Gastblog: Afval in Amsterdam

Gastblog: Afval in Amsterdam

Een tijdje geleden heeft Emma + John zich verdiept in de afvalhuishouding van Amsterdam. In deze gastblog delen ze wat feitjes met ons. Dan gaan we met een beetje achtergrondinformatie de Plastic Free July Challenge in!
Deze post verschijnt ook op Emma + John.

Ruim 400 kilo afval per persoon
In het grafiekje bovenaan dit artikel staat de hoeveelheid afval per inwoner per jaar, verdeeld naar type afval. Zoals je ziet zit daar een dalende lijn in (wat natuurlijk heel positief is) tot 406 kilo per inwoner in 2013. Het grootste gedeelte daarvan is 'huishoudelijk restafval', ofwel het afval dat je in de pedaalemmer in de keuken, de grijze container of de vuilniszak op de galerij verzamelt.
Scheiden in Amsterdam
Een aantal afvalstromen wordt in Amsterdam al gescheiden ingezameld: papier (iets meer dan 6% van het afval), glas (bijna 5 % van het afval) en plastic verpakkingen (in 2013 was dat nog maar 0,25 % van het afval, inmiddels zal dat iets meer zijn vermoed ik) bijvoorbeeld. En sinds kort ook drankkartons. Ook grof vuil wordt apart ingezameld. Maar het grootste deel (bijna 68% van het afval) is restafval. In andere steden is dat al een stuk beter geregeld. In Utrecht wordt bijvoorbeeld iets meer dan 57 % niet gescheiden en in Nijmegen zelfs maar 27,1%. Een groot deel van dit verschil is te verklaren door het scheiden van GFT-afval, wat in Amsterdam niet mogelijk is. Maar een groot deel van het restafval zou ook wel gescheiden aangeboden kunnen worden.Volgens de website van de gemeente bestaat "meer dan de helft van het Amsterdamse restafval uit materiaal dat er eigenlijk niet tussen hoort. Veel waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten gaan zo verloren en dat is zonde".

Zelfs op een terras krijg je in Amsterdam soms koffie in wegwerpbekers, zoals hier bij de Hermitage
Waarom afval scheiden?
Afval scheiden en hergebruiken of recyclen heeft een heleboel voordelen:
  • er gaan geen nieuwe grondstoffen verloren
  • er wordt minder energie verbruikt bij recyclen dan bij de productie van nieuw materiaal: nieuw aluminium produceren kost bijvoorbeeld twintig keer zoveel energie als oud aluminium omsmelten - en de kwaliteit is bijna altijd gelijk
  • er komen minder schadelijke stoffen in het milieu terecht, bijvoorbeeld uit batterijen of klein-chemische apparaten
  • grondstoffen worden niet verspild door verbranding van (her)bruikbaar afval
  • minder luchtvervuiling doordat er minder verbrand wordt of verrot
  • het bespaart geld: elke vuilniszak restafval kost de gemeente (en ons) geld, meer geld dan wanneer een recyclingbedrijf iets nuttigs met het afval doet (dan levert het vaak zelfs geld op!)
De logische conclusie dat minder afval produceren nóg veel beter is dan afval scheiden is snel getrokken. Naast alle voordelen hierboven, levert minder afval ook een extra kostenbesparing op: de afvalstoffenheffing in Amsterdam bedraagt 240 euro per jaar voor een éénpersoonshuishouden. Dit zijn de kosten die je de gemeente betaalt voor de inzameling en verwerking van huisvuil. Als de hoeveelheid afval afneemt (van 406kg in 2013 naar 200kg in 2020 bijvoorbeeld), nemen ook de kosten voor inzameling en verwerking af. Alleen maar voordelen!

De cijfers en grafieken in dit artikel zijn gebaseerd op cijfers van het CBS, eventuele rekenfouten zijn wel onze eigen verantwoordelijkheid.

vrijdag 19 juni 2015

Een maand zonder plastic wegwerpproducten, that's the challenge

Een maand zonder plastic wegwerpproducten, that's the challenge


De fiets pakken, korter douchen en minder vlees eten: Opgemärkters doen maar al te graag hun best om zo duurzaam mogelijk bezig te zijn. Deze maand gaan we een stapje verder: zoveel mogelijk plastic (wegwerpproducten) vermijden. En wat extra leuk is: jij kan meedoen!

Meld je aan voor het facebookevenement en ga samen met je vrienden de challenge aan. Wij zorgen voor tips, tricks, meetups en toolkits en jij hebt - gegarandeerd - een maand die je niet snel vergeet. Let's do it!

Ook bedrijven, verenigingen, winkeliers en restaurants worden tijdens de Plastic Free July Challenge uitgedaagd om hun plasticverbruik te verminderen.  Wil je hierover meer informatie? Stuur dan een mailtje!


dinsdag 9 juni 2015

TRÄFF 8: een duurzaam feestje

TRÄFF 8: een duurzaam feestje

Als optimistische en positieve vereniging kon het niet anders dan dat we de laatste TRÄFF voor de zomer over feestjes en festivals zouden gaan hebben. We nodigden The Wanderer uit voor fijne live muziek, organiseerden een kledingswap zodat iedereen de zomer in een nieuwe outfit kan vieren en Conscious Hotel Vondelpark had hun voormalige ontbijtzaal weer omgetoverd tot een perfect podium voor onze sprekers. Foto's: Loraine Baas, tekst: Nicky Kroon

Bliss trapte de avond af door ons alles te vertellen over duurzame deodorant. Daar had je vast nooit eerder over nagedacht (de meeste van onze teamleden in elk geval niet!), maar Lissa maakt en verkoopt handgemaakte, volledig natuurlijke deo's in stijlvolle blikjes. Je kunt er prima een hele dag mee dansen, want de natuurlijke ingrediënten ontgeuren en beschermen je oksels. Ze liet de trailer van dit filmpje zien over cosmetica vol schadelijke ingrediënten. Bliss bestaat uit maar vier ingrediënten en -afhankelijk van de geur- één of twee essentiële oliën. Voor de bezoekers ware er samples, dus naar het volgende festival dat ik bezoek, gaat mega minty met me mee. Je kunt Bliss trouwens o.a. bij Het Faire Oosten (mijn lievelingswinkel) of via de website kopen.

