Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

vrijdag 30 oktober 2015

Boekreview Cool: tweehonderd pagina's liefde over Scandinavië

Boekreview Cool: tweehonderd pagina's liefde over Scandinavië


Scandinavië is duurzaam, sociaal en innovatief. Dat wisten we natuurlijk al, maar het wordt nog eens extra benadrukt én bewezen in het ongelooflijk toffe boek Cool - wat wij kønnen leren van de Scandinaviërs. Het duurde even voordat we het boek helemaal hadden uitgelezen, omdat de korte losse verhaaltjes de ideale mogelijkheid bieden om het boek af en toe eens open te slaan tussen de werkzaamheden door.

Ben je op zoek naar een bak inspiratie uit het Noorden? Koop dan gewoon het boek en reserveer alvast een afspraak bij de emigratiedienst. Het walhalla dat omschreven wordt in Cool is niet alleen aantrekkelijk, maar ook behoorlijk realistisch. Schrijvers Martin Vos, Gert-Jan Hospers en Marco Krijnsen reisden door Scandinavië en praatten met haar inwoners; van architect tot programmeur, van leraar tot gevangenisdirecteur. Dit levert een ietwat onsamenhangend maar onwijs afwisselend boek op.Cool is ingedeeld in drie delen: 'puur natuur', 'iedereen is gelijk' en 'creatief klimaat'. Tijdens het lezen merk je dat deze indeling eigenlijk helemaal niet mogelijk is, omdat alle (positieve) punten uiteindelijk met elkaar samenhangen. Het openingsverhaal bijvoorbeeld, over het duurzaamste eiland ter wereld Samsø in Denemarken, vertelt niet alleen over de kilometers aan windmolens, duurzame golfbaan en huishoudelijk afval, maar laat ook zien hoe open minded de Denen waren toen deze maatregelen werden ingevoerd. Niet gek dus, dat Denemarken zonder blozen als doel heeft gesteld om in 2050 alle fossiele brandstoffen in de ban te doen. 

Naast deze duurzame short stories kom je in Cool ook alles te weten over de cultuur en het dagelijks leven van de Scandinaviërs zelf. Finnen in de sauna, Denen die hun laptop achterlaten in een koffietentje en een regenjassenfabrikant die bewust mensen met een crimineel verleden aanneemt: je valt van de ene verbazing in de ander. 


Daarnaast staat het boek vol jaloersmakende foto's van te gekke gebouwen, idyllische landschapjes en blije mensen. Een feelgoodboek voor de Scandinaviëliefhebber mét een sprankje duurzaamheid. Er is geen betere manier om dit toffe boek te omschrijven. Nieuwsgierig geworden? Lees alles over Cool op de site van uitgeverij Haystack


donderdag 22 oktober 2015

Kletsen tussen de kliekjes met Guerilla Kitchen

Kletsen tussen de kliekjes met Guerilla Kitchen


Door het nieuws weet je door alle verschillende berichten soms niet meer wat je nu allemaal wel en niet moet geloven over de komst van de vluchtelingen in Nederland. Met mijn eigen ogen wilde ik graag eens zien wie deze mensen zijn en daarom besloot ik langs te gaan bij een uitgebreide leftover lunch met Guerilla Kitchen. - door Hester de Jong

Guerilla Kitchen is een supertof initiatief waarbij Gerda en Andrew samen met lieve vrijwilligers langs de markt en winkels gaan om voedsel op te halen wat anders wordt weggegooid.
Van dit voedsel maken zij de heerlijkste gerechten en delen dit uit op straat aan iedereen die interesse heeft. Ook koken ze wekelijks bij De Nieuwe Anita. De lunch die ik bezocht vond plaats in een oud leegstaand pand van de gemeente Amsterdam. Momenteel verblijft hier de Wij Zijn Hier groep, een groep vluchtelingen die al langere tijd in Amsterdam woont.

Voor de lunch hebben we heel veel fruit gesneden, er waren kratten vol met mango’s, druiven, appels en watermeloen. Het fruit was heel sappig en rijp, en daarom nog van prima kwaliteit. Het is een gekke gedachte dat dit anders zou worden weggegooid.
Tijdens het snijden sprak ik met een aantal vrijwilligers die regelmatig helpen bij Guerilla Kitchen. Dit zijn hele leuke internationale mensen die nu in Nederland werken en studeren. De voertaal in de keuken was dan ook voornamelijk in het Engels. Toen alles was klaargezet kon iedereen langs een uitgebreid lopend buffet. Het was bizar om te zien hoeveel lekker eten er “gered” was uit de vuilnisbakken! Zelf had ik samen met goede vriend Rick die mee was bananenbrood en pizzabroodjes gebakken van onze eigen restjes thuis. Verder waren er verse salades, toetjes, brood, soepen en taart. Het eten smaakte heerlijk en ik heb lekkerder gegeten dan wanneer ik een maaltijdverpakking had opengetrokken. Tijdens de lunch was er tijd om kennis te maken met de bewoners en probeerde we veel grapjes te maken om het ijs te breken. De mensen van de Wij Zijn Hier groep zijn allemaal ontzettend vriendelijk en dankbaar. Iedereen verliet dan ook na afloop het pand met een volle buik én heel veel bijzondere verhalen.

