donderdag 4 juni 2015

The ranking game: Ramon legt Scandinavië langs de meetlat


Vraag je een Nederlander om Scandinavië in enkele woorden te beschrijven, dan noemt diegene vast ‘designstoelen’, ‘ongerepte natuur’, ‘koud’, ‘IKEA’ of ‘knäckebröd’. ‘Duurzaam’ wordt waarschijnlijk niet in het rijtje genoemd, terwijl de internationale politiek hier vooral mee bezig lijkt te zijn. Onze ondertitel is ‘duurzaamheid met een Scandinavisch tintje’. Maar wat houdt dit tintje eigenlijk in? Wat heeft Scandinavië met duurzaamheid te maken? - Door: Ramon Holle.

Scandinavië is duurzaam, zo wijzen de cijfers uit. Toch blijkt nog niet iedereen de link tussen het hoge noorden en duurzaamheid te leggen. En dat is best gek. De Scandinavische landen doen het namelijk ontzettend goed in de lijst met de meest socially advanced countries, gemeten met de SPI-index (Social Progress Index). Deze ranking is ontwikkeld als tegenhanger van de GDP-index (Gross Domestic Product, oftewel de bruto omzet van een land). De SPI-index meet de sociale vorderingen én milieuprestaties van een land - en niet puur en alleen wat het land verdient. En dit kan best verhelderend zijn: de Verenigde Staten scoren een 6e plaats op de GDP-index en 16e op de SPI-index. Duidelijke cijfers, maar waar ligt Scandinavië langs deze meetlat? 

Voor de Scandinavische landen is dit verschil niet aanwezig. Noorwegen staat op #1 in de SPI-index, omdat ze onder andere zeer hoog scoort op ‘ecosystem sustainability’ en ‘health and wellness’. Ook de andere Scandinavische landen scoren goed. Zweden staat op #2, IJsland op #5, Finland op #7 en Denemarken op #8. Alle Scandinavische landen staan dus in de top 10! Maar niet getreurd: Nederland staat op #9. We zijn dus goed op weg, hoewel onze positie vooral door de sociale kant (en dus niet door de milieukant) van de index komt:


 "Like many other developed nations, Netherlands lags behind in Ecosystem Sustainability (25th) but more than makes up for it with Access to Basic Knowledge (8th), Access to Information and Communications (2nd), and Personal Freedom and Choice (5th)." - UK Business Insider
 

Maargoed, terug naar onze inspiratiebron. Scandinavische landen doen het onder andere veel beter dan Nederland als het gaat om duurzame energie. Volgens EnergieBusiness wordt in Noorwegen ruim zestig procent duurzaam opgewekt en in Zweden bijna de helft. Nederland blijft hopeloos achter bij het Europese gemiddelde en wekt slechts twaalf procent van de energie duurzaam op. Ook duurzaam ondernemen is in Scandinavië niet meer dan normaal. Het bekendste bedrijf van Zweden blijft dan ook zeker niet achter. IKEA stelt elk jaar een duurzaamheidsrapport op, waarin alles staat wat het bedrijf op het gebied van duurzaamheid bewerkstelligt - zonder daarmee te koop te lopen. Duurzaam ondernemen wordt gezien als normaal, en niet als verkoopstrategie. "In Noorwegen wordt ruim zestig procent duurzaam opgewekt en in Zweden bijna de helft" - EnergieBusiness
En ja, dat vinden wij heel erg tof. Alle teamleden van Opgemärkt hebben in Scandinavië gewoond of gereisd en zien ook in het dagelijks leven verschillen. Biologische producten in de supermarkt, evenementen met een natuurlijk tintje, duurzame interieurwinkels die ook nog eens heel stylish zijn, hippe sustainable koffietentjes of schone treinen en metrostations: Scandinavië weet hoe je duurzaamheid moet opvatten. Dus wij weten waarom 'duurzaamheid met een Scandinavisch tintje?' niet alleen onze titelkop, maar ook een landelijk motto moet worden. We leven in een welvarend land, maar lopen achter als het aankomt op duurzaamheid. Laten we een voorbeeld nemen aan Scandinavië: welvaart verenigen met welzijn en economie met duurzaamheid. (Oh ja, alle teamleden werden ook héél blij van de biologische cakes, kaneelbroodjes en ander lekkers van onze Noorderburen...)

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.