dinsdag 9 juni 2015

TRÄFF 8: een duurzaam feestje

Als optimistische en positieve vereniging kon het niet anders dan dat we de laatste TRÄFF voor de zomer over feestjes en festivals zouden gaan hebben. We nodigden The Wanderer uit voor fijne live muziek, organiseerden een kledingswap zodat iedereen de zomer in een nieuwe outfit kan vieren en Conscious Hotel Vondelpark had hun voormalige ontbijtzaal weer omgetoverd tot een perfect podium voor onze sprekers. Foto's: Loraine Baas, tekst: Nicky Kroon

Bliss trapte de avond af door ons alles te vertellen over duurzame deodorant. Daar had je vast nooit eerder over nagedacht (de meeste van onze teamleden in elk geval niet!), maar Lissa maakt en verkoopt handgemaakte, volledig natuurlijke deo's in stijlvolle blikjes. Je kunt er prima een hele dag mee dansen, want de natuurlijke ingrediënten ontgeuren en beschermen je oksels. Ze liet de trailer van dit filmpje zien over cosmetica vol schadelijke ingrediënten. Bliss bestaat uit maar vier ingrediënten en -afhankelijk van de geur- één of twee essentiële oliën. Voor de bezoekers ware er samples, dus naar het volgende festival dat ik bezoek, gaat mega minty met me mee. Je kunt Bliss trouwens o.a. bij Het Faire Oosten (mijn lievelingswinkel) of via de website kopen.

Lissa is typisch een voorbeeld van een ecopreneur die The Next Generation verzamelt. Luc vertelde ons dat het bedrijf dat hij met wat studiegenoten is begonnen continu op zoek is naar duurzame ondernemers in Amsterdam. Ze willen deze bedrijven zichtbaar maken, zodat iedereen straks weet dat die bakker op de hoek waar-ie altijd voorbij loopt heerlijk biologisch brood verkoopt. Ze verzamelen alle ecopreneurs op hun site en op de online kaart die ze aan het ontwikkelen zijn. Opgemärkt is ook onderdeel van het bestand van The Next Generation en we hebben het vermoeden dat we deze mannen nog vaker zullen tegenkomen!

Ook buiten Amsterdam wordt natuurlijk volop aan duurzaamheid gewerkt. United Music Events Foundation (UMEF) heeft door het hele land verschillende festivals, congressen en bijeenkomst vergroend. Waaronder een GroenLinks-congres en -campagne waar ikzelf ook bij was en waar Daphne zelfs in een bioscoop op bij elkaar gefietste energie is geweest (we ontdekten pas dat dit door UMEF werd georganiseerd toen Bart een filmpje liet zien met beelden die er wel heel bekend uitzagen). Bart vertelde ons dat festivals niet per se altijd even duurzaam zijn, maar wel de perfécte plek om te vergroenen. Het is een ideale omgeving om mensen te inspireren en dingen uit te proberen. Je tent mee terugnemen, geen afval op de grond gooien, soms is het heel eenvoudig. Maar er zijn ook dingen die de organisatie kan doen, zoals vacuümtoiletten plaatsen, geen plastic glazen gebruiken of vrijwilligers motiveren.

Roskilde doet het behoorlijk goed als groen festival (Roskilde ligt vlakbij Kopenhagen, hoe kan het ook anders dan in Scandinavië zijn?) Gelukkig is er binnenkort een duurzaam festival in Amsterdam. Ons enige echte EFTERSOMMARFESTIVAL met live muziek, TRÄFFtalks, brainstorms, Scandinavische hapjes, kampvuur en workshops!

Tijdens de pauze op de TRÄFF waanden we ons al een beetje op een festival. De koks van Conscious brachten overgebleven hapjes, The Wanderer maakte fijne muziek, we roken uitgebreid aan alle Bliss-deo's en ik zag iemand heel blij mijn bloemetjesblouse van de kledingswaptafel in haar tas stoppen. Yes!

Na de pauze reisden we met Izabel en haar polaroid Instax de hele wereld over. Samen met Grietje heeft zij Travel by Polaroid opgericht, want een foto neem je niet alleen, je kunt hem ook geven. Daar komen vaak mooie dingen uit voort. Het draagt bij aan nieuwe perspectieven op de wereld en sociale duurzaamheid. Het is misschien niet supergroen om de hele wereld over te reizen, maar eenmaal op vakantie kun je wel een klein beetje de wereld redden. Bijvoorbeeld door herinneringen te delen.

En toen was het tijd voor actie! Laura sloot de avond af met een Festival-Footprintspel. Met haar organisatie The Footprint Challenge maakt ze mensen en bedrijven bewust van hun ecologische voetafdruk (we schreven er eerder al een blog over). Ze had een korte quiz gemaakt, waarin wij als bezoekers konden ontdekken hoe groen wij eigenlijk zijn op festivals en feestjes. Daarin was wel wat ruime voor verbetering, maar dat komt goed uit, want er zijn tegenwoordig zóveel meer duurzame alternatieven voorhanden. En ik vind The Dutch Weed Burger toevallig heel lekker.

Tijdens de zomer zijn er geen TRÄFF's, maar wél een Midzomerpicknick, Plastic Free July Challenge en een Eftersommarfestival. Allemaal leuke dingen, want duurzaam is een feestje! Zijn jullie erbij?

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.