Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

zondag 8 november 2015

NO WASTE, JUST TASTE // Verpakkingsvrij boodschappen doen met Opgemärkt

NO WASTE, JUST TASTE // Verpakkingsvrij boodschappen doen met Opgemärkt


Speciaal voor iedereen die altijd al eens boodschappen zonder afval wilde doen, organiseerden we NO WASTE, JUST TASTE. Gewapend met een tas vol lege potjes en zakjes, verzamelden we in Utrecht voor verpakkingsvrije boodschappen. Vol enthousiasme vulden we onze meegebrachte potjes, zakjes en bakjes, want bag&buy heeft een ruim assortiment waar je hebberig van wordt!


bag&buy
Bag & buy is één van de weinige verpakkingsvrije winkels in Nederland. In de winkel aan de Twijnstraat in Utrecht (even buiten het centrum, zo'n twintig minuten lopen vanaf het station) werden we verwelkomd met een kopje thee en wat verpakkingsvrije chocolaatjes. Was de aardbei in witte chocolade ook in bulk verkrijgbaar? We werden meteen nieuwsgierig.

Vervolgens kregen we een rondleiding door de winkel, waarbij ons werd verteld hoe het werkt, waar de producten vandaan komen en welke producten wel en niet biologisch zijn. De bezoekers (en wijzelf natuurlijk ook) hadden potjes, tasjes en zakjes meegenomen van thuis. Deze kun je in de winkel wegen, zodat je voor het gewicht van de pot niet betaalt als je de gevulde pot afrekent. Je kunt in de winkel ook papieren zakjes (met plastic venstertje) krijgen als je zelf geen verpakkingsmateriaal bij je hebt. Maar dat maakt je boodschappen natuurlijk niet meer verpakkingsvrij.Assortiment
Het favoriete onderdeel van het assortiment waren waarschijnlijk de kruidnoten in de tap (we namen zelf ook twee zakken mee). Maar bezoekers gingen ook naar huis met zelfgetapte honing, zelfgeschept cacaopoeder, verschillende kruiden, noten en linzen. Verder verkoopt bag&buy verschillende soorten meel, havermout, tarwevlokken, diverse pasta's en allerlei rijstvarianten. Ook olie, wijn en likeuren kon je zelf tappen.

Het zou nóg leuker zijn als bag&buy ook groente, fruit en brood zou verkopen, maar voor de meeste van je 'droge' boodschappen kun je hier prima terecht. Bovendien zit in de straat een biologische Albert Heijn, een Ekoplaza en andere fijne bakkertjes en delicatessenzaakjes. Een rondje door de straat is genoeg voor alle wekelijkse boodschappen!


Doen jullie wel eens boodschappen zonder verpakking? Wij vinden het in ieder geval niet alleen heel erg duurzaam, maar ook leuk! Boodschappen doen wordt niet meer klakkeloos alle spullen in je mandje gieten, maar tappen, wegen, sorteren.. het wordt in ieder geval een stuk actiever.Na het boodschappen doen gingen we gezellig lunchen in de Utrechtse binnenstad. En dat leverde niet alleen een gezellige middag, maar ook een lidmaatschap op. Ben jij ook benieuwd wat lid worden van Opgemärkt inhoudt? En lijkt het je leuk om mee te gaan naar toffe activiteiten of een inspirerend evenement te ontmoeten? Kijk dan eens op onze ledenpagina!


maandag 2 november 2015

ScandinaviëXL: inspiratie uit het Noorden in Nijkerk

ScandinaviëXL: inspiratie uit het Noorden in Nijkerk


Uit ons blog over de recensie van het boek Cool bleek het al: wij vinden Scandinavië de bom. Daarom bezochten we afgelopen weekend ScandinaviëXL; het grootste Scandinavië-evenement in Nederland. Op de fiets door een heerlijk herfstzonnetje en oranje bossen fietsten we naar de Loods in Nijkerk om kennis te maken met Scandinavische ondernemers, webshops en reisaanbieders. De banners met uitgestrekte fjorden, woeste bergen en schattige dorpjes waren overal even verleidelijk en wij kunnen dan ook niets anders doen dan een reisje naar het Noorden boeken na het bezoeken van dit evenement. 

