maandag 2 november 2015

ScandinaviëXL: inspiratie uit het Noorden in Nijkerk


Uit ons blog over de recensie van het boek Cool bleek het al: wij vinden Scandinavië de bom. Daarom bezochten we afgelopen weekend ScandinaviëXL; het grootste Scandinavië-evenement in Nederland. Op de fiets door een heerlijk herfstzonnetje en oranje bossen fietsten we naar de Loods in Nijkerk om kennis te maken met Scandinavische ondernemers, webshops en reisaanbieders. De banners met uitgestrekte fjorden, woeste bergen en schattige dorpjes waren overal even verleidelijk en wij kunnen dan ook niets anders doen dan een reisje naar het Noorden boeken na het bezoeken van dit evenement. 

Scandinavisch shoppen
Op ScandinaviëXL waren verschillende (web)shops in real life aanwezig, waaronder Northbound store met toffe grafische posters en heerlijk zachte kleden en Uit 't Noorden met stijlvolle designhebbedingetjes. Ook leerden we Nordic Delikatesser kennen, die de lekkerste Scandinavische producten verkochten. Je kon eerst proeven (van de Zwapas - Zweedse tapas) en vervolgens losgaan in de minisupermarkt met thee, mosterd en natuurlijk knäckebröd. Bietenburgers en zalmwraps
Eerlijk gezegd vonden wij het eten wat tegenvallen op ScandinaviëXL. Met onze bietenburger was helemaal niets mis, maar aangezien het Hoge Noorden bekend is om haar fantastische keuken hadden we wel iets meer willen proeven. Gelukkig konden we wel terecht voor een Kladdkakka Northern Delight , die ook on the spot kookworkshops (van onder andere prinsessentaartjes) verzorgden. Een stuk taart met een glaasje Lingonlimonade zorgden dat we onze toch weer konden vervolgen. 

Reizen, reizen, reizen
Veel bezoekers (overwegend vijftig- of zestigplus) kwamen voor de reisaanbieders die op de beurs aanwezig waren. Op zoek naar een huisje in Stockholm, een cruise in Noorwegen of een reis met een 4x4 in IJsland? Alles werd aangeboden én aantrekkelijk gepresenteerd op ScandinaviëXL. Na de presentatie van Asjka reizen (vernoemd naar een IJslandse vulkaan) wilden we meteen onze koffers pakken en naar IJsland vertrekken. Onvermijdelijk.Duurzaam kladderen
Het Zweedse Moose Farg liet ons bijna geloven dat je de unieke Zweedse huisjes ook prima in Nederland kunt nabootsen door een likje verf op je huis te doen, maar gelukkig beseften we ons dat het landschap er niet anders van wordt. Kinderen konden hier een traditioneel houten paardje verven in de mooiste Zweedse kleuren. Want ja, deze duurzame verf is nu eenmaal heel erg Scandinavisch. 
Fashionforward Scandinavisch design
Qua kledingstands bestond het aanbod voornamelijk uit traditionele wollen truien met print. Heel leuk, maar niet de Zweedse eenvoudige stijl waar we fan van zijn. Studio Basic bood wat mooie producten aan, maar verder was het aanbod niet erg groot. Ook de modeshow sloeg een beetje de plank mis. Misschien volgende keer toch wat meer fashion forward merken uitnodigen? En ja, dan het liefst nog duurzaam ook!
Luie lezingen 
Om even neer te ploffen kon je aansluiten bij een lezing. Wij hadden ons niet alleen opgegeven voor de IJslandlezing, maar kregen ook een gezellige Powerpointpresentatie over Gotland en Öland in Zweden te zien. De lieve bloemetjes, leuke verhaaltjes van Tineke Jorissen-Wedzinga van Sveaetrans en de donkere ruimte boden de ideale mogelijkheid om even weg te doezelen en weg te dromen bij het Scandinavische landschap. 


Een perfect excuus
Ook kwamen we langs de stand van het op Scandinavië gerichte tijdschrift  NORDIC Magazine. Daar lieten we ons verleiden om een abonnement te nemen, met gratis reisgids voor Stockholm, zodat we onze trip naar Stockholm ultiem kunnen voorbereiden én ieder kwartaal een dosis inspiratie uit het Noorden op de mat te horen ploffen. De enthousiaste hoofdredacteur beloofde veel mooie verhalen, waar we met plezier naar uitkijken.
Wil je je een middagje onderdompelen in de Scandinavische wereld? Ga dan vooral eens langs bij ScandinaviëXL. Wij haalden als Opgemärkters de gemiddelde leeftijd tientallen jaren omlaag, maar vonden het alsnog leuk om inspiratie op te doen bij de moderne webshops. De stoffige truien en schapenwolletjes lieten we even links liggen, maar de reiskraampjes moesten we tóch even inspecteren. Al was het alleen maar even om weg te dromen bij al het moois wat Scandinavië te bieden heeft. 

Alle deelnemers en informatie vind je op de site van ScandinaviëXL. De volgende editie vindt plaats in het voorjaar. Zin om mee te gaan? Stuur dan een mailtje naar ikben@opgemarkt.nl of word lid om geen enkel evenement meer te hoeven missen!

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.