vrijdag 9 oktober 2015

We zijn de waarde van kleding kwijtgeraakt

Vanaf afgelopen september heeft Het Nieuwe Instituut haar deuren geopend voor het Tijdelijk Modemuseum. Centraal in dit museum staan vragen zoals: hoe staat de mode er anno 2015 voor? Welke vraagstukken bepalen de huidige ontwikkelingen in de mode? En vooral, welke rol spelen wij als gebruikers binnen dit mondiale systeem?  - Door Kimberley Helmendag

Het museum is verdeeld over het gehele pand van Het Nieuwe Instituut. Er staan verschillende collecties, er is een vintage (designer) store en waande je door verschillende decennia aan mode.

Verder is er een hele verdieping gewijd aan de Fast Fashion industrie. Zo is er een grote nieuwe collectie gemaakt van opgekocht kleding uit de Fast Fashion industrie, die de consument nooit heeft bereikt. Op deze manier heeft de kleding een nieuw leven gekregen. De collectie wil de bezoeker bewust maken van de gevolgen van deze industrie.Een andere verdieping bood inzicht in allerlei cijfers en weetjes over het produceren van kleding. Zo legt een spijkerbroek tienduizenden kilometers af voordat het in de winkel ligt en kost het gemiddeld 7000 liter water om hem te produceren. Voor een t-shirt is gemiddeld 2500 liter water nodig.

We zijn de waarde van kleding kwijtgeraakt. Op de muur werd dit treffend bescheven: “De aanschaf van een jurk koste in de negentiende eeuw nog een jaarsalaris. Tot ver in de twintigste eeuw was confectie zo prijzig dat in veel gezinnen kleren zelf werden gemaakt van lapje van de markt, al dan niet met hulp dan de naaister. Vandaag de dag is kleding dankzij het outsourcen naar lagelonenlanden niet veel duurder dan een filmkaartje of een stuk kaas.”

Het Tijdelijk modemuseum is nog geopend tot en met begin mei 2016 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.
Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.