Scandinavisch shoppen
Op ScandinaviëXL waren verschillende (web)shops in real life aanwezig, waaronder Northbound store met toffe grafische posters en heerlijk zachte kleden en Uit 't Noorden met stijlvolle designhebbedingetjes. Ook leerden we Nordic Delikatesser kennen, die de lekkerste Scandinavische producten verkochten. Je kon eerst proeven (van de Zwapas - Zweedse tapas) en vervolgens losgaan in de minisupermarkt met thee, mosterd en natuurlijk knäckebröd. Bietenburgers en zalmwraps
Eerlijk gezegd vonden wij het eten wat tegenvallen op ScandinaviëXL. Met onze bietenburger was helemaal niets mis, maar aangezien het Hoge Noorden bekend is om haar fantastische keuken hadden we wel iets meer willen proeven. Gelukkig konden we wel terecht voor een Kladdkakka Northern Delight , die ook on the spot kookworkshops (van onder andere prinsessentaartjes) verzorgden. Een stuk taart met een glaasje Lingonlimonade zorgden dat we onze toch weer konden vervolgen. 

Reizen, reizen, reizen
Veel bezoekers (overwegend vijftig- of zestigplus) kwamen voor de reisaanbieders die op de beurs aanwezig waren. Op zoek naar een huisje in Stockholm, een cruise in Noorwegen of een reis met een 4x4 in IJsland? Alles werd aangeboden én aantrekkelijk gepresenteerd op ScandinaviëXL. Na de presentatie van Asjka reizen (vernoemd naar een IJslandse vulkaan) wilden we meteen onze koffers pakken en naar IJsland vertrekken. Onvermijdelijk.Duurzaam kladderen
Het Zweedse Moose Farg liet ons bijna geloven dat je de unieke Zweedse huisjes ook prima in Nederland kunt nabootsen door een likje verf op je huis te doen, maar gelukkig beseften we ons dat het landschap er niet anders van wordt. Kinderen konden hier een traditioneel houten paardje verven in de mooiste Zweedse kleuren. Want ja, deze duurzame verf is nu eenmaal heel erg Scandinavisch. 
Fashionforward Scandinavisch design
Qua kledingstands bestond het aanbod voornamelijk uit traditionele wollen truien met print. Heel leuk, maar niet de Zweedse eenvoudige stijl waar we fan van zijn. Studio Basic bood wat mooie producten aan, maar verder was het aanbod niet erg groot. Ook de modeshow sloeg een beetje de plank mis. Misschien volgende keer toch wat meer fashion forward merken uitnodigen? En ja, dan het liefst nog duurzaam ook!
Luie lezingen 
Om even neer te ploffen kon je aansluiten bij een lezing. Wij hadden ons niet alleen opgegeven voor de IJslandlezing, maar kregen ook een gezellige Powerpointpresentatie over Gotland en Öland in Zweden te zien. De lieve bloemetjes, leuke verhaaltjes van Tineke Jorissen-Wedzinga van Sveaetrans en de donkere ruimte boden de ideale mogelijkheid om even weg te doezelen en weg te dromen bij het Scandinavische landschap. 


Een perfect excuus
Ook kwamen we langs de stand van het op Scandinavië gerichte tijdschrift  NORDIC Magazine. Daar lieten we ons verleiden om een abonnement te nemen, met gratis reisgids voor Stockholm, zodat we onze trip naar Stockholm ultiem kunnen voorbereiden én ieder kwartaal een dosis inspiratie uit het Noorden op de mat te horen ploffen. De enthousiaste hoofdredacteur beloofde veel mooie verhalen, waar we met plezier naar uitkijken.
Wil je je een middagje onderdompelen in de Scandinavische wereld? Ga dan vooral eens langs bij ScandinaviëXL. Wij haalden als Opgemärkters de gemiddelde leeftijd tientallen jaren omlaag, maar vonden het alsnog leuk om inspiratie op te doen bij de moderne webshops. De stoffige truien en schapenwolletjes lieten we even links liggen, maar de reiskraampjes moesten we tóch even inspecteren. Al was het alleen maar even om weg te dromen bij al het moois wat Scandinavië te bieden heeft. 

Alle deelnemers en informatie vind je op de site van ScandinaviëXL. De volgende editie vindt plaats in het voorjaar. Zin om mee te gaan? Stuur dan een mailtje naar ikben@opgemarkt.nl of word lid om geen enkel evenement meer te hoeven missen!

500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.