vrijdag 16 oktober 2015

Groen in huis


Natuurlijk, het liefst zouden we allemaal ons huis energieneutraal maken en vol mooie planten zetten, maar dat is voor de meesten onder ons toch een beetje te ver gegrepen. Daarom een paar simpele tips om je huis te vergroenen. Door Emma + John

Groene stroom (maar dan echt)
Als je niet inclusief woont, moet je zelf je energie-aanbieder kiezen, gelukkig zijn er steeds meer aanbieders van echte groene stroom. Maar let op, meestal betekent 'groene stroom' dat de aanbieder wat certificaten in Noorwegen heeft gekocht. Je stroom is pas écht groen als die door een lokale duurzame bron is opgewekt. Bij GreenChoice kies je bijvoorbeeld je eigen duurzame energiebron (wij krijgen onze stroom van een windmolen in Culemborg), net als bij Vandebron of via Windcentrale. Ook grotere aanbieders als Eneco bieden naast grijze stroom steeds vaker een duurzaam alternatief. Er is dus genoeg keuze.

Als je supergroene stroom door je huis hebt lopen, wil je daar natuurlijk ook groene lampen aan koppelen. Probeer daarom zo veel mogelijk LEDlampen te kiezen. Die vind je bijvoorbeeld bij Ikea (en daar zijn ze een stuk voordeliger dan de exemplaren in de supermarkt).

Naast verlichting, verbruiken ook alle elektrische apparaten in huis veel stroom. Kies je bij de aanschaf voor een tweedehands apparaat (geen extra grondstoffen gebruikt, geen extra afval) of voor een nieuwe superzuinige variant (veel minder energieverbruik)? Een lastige afweging! Toen wij verhuisden kozen we voor een mix tussen gebruikt en superzuinig: onze nieuwe koelkast (met A++ label) staat nu naast een tweedehands wasmachine.

Rommelmarkten, kringloopwinkels, er is zoveel moois
Wij zijn dol op tweedehands meubels. Niet alleen omdat ze vaak mooier zijn, maar ook omdat ze veel groener en duurzamer zijn dan nieuwe meubels. Afgezien van de bank, een bed en een vloerkleed is eigenlijk niets in ons huis nieuw. En dat is ook helemaal niet nodig! Want waarom zou je een stoel kopen als je er ook eentje bij het oud vuil kunt vinden? En waarom zou je honderden euro’s betalen voor een kast als de kringloop ze voor een paar tientjes aanbiedt? Nog een bijkomend voordeel: je hebt altijd een uniek interieur en het is veel makkelijker om spullen weer te verkopen.

Ook accessoires, servies, lampen en keukenspullen kun je prima tweedehands vinden. Alles dat je op de foto hieronder ziet (behalve de plant) kochten we via marktplaats, in een kringloopwinkel of op een rommelmarkt.


Planten (voor mensen zonder groene vingers)
Wij zijn gek op planten, maar helaas niet geboren met groene vingers. Tel daarbij op dat we maar een klein balkon en geen tuin hebben en planten water geven altijd ergens onderaan een to do lijstje bungelt en je hebt de ultieme groene mislukking te pakken. Althans, dat dachten  we. Totdat we vetplantjes ontdekten. Lekker hipster en heerlijk onderhoudsvrij!


De plantjes koop je bij een tuincentrum of bij Ikea (daar vind je succulents vanaf 2 euro). Omdat we de plantjes niet in hun plastic potjes wilde laten zitten, kochten we bij Intratuin (voor 70 cent per stuk) terracottapotjes, die je op een schoteltje of vintage onderzettertje kunt zetten om het water in af te voeren. Daarnaast staat terracotta echt superleuk bij een witte muur en zie je het nu ook overal terugkomen.

Planten zuiveren trouwens ook de lucht in huis en zorgen voor voldoende zuurstof. Er zijn zelfs merken (zoals Ogreen en Air So Pure) die speciale luchtzuiverende planten verkopen.

Welke vergroening(en) ga jij thuis invoeren?

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.