vrijdag 30 oktober 2015

Boekreview Cool: tweehonderd pagina's liefde over Scandinavië


Scandinavië is duurzaam, sociaal en innovatief. Dat wisten we natuurlijk al, maar het wordt nog eens extra benadrukt én bewezen in het ongelooflijk toffe boek Cool - wat wij kønnen leren van de Scandinaviërs. Het duurde even voordat we het boek helemaal hadden uitgelezen, omdat de korte losse verhaaltjes de ideale mogelijkheid bieden om het boek af en toe eens open te slaan tussen de werkzaamheden door.

Ben je op zoek naar een bak inspiratie uit het Noorden? Koop dan gewoon het boek en reserveer alvast een afspraak bij de emigratiedienst. Het walhalla dat omschreven wordt in Cool is niet alleen aantrekkelijk, maar ook behoorlijk realistisch. Schrijvers Martin Vos, Gert-Jan Hospers en Marco Krijnsen reisden door Scandinavië en praatten met haar inwoners; van architect tot programmeur, van leraar tot gevangenisdirecteur. Dit levert een ietwat onsamenhangend maar onwijs afwisselend boek op.Cool is ingedeeld in drie delen: 'puur natuur', 'iedereen is gelijk' en 'creatief klimaat'. Tijdens het lezen merk je dat deze indeling eigenlijk helemaal niet mogelijk is, omdat alle (positieve) punten uiteindelijk met elkaar samenhangen. Het openingsverhaal bijvoorbeeld, over het duurzaamste eiland ter wereld Samsø in Denemarken, vertelt niet alleen over de kilometers aan windmolens, duurzame golfbaan en huishoudelijk afval, maar laat ook zien hoe open minded de Denen waren toen deze maatregelen werden ingevoerd. Niet gek dus, dat Denemarken zonder blozen als doel heeft gesteld om in 2050 alle fossiele brandstoffen in de ban te doen. 

Naast deze duurzame short stories kom je in Cool ook alles te weten over de cultuur en het dagelijks leven van de Scandinaviërs zelf. Finnen in de sauna, Denen die hun laptop achterlaten in een koffietentje en een regenjassenfabrikant die bewust mensen met een crimineel verleden aanneemt: je valt van de ene verbazing in de ander. 


Daarnaast staat het boek vol jaloersmakende foto's van te gekke gebouwen, idyllische landschapjes en blije mensen. Een feelgoodboek voor de Scandinaviëliefhebber mét een sprankje duurzaamheid. Er is geen betere manier om dit toffe boek te omschrijven. Nieuwsgierig geworden? Lees alles over Cool op de site van uitgeverij Haystack


Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.