dinsdag 13 oktober 2015

Sustainable struinen over de Strawberry Earth FairVrijdag 9 en zaterdag 10 oktober vond de Strawberry Earth Fair plaats. Een sustainable festivalweekend met duurzame startups, workshops en inspirerende lezingen. De Fair vond plaats in Amsterdam Roest. Voor wie nog nooit bij Roest is geweest is alleen de locatie al heel erg de moeite waard. Een prachtig oude industriële loods was van binnen veranderd in een groen paradijs.  - Door Hester de Jong

Strawberry Earth is vooral kenmerkend als vooruitstrevend in het onder ogen brengen van alle nieuwste trends op gebied van duurzaamheid. De fair was dan ook een verzamelplek van allerlei creatieve duurzame bedrijven waarbij op elk gebied wel een duurzame oplossing beschikbaar was. Zo was er veel duurzame fashion (o.a Geitenwollenwinkel, Lena en Afriek), fietsen van Roetz, kon je hapjes met insecten proberen bij Buggz en verkocht Stadsplank snijplanken gemaakt van de omgekapte bomen uit Amsterdam.Bij binnenkomst kreeg elke bezoeker een spaarkaart  waarmee je karmapunten kon verzamelen door bij de stands iets aan te schaffen of mee te doen aan de workshops. Een volle spaarkaart inleveren bij de stand van ASN bank liet je kans maken op toffe prijzen zoals veel shoptegoed bij een van de standhouders. Wat mij betreft een creatief idee om meer interactie te krijgen met de bezoekers. Bij The Makers Lab waren de hele dag door allerlei workshops en lezingen zoals het maken van je eigen plantenhanger (Wildernis) of het luisteren naar de verhalen van een imker (ImkerijHortensius).
Bij The Beach kon je een katoenen tasje of t-shirt customizen door er bloemen, groenten of koffieprut onder te leggen en de kleur hiervan erin te slaan met een hamer. Hierdoor drukte de kleur af en kreeg je een heel bijzonder effect. Een heel goed idee om een origineel product te maken zonder dat je verf met chemicaliën hoeft te gebruiken!


In de Strawberry Earth Academy expo liep je binnen in een prachtige groene plantenkas waar je verrast werd met de allernieuwste ideeën op gebied van duurzaamheid. Heel interessant was de expo van Studio Eric Klarenbeek, een 3D printer waarmee door middel van gft afval en organische lijm (bijvoorbeeld uit paddenstoelen)  een lampenkap en bloempot konden worden geprint.


Ik bezocht de fair op zaterdag en deze dag stond de Grote Natuurquiz op de planning waarnaar ik erg benieuwd was. Het is een goed idee van Strawberry Earth om een quiz te organiseren omdat je op een leuke manier het publiek ook gelijk iets kunt leren. Er was hiervoor een vrolijk podium ingericht met veel goud en glitter en overal lagen zitzakken waar alle aanwezige kinderen al snel op aan het rondkruipen waren. Onder leiding van Maxim Hartman en Tim van der Besten streden verschillende teams tegen elkaar, waaronder de voor mij bekende Youth FoodMovement, Vice, Charlie + Mary en I LOVE BEEING. Elke vraag werd na afloop ook nog uitgelegd door twee stadsecologen. Zo bleek dat er kreeften in de grachten van Amsterdam leven en dat kurk wordt gemaakt van de schors van een boom. Omdat deze schors weer aangroeit is het erg duurzaam, de boom hoeft immers niet gekapt te worden!


Na de Quiz had ik ontzettend trek gekregen en besloot ik te gaan voor zoete aardappelfrietjes en vers kokoswater. Het viel mij op dat alle gerechten geen vlees bevatte, waardoor Strawberry Earth ook de bezoekers laat zien dat heerlijk eten prima zonder vlees kan!Mocht je al helemaal thuis zijn in de duurzame wereld dan biedt de fair je de ultieme kans om te netwerken en toffe ondernemers te spreken. Iedereen zag er dan ook tot in de puntjes perfect gestyled uit. Voor mij was het echter de eerste keer dat ik een duurzaam evenement bezocht en als nieuweling is het de perfecte plek om te zien hoe hot en happening duurzaamheid is. Ik ben vol nieuwe inspiratie en ideeën naar huis gegaan.

Zien we je volgend jaar op de fair?


Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.