Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

woensdag 26 augustus 2015

5x Scandinavische lunch- en koffiehotspots

5x Scandinavische lunch- en koffiehotspots


Wat wij het allerleukste vinden aan Scandinavië? Misschien wel de vele duurzame koffietentjes! Fika (koffie of thee met iets lekkers) is niet voor niets ons favoriete woord. Gelukkig duiken er in Nederland ook steeds meer plekken op waar je stijlvol en duurzaam van je kopje thee, taartje of smørrebrød kunt genieten. Wij zetten vijf leuke plekjes met een Scandinavisch tintje op een rijtje.

Fika (Nijmegen)

Fika is pas net open, maar nu al drukbezocht. Bij deze hotspot in een gezellig straatje net buiten het centrum van Nijmegen kun je terecht voor een goede koffie of een lekker smörrebrödje of een tösti. Je kunt zelf een combinatie maken van je favoriete beleg, waaronder bijvoorbeeld Zweedse garnalensalade met dille en foreleitjes of warme geitenkaas met brie, walnoot en honing. Het interieur is zoals we het graag zien: veel wit en hout. De neonletters bij de zithoek voor het grote raam geven het een modern tintje en de robuuste houten tafel aan de achterkant van de zaak ligt vol inspirerende tijdschriften. Misschien niet waar je het eerst aan denkt, maar wel heel fijn: de toiletten zijn onwijs groot, ruimtelijk en modern!
Fika - Van Broeckhuysenstraat 5, NijmegenDe Noorman (Deventer)

Ook De Noorman is pas een paar maanden open, maar als wij in Deventer zouden wonen was het nu al onze favoriete lunchplek. Je kunt hier terecht voor een fika of een heerlijk smørrebrød (met keuze uit drie soorten brood en negen soorten beleg waaronder drie vlees, drie vis en drie vega opties) in een interieur vol wit, natuurlijke materialen en rendieren. De ingrediënten die gebruikt worden zijn (bijna) allemaal biologisch en lokaal, het afval wordt gescheiden en de eigenaren denken graag na over andere manieren om ongedwongen te verduurzamen. Voor Zweedse les kun je hier trouwens ook terecht.
De Noorman - Kleine Overstraat 41, DeventerScandinavian Embassy (Amsterdam)

Scandinavian Embassy is een koffiezaak met internationale allure. De producten zijn zoveel mogelijk lokaal en er wordt een seizoenskaart gehanteerd. Er zitten hier altijd wel mensen met een kop koffie en een laptop te werken en dat snappen wij heel goed. Met uitzicht op het Sarphatipark en de gezellige Pijp om de hoek, is dit een ideale plek voor een fika.
Scandinavian Embassy - Sarphatipark 34, Amsterdam

Carla's Conditorie (Utrecht)

Op zoek naar een kaneelbroodje in Utrecht? Loop dan even binnen bij Carla's Conditorie. Tussen de tweedehands meubeltjes kun je genieten van zelfgemaakte Scandinavische specialiteiten. Er wordt gebakken met speltmeel en er worden  waar mogelijk biologische en lokale ingrediënten gebruikt.
Carla's Conditorie - Achter de Dom 6, Utrecht

Foto: Facebookpagina Carla's Conditorie

Friska (Amsterdam)

In De Hallen in Amsterdam-West vind je Friska, verse en biologische take-away. Er worden zoveel mogelijk lokale producten gebruikt en alle friska's (een soort kruising tussen een wrap en sushi) zijn glutenvrij. Dit is niet het meest Scandinavische tentje in deze lijst, maar 'friska' is Zweeds voor 'gezond' of 'vers' en ingrediënten als rode biet, zalm en garnalen geven het toch een Scandinavisch tintje.
Friska - Hannie Dankbaarpassage 16, Amsterdam


Ken jij nog een leuk Scandinavisch getint koffie- of lunchtentje?

donderdag 13 augustus 2015

Word lid van Opgemärkt

Word lid van Opgemärkt


Ben jij al lid van Opgemärkt? Dit is hét moment om met ons kennis te maken. Met de kick off van ons nieuwe jaar ben je precies op tijd om ons beter te leren kennen en je duurzame kant te verbreden en nieuwe toffe initiatieven te ontdekken! 

Wat kan ik verwachten als lid? 
Als lid van Opgemärkt kun je zo betrokken zijn bij onze activiteiten als je zelf wilt. Geen zin om te koken of eindelijk dat vegetarische restaurant ontdekken waar je vriend niet naartoe wil? Join een etentje in een nieuwe hotspot met de leden van Opgemärkt! Benieuwd naar die lezing over duurzame recyclingbedrijven in de stad, maar geen zin om als enige niemand te kennen? Ga met Opgemärktleden en maak er een toffe avond van! Zonder verplichtingen, maar mét verslavend effect.   
We hebben twee lidmaatschapssoorten: regulier (voor iedereen die onze missie een warm hart toedraagt) en actief (voor iedereen die zich actief wil inzetten of activiteiten wil bezoeken). Op de ledenpagina vind je onze statuten en het huishoudelijk reglement. Verder vind je daar wat de twee lidmaatschappen precies inhouden en kun je je direct heel eenvoudig online inschrijven. Het is ook mogelijk om donateur (VÄN noemen we dat, Zweeds voor vriend) van Opgemärkt te worden. Wat jij wilt! Heb je vragen? Stuur ons gerust een berichtje!


woensdag 5 augustus 2015

Plastic Free July Recap

Plastic Free July Recap


Meer dan 800 mensen deden mee aan de Plastic Free July Challenge op Facebook. Achthonderd, wow! We vonden het niet alleen leuk om te zien dat er zovéél mensen meededen, maar vooral ook hoe enthousiast de meeste waren. Leven zonder plastic is soms heel erg lastig, maar zo met zijn allen is het eigenlijk ook wel heel erg leuk.

Een samenvatting

Hoe werkt dat nou, leven zonder plastic? Een paar veelgedeelde basics op een rijtje:
 1. Neem altijd een linnen tasje mee
 2. Maak of koop zakjes om noten, brood, groenten en fruit in te kopen
 3. Bestel je drankje zonder rietje
 4. Neem je eigen to go cup mee of laat het plastic dekseltje achterwege
 5. Neem een brooddoos mee in plaats van een boterhamzakje
 6. Maak je eigen producten zoals tandpasta of tofu
 7. Vraag je lokale supermarkt om mee te denken
 8. Zoek alternatieve verpakkingen: is het product ook in glas of karton te koop?
 9. Koop op de markt

Met wie werkten we samen?

Omdat de twee Opgemärkt-leden achter de Plastic Free July Challenge al een aantal maanden zoveel mogelijk zonder afval leven, hebben zij hun favoriete winkels en merken benaderd. De meesten reageerden erg enthousiast op een plasticvrije samenwerking. Daarom mochten wij tijdens Plastic Free July de volgende dingen verloten:
 • 5x een Re-Sack setje, bestaande uit een netje, een voile zakje en een klein zakje
 • een broodzak van Bag-Again
 • een Boho-tiffin
 • een setje Bee's Wraps van GreenJump
 • het boek Leven Zonder Afval van Emily-Jane Lowe
Verder besteedden de volgende bloggers aandacht aan de challenge:

 

Doen jullie volgend jaar (weer) mee? 

500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.