donderdag 22 oktober 2015

Kletsen tussen de kliekjes met Guerilla Kitchen


Door het nieuws weet je door alle verschillende berichten soms niet meer wat je nu allemaal wel en niet moet geloven over de komst van de vluchtelingen in Nederland. Met mijn eigen ogen wilde ik graag eens zien wie deze mensen zijn en daarom besloot ik langs te gaan bij een uitgebreide leftover lunch met Guerilla Kitchen. - door Hester de Jong

Guerilla Kitchen is een supertof initiatief waarbij Gerda en Andrew samen met lieve vrijwilligers langs de markt en winkels gaan om voedsel op te halen wat anders wordt weggegooid.
Van dit voedsel maken zij de heerlijkste gerechten en delen dit uit op straat aan iedereen die interesse heeft. Ook koken ze wekelijks bij De Nieuwe Anita. De lunch die ik bezocht vond plaats in een oud leegstaand pand van de gemeente Amsterdam. Momenteel verblijft hier de Wij Zijn Hier groep, een groep vluchtelingen die al langere tijd in Amsterdam woont.

Voor de lunch hebben we heel veel fruit gesneden, er waren kratten vol met mango’s, druiven, appels en watermeloen. Het fruit was heel sappig en rijp, en daarom nog van prima kwaliteit. Het is een gekke gedachte dat dit anders zou worden weggegooid.
Tijdens het snijden sprak ik met een aantal vrijwilligers die regelmatig helpen bij Guerilla Kitchen. Dit zijn hele leuke internationale mensen die nu in Nederland werken en studeren. De voertaal in de keuken was dan ook voornamelijk in het Engels. Toen alles was klaargezet kon iedereen langs een uitgebreid lopend buffet. Het was bizar om te zien hoeveel lekker eten er “gered” was uit de vuilnisbakken! Zelf had ik samen met goede vriend Rick die mee was bananenbrood en pizzabroodjes gebakken van onze eigen restjes thuis. Verder waren er verse salades, toetjes, brood, soepen en taart. Het eten smaakte heerlijk en ik heb lekkerder gegeten dan wanneer ik een maaltijdverpakking had opengetrokken. Tijdens de lunch was er tijd om kennis te maken met de bewoners en probeerde we veel grapjes te maken om het ijs te breken. De mensen van de Wij Zijn Hier groep zijn allemaal ontzettend vriendelijk en dankbaar. Iedereen verliet dan ook na afloop het pand met een volle buik én heel veel bijzondere verhalen.

Wil je nu ook een keer mee eten met dit super leuke initiatief? Wij van Opgemärkt zullen regelmatig bij ze aanschuiven aan tafel. Houdt de agenda op de website dus in de gaten of word lid om niets te missen!


Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.