Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

vrijdag 11 september 2015

Culinaire kliekjes en smakelijke salades in de Deense schoolkantine

Culinaire kliekjes en smakelijke salades in de Deense schoolkantine


Wie heeft in de Nederlandse kantine al zelf een bonensalade met biet, hummus en feta opgeschept?  Nee, dat dacht ik al; bijna niemand. In Denemarken is dit echter heel normaal! En we kunnen nog genoeg van ze leren. - door Hester de Jong

In Nederland is het over het algemeen bij universiteiten en hogescholen het geval dat de kantines veel snacks aanbieden die wel lekker zijn maar niet direct erg creatief of speciaal. Het zijn toch de standaard broodjes kaas en kroketten die de boventoon voeren. Vaak door het gebrek aan een uitgebreide kantine, besluit je dan om een eigen bakje van huis mee te nemen of toch voor een (ongezonde) snack te gaan. In Denemarken zijn de kantines echter anders van opzet en zijn deze een stuk meer uitnodigend om een gezonde maaltijd op te scheppen.

Net als in de rest van de Scandinavische landen is in Denemarken rust een heel belangrijk begrip. Er heerst geen druk dat alles snel geregeld moet zijn en vrije tijd en pauzes zijn daarom erg belangrijk voor de Denen. Veel Nederlanders lunchen zelfs even snel met een broodje achter de computer terwijl ze ondertussen nog drie verschillende dingen erbij aan het doen zijn. In Viborg (Jutland, het Noordelijkste deel van Denemarken) at ik een half jaar in de kantine van een hogeschool. Er heerste complete rust tijdens de pauzes, die maar liefst 3(!) kwartier duren. 


Er liggen hele broden met messen ernaast waar je zelf een stuk van af kan snijden. Hierdoor kan je precies bepalen hoeveel honger je hebt en verspil je geen eten. Ook soep en salades worden op borden geserveerd, terwijl in Nederland dit altijd TO GO is, en dus verpakt in plastic. Het afrekenen van de salade wordt op gewicht gedaan, hierdoor kan je minder opscheppen indien je niet zo hongerig bent en bij grote trek schep je je bord gewoon wat voller.

Het meest opmerkelijke is de grote saladebar, waarbij je helemaal zelf je salade kunt samenstellen. Je hebt keuze uit groenten zoals spinaziebladeren, rode ui, kiemen, mais en zelfs rauwe broccoli. Er wordt gedacht aan proteïnes als bonen en kikkererwten en verschillende eiwitbronnen zoals bijvoorbeeld feta en kip. Er staan schalen met nootjes en gedroogd fruit en zelf de dressings kun je precies doseren met een lepel. Verspillen is totaal niet nodig en je kunt erg creatieve salades maken.  Wat opviel aan het eten is dat elke dag de kantinedames van de restjes die over zijn van de dag ervoor weer allerlei nieuwe creaties tevoorschijn toveren. Restjes groenten en bonen worden samengevoegd tot een nieuwe salade, quiches worden opgebakken met restjes kikkererwten en zalm van het salade buffet. Hierdoor is er dagelijks wat nieuws te proeven. Op deze manier wordt er een bijdrage geleverd aan het tegengaan van voedselverspilling en het onnodig gebruik van plastic. Het opvallende hierbij is dat het als geheel normaal wordt gezien om met eerbied met voeding om te gaan, terwijl het nergens expliciet in de kantine wordt benoemd.

Het is duidelijk te zien dat de Denen respect voor voeding al op jonge leeftijd hebben meegekregen. Mocht je daarom het geluk hebben om net als ik een tijdje in Denemarken te gaan studeren, sla dan vooral de kantine daar niet over!
500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.