woensdag 26 augustus 2015

5x Scandinavische lunch- en koffiehotspots


Wat wij het allerleukste vinden aan Scandinavië? Misschien wel de vele duurzame koffietentjes! Fika (koffie of thee met iets lekkers) is niet voor niets ons favoriete woord. Gelukkig duiken er in Nederland ook steeds meer plekken op waar je stijlvol en duurzaam van je kopje thee, taartje of smørrebrød kunt genieten. Wij zetten vijf leuke plekjes met een Scandinavisch tintje op een rijtje.

Fika (Nijmegen)

Fika is pas net open, maar nu al drukbezocht. Bij deze hotspot in een gezellig straatje net buiten het centrum van Nijmegen kun je terecht voor een goede koffie of een lekker smörrebrödje of een tösti. Je kunt zelf een combinatie maken van je favoriete beleg, waaronder bijvoorbeeld Zweedse garnalensalade met dille en foreleitjes of warme geitenkaas met brie, walnoot en honing. Het interieur is zoals we het graag zien: veel wit en hout. De neonletters bij de zithoek voor het grote raam geven het een modern tintje en de robuuste houten tafel aan de achterkant van de zaak ligt vol inspirerende tijdschriften. Misschien niet waar je het eerst aan denkt, maar wel heel fijn: de toiletten zijn onwijs groot, ruimtelijk en modern!
Fika - Van Broeckhuysenstraat 5, NijmegenDe Noorman (Deventer)

Ook De Noorman is pas een paar maanden open, maar als wij in Deventer zouden wonen was het nu al onze favoriete lunchplek. Je kunt hier terecht voor een fika of een heerlijk smørrebrød (met keuze uit drie soorten brood en negen soorten beleg waaronder drie vlees, drie vis en drie vega opties) in een interieur vol wit, natuurlijke materialen en rendieren. De ingrediënten die gebruikt worden zijn (bijna) allemaal biologisch en lokaal, het afval wordt gescheiden en de eigenaren denken graag na over andere manieren om ongedwongen te verduurzamen. Voor Zweedse les kun je hier trouwens ook terecht.
De Noorman - Kleine Overstraat 41, DeventerScandinavian Embassy (Amsterdam)

Scandinavian Embassy is een koffiezaak met internationale allure. De producten zijn zoveel mogelijk lokaal en er wordt een seizoenskaart gehanteerd. Er zitten hier altijd wel mensen met een kop koffie en een laptop te werken en dat snappen wij heel goed. Met uitzicht op het Sarphatipark en de gezellige Pijp om de hoek, is dit een ideale plek voor een fika.
Scandinavian Embassy - Sarphatipark 34, Amsterdam

Carla's Conditorie (Utrecht)

Op zoek naar een kaneelbroodje in Utrecht? Loop dan even binnen bij Carla's Conditorie. Tussen de tweedehands meubeltjes kun je genieten van zelfgemaakte Scandinavische specialiteiten. Er wordt gebakken met speltmeel en er worden  waar mogelijk biologische en lokale ingrediënten gebruikt.
Carla's Conditorie - Achter de Dom 6, Utrecht

Foto: Facebookpagina Carla's Conditorie

Friska (Amsterdam)

In De Hallen in Amsterdam-West vind je Friska, verse en biologische take-away. Er worden zoveel mogelijk lokale producten gebruikt en alle friska's (een soort kruising tussen een wrap en sushi) zijn glutenvrij. Dit is niet het meest Scandinavische tentje in deze lijst, maar 'friska' is Zweeds voor 'gezond' of 'vers' en ingrediënten als rode biet, zalm en garnalen geven het toch een Scandinavisch tintje.
Friska - Hannie Dankbaarpassage 16, Amsterdam


Ken jij nog een leuk Scandinavisch getint koffie- of lunchtentje?

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.