Wil je nu ook een keer mee eten met dit super leuke initiatief? Wij van Opgemärkt zullen regelmatig bij ze aanschuiven aan tafel. Houdt de agenda op de website dus in de gaten of word lid om niets te missen!


vrijdag 16 oktober 2015

Groen in huis

Groen in huis


Natuurlijk, het liefst zouden we allemaal ons huis energieneutraal maken en vol mooie planten zetten, maar dat is voor de meesten onder ons toch een beetje te ver gegrepen. Daarom een paar simpele tips om je huis te vergroenen. Door Emma + John

Groene stroom (maar dan echt)
Als je niet inclusief woont, moet je zelf je energie-aanbieder kiezen, gelukkig zijn er steeds meer aanbieders van echte groene stroom. Maar let op, meestal betekent 'groene stroom' dat de aanbieder wat certificaten in Noorwegen heeft gekocht. Je stroom is pas écht groen als die door een lokale duurzame bron is opgewekt. Bij GreenChoice kies je bijvoorbeeld je eigen duurzame energiebron (wij krijgen onze stroom van een windmolen in Culemborg), net als bij Vandebron of via Windcentrale. Ook grotere aanbieders als Eneco bieden naast grijze stroom steeds vaker een duurzaam alternatief. Er is dus genoeg keuze.

Als je supergroene stroom door je huis hebt lopen, wil je daar natuurlijk ook groene lampen aan koppelen. Probeer daarom zo veel mogelijk LEDlampen te kiezen. Die vind je bijvoorbeeld bij Ikea (en daar zijn ze een stuk voordeliger dan de exemplaren in de supermarkt).

Naast verlichting, verbruiken ook alle elektrische apparaten in huis veel stroom. Kies je bij de aanschaf voor een tweedehands apparaat (geen extra grondstoffen gebruikt, geen extra afval) of voor een nieuwe superzuinige variant (veel minder energieverbruik)? Een lastige afweging! Toen wij verhuisden kozen we voor een mix tussen gebruikt en superzuinig: onze nieuwe koelkast (met A++ label) staat nu naast een tweedehands wasmachine.

Rommelmarkten, kringloopwinkels, er is zoveel moois
Wij zijn dol op tweedehands meubels. Niet alleen omdat ze vaak mooier zijn, maar ook omdat ze veel groener en duurzamer zijn dan nieuwe meubels. Afgezien van de bank, een bed en een vloerkleed is eigenlijk niets in ons huis nieuw. En dat is ook helemaal niet nodig! Want waarom zou je een stoel kopen als je er ook eentje bij het oud vuil kunt vinden? En waarom zou je honderden euro’s betalen voor een kast als de kringloop ze voor een paar tientjes aanbiedt? Nog een bijkomend voordeel: je hebt altijd een uniek interieur en het is veel makkelijker om spullen weer te verkopen.

Ook accessoires, servies, lampen en keukenspullen kun je prima tweedehands vinden. Alles dat je op de foto hieronder ziet (behalve de plant) kochten we via marktplaats, in een kringloopwinkel of op een rommelmarkt.


Planten (voor mensen zonder groene vingers)
Wij zijn gek op planten, maar helaas niet geboren met groene vingers. Tel daarbij op dat we maar een klein balkon en geen tuin hebben en planten water geven altijd ergens onderaan een to do lijstje bungelt en je hebt de ultieme groene mislukking te pakken. Althans, dat dachten  we. Totdat we vetplantjes ontdekten. Lekker hipster en heerlijk onderhoudsvrij!


De plantjes koop je bij een tuincentrum of bij Ikea (daar vind je succulents vanaf 2 euro). Omdat we de plantjes niet in hun plastic potjes wilde laten zitten, kochten we bij Intratuin (voor 70 cent per stuk) terracottapotjes, die je op een schoteltje of vintage onderzettertje kunt zetten om het water in af te voeren. Daarnaast staat terracotta echt superleuk bij een witte muur en zie je het nu ook overal terugkomen.