Lissa is typisch een voorbeeld van een ecopreneur die The Next Generation verzamelt. Luc vertelde ons dat het bedrijf dat hij met wat studiegenoten is begonnen continu op zoek is naar duurzame ondernemers in Amsterdam. Ze willen deze bedrijven zichtbaar maken, zodat iedereen straks weet dat die bakker op de hoek waar-ie altijd voorbij loopt heerlijk biologisch brood verkoopt. Ze verzamelen alle ecopreneurs op hun site en op de online kaart die ze aan het ontwikkelen zijn. Opgemärkt is ook onderdeel van het bestand van The Next Generation en we hebben het vermoeden dat we deze mannen nog vaker zullen tegenkomen!

Ook buiten Amsterdam wordt natuurlijk volop aan duurzaamheid gewerkt. United Music Events Foundation (UMEF) heeft door het hele land verschillende festivals, congressen en bijeenkomst vergroend. Waaronder een GroenLinks-congres en -campagne waar ikzelf ook bij was en waar Daphne zelfs in een bioscoop op bij elkaar gefietste energie is geweest (we ontdekten pas dat dit door UMEF werd georganiseerd toen Bart een filmpje liet zien met beelden die er wel heel bekend uitzagen). Bart vertelde ons dat festivals niet per se altijd even duurzaam zijn, maar wel de perfécte plek om te vergroenen. Het is een ideale omgeving om mensen te inspireren en dingen uit te proberen. Je tent mee terugnemen, geen afval op de grond gooien, soms is het heel eenvoudig. Maar er zijn ook dingen die de organisatie kan doen, zoals vacuümtoiletten plaatsen, geen plastic glazen gebruiken of vrijwilligers motiveren.

Roskilde doet het behoorlijk goed als groen festival (Roskilde ligt vlakbij Kopenhagen, hoe kan het ook anders dan in Scandinavië zijn?) Gelukkig is er binnenkort een duurzaam festival in Amsterdam. Ons enige echte EFTERSOMMARFESTIVAL met live muziek, TRÄFFtalks, brainstorms, Scandinavische hapjes, kampvuur en workshops!

Tijdens de pauze op de TRÄFF waanden we ons al een beetje op een festival. De koks van Conscious brachten overgebleven hapjes, The Wanderer maakte fijne muziek, we roken uitgebreid aan alle Bliss-deo's en ik zag iemand heel blij mijn bloemetjesblouse van de kledingswaptafel in haar tas stoppen. Yes!

Na de pauze reisden we met Izabel en haar polaroid Instax de hele wereld over. Samen met Grietje heeft zij Travel by Polaroid opgericht, want een foto neem je niet alleen, je kunt hem ook geven. Daar komen vaak mooie dingen uit voort. Het draagt bij aan nieuwe perspectieven op de wereld en sociale duurzaamheid. Het is misschien niet supergroen om de hele wereld over te reizen, maar eenmaal op vakantie kun je wel een klein beetje de wereld redden. Bijvoorbeeld door herinneringen te delen.

En toen was het tijd voor actie! Laura sloot de avond af met een Festival-Footprintspel. Met haar organisatie The Footprint Challenge maakt ze mensen en bedrijven bewust van hun ecologische voetafdruk (we schreven er eerder al een blog over). Ze had een korte quiz gemaakt, waarin wij als bezoekers konden ontdekken hoe groen wij eigenlijk zijn op festivals en feestjes. Daarin was wel wat ruime voor verbetering, maar dat komt goed uit, want er zijn tegenwoordig zóveel meer duurzame alternatieven voorhanden. En ik vind The Dutch Weed Burger toevallig heel lekker.

Tijdens de zomer zijn er geen TRÄFF's, maar wél een Midzomerpicknick, Plastic Free July Challenge en een Eftersommarfestival. Allemaal leuke dingen, want duurzaam is een feestje! Zijn jullie erbij?

donderdag 4 juni 2015

The ranking game: Ramon legt Scandinavië langs de meetlat

The ranking game: Ramon legt Scandinavië langs de meetlat


Vraag je een Nederlander om Scandinavië in enkele woorden te beschrijven, dan noemt diegene vast ‘designstoelen’, ‘ongerepte natuur’, ‘koud’, ‘IKEA’ of ‘knäckebröd’. ‘Duurzaam’ wordt waarschijnlijk niet in het rijtje genoemd, terwijl de internationale politiek hier vooral mee bezig lijkt te zijn. Onze ondertitel is ‘duurzaamheid met een Scandinavisch tintje’. Maar wat houdt dit tintje eigenlijk in? Wat heeft Scandinavië met duurzaamheid te maken? - Door: Ramon Holle.

500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.