zondag 8 november 2015

NO WASTE, JUST TASTE // Verpakkingsvrij boodschappen doen met Opgemärkt


Speciaal voor iedereen die altijd al eens boodschappen zonder afval wilde doen, organiseerden we NO WASTE, JUST TASTE. Gewapend met een tas vol lege potjes en zakjes, verzamelden we in Utrecht voor verpakkingsvrije boodschappen. Vol enthousiasme vulden we onze meegebrachte potjes, zakjes en bakjes, want bag&buy heeft een ruim assortiment waar je hebberig van wordt!


bag&buy
Bag & buy is één van de weinige verpakkingsvrije winkels in Nederland. In de winkel aan de Twijnstraat in Utrecht (even buiten het centrum, zo'n twintig minuten lopen vanaf het station) werden we verwelkomd met een kopje thee en wat verpakkingsvrije chocolaatjes. Was de aardbei in witte chocolade ook in bulk verkrijgbaar? We werden meteen nieuwsgierig.

Vervolgens kregen we een rondleiding door de winkel, waarbij ons werd verteld hoe het werkt, waar de producten vandaan komen en welke producten wel en niet biologisch zijn. De bezoekers (en wijzelf natuurlijk ook) hadden potjes, tasjes en zakjes meegenomen van thuis. Deze kun je in de winkel wegen, zodat je voor het gewicht van de pot niet betaalt als je de gevulde pot afrekent. Je kunt in de winkel ook papieren zakjes (met plastic venstertje) krijgen als je zelf geen verpakkingsmateriaal bij je hebt. Maar dat maakt je boodschappen natuurlijk niet meer verpakkingsvrij.Assortiment
Het favoriete onderdeel van het assortiment waren waarschijnlijk de kruidnoten in de tap (we namen zelf ook twee zakken mee). Maar bezoekers gingen ook naar huis met zelfgetapte honing, zelfgeschept cacaopoeder, verschillende kruiden, noten en linzen. Verder verkoopt bag&buy verschillende soorten meel, havermout, tarwevlokken, diverse pasta's en allerlei rijstvarianten. Ook olie, wijn en likeuren kon je zelf tappen.

Het zou nóg leuker zijn als bag&buy ook groente, fruit en brood zou verkopen, maar voor de meeste van je 'droge' boodschappen kun je hier prima terecht. Bovendien zit in de straat een biologische Albert Heijn, een Ekoplaza en andere fijne bakkertjes en delicatessenzaakjes. Een rondje door de straat is genoeg voor alle wekelijkse boodschappen!


Doen jullie wel eens boodschappen zonder verpakking? Wij vinden het in ieder geval niet alleen heel erg duurzaam, maar ook leuk! Boodschappen doen wordt niet meer klakkeloos alle spullen in je mandje gieten, maar tappen, wegen, sorteren.. het wordt in ieder geval een stuk actiever.Na het boodschappen doen gingen we gezellig lunchen in de Utrechtse binnenstad. En dat leverde niet alleen een gezellige middag, maar ook een lidmaatschap op. Ben jij ook benieuwd wat lid worden van Opgemärkt inhoudt? En lijkt het je leuk om mee te gaan naar toffe activiteiten of een inspirerend evenement te ontmoeten? Kijk dan eens op onze ledenpagina!


Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.