Planten zuiveren trouwens ook de lucht in huis en zorgen voor voldoende zuurstof. Er zijn zelfs merken (zoals Ogreen en Air So Pure) die speciale luchtzuiverende planten verkopen.

Welke vergroening(en) ga jij thuis invoeren?

dinsdag 13 oktober 2015

Sustainable struinen over de Strawberry Earth Fair

Sustainable struinen over de Strawberry Earth FairVrijdag 9 en zaterdag 10 oktober vond de Strawberry Earth Fair plaats. Een sustainable festivalweekend met duurzame startups, workshops en inspirerende lezingen. De Fair vond plaats in Amsterdam Roest. Voor wie nog nooit bij Roest is geweest is alleen de locatie al heel erg de moeite waard. Een prachtig oude industriële loods was van binnen veranderd in een groen paradijs.  - Door Hester de Jong

Strawberry Earth is vooral kenmerkend als vooruitstrevend in het onder ogen brengen van alle nieuwste trends op gebied van duurzaamheid. De fair was dan ook een verzamelplek van allerlei creatieve duurzame bedrijven waarbij op elk gebied wel een duurzame oplossing beschikbaar was. Zo was er veel duurzame fashion (o.a Geitenwollenwinkel, Lena en Afriek), fietsen van Roetz, kon je hapjes met insecten proberen bij Buggz en verkocht Stadsplank snijplanken gemaakt van de omgekapte bomen uit Amsterdam.Bij binnenkomst kreeg elke bezoeker een spaarkaart  waarmee je karmapunten kon verzamelen door bij de stands iets aan te schaffen of mee te doen aan de workshops. Een volle spaarkaart inleveren bij de stand van ASN bank liet je kans maken op toffe prijzen zoals veel shoptegoed bij een van de standhouders. Wat mij betreft een creatief idee om meer interactie te krijgen met de bezoekers. Bij The Makers Lab waren de hele dag door allerlei workshops en lezingen zoals het maken van je eigen plantenhanger (Wildernis) of het luisteren naar de verhalen van een imker (ImkerijHortensius).
Bij The Beach kon je een katoenen tasje of t-shirt customizen door er bloemen, groenten of koffieprut onder te leggen en de kleur hiervan erin te slaan met een hamer. Hierdoor drukte de kleur af en kreeg je een heel bijzonder effect. Een heel goed idee om een origineel product te maken zonder dat je verf met chemicaliën hoeft te gebruiken!


In de Strawberry Earth Academy expo liep je binnen in een prachtige groene plantenkas waar je verrast werd met de allernieuwste ideeën op gebied van duurzaamheid. Heel interessant was de expo van Studio Eric Klarenbeek, een 3D printer waarmee door middel van gft afval en organische lijm (bijvoorbeeld uit paddenstoelen)  een lampenkap en bloempot konden worden geprint.


Ik bezocht de fair op zaterdag en deze dag stond de Grote Natuurquiz op de planning waarnaar ik erg benieuwd was. Het is een goed idee van Strawberry Earth om een quiz te organiseren omdat je op een leuke manier het publiek ook gelijk iets kunt leren. Er was hiervoor een vrolijk podium ingericht met veel goud en glitter en overal lagen zitzakken waar alle aanwezige kinderen al snel op aan het rondkruipen waren. Onder leiding van Maxim Hartman en Tim van der Besten streden verschillende teams tegen elkaar, waaronder de voor mij bekende Youth FoodMovement, Vice, Charlie + Mary en I LOVE BEEING. Elke vraag werd na afloop ook nog uitgelegd door twee stadsecologen. Zo bleek dat er kreeften in de grachten van Amsterdam leven en dat kurk wordt gemaakt van de schors van een boom. Omdat deze schors weer aangroeit is het erg duurzaam, de boom hoeft immers niet gekapt te worden!


Na de Quiz had ik ontzettend trek gekregen en besloot ik te gaan voor zoete aardappelfrietjes en vers kokoswater. Het viel mij op dat alle gerechten geen vlees bevatte, waardoor Strawberry Earth ook de bezoekers laat zien dat heerlijk eten prima zonder vlees kan!Mocht je al helemaal thuis zijn in de duurzame wereld dan biedt de fair je de ultieme kans om te netwerken en toffe ondernemers te spreken. Iedereen zag er dan ook tot in de puntjes perfect gestyled uit. Voor mij was het echter de eerste keer dat ik een duurzaam evenement bezocht en als nieuweling is het de perfecte plek om te zien hoe hot en happening duurzaamheid is. Ik ben vol nieuwe inspiratie en ideeën naar huis gegaan.

Zien we je volgend jaar op de fair?


500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.