Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

dinsdag 22 december 2015

Ecoland.tv Vlog: plasticvrije boodschappen

Ecoland.tv Vlog: plasticvrije boodschappen

In een nieuwe vlog voor Ecoland.tv geven we tips om boodschappen te doen zonder plastic. We laten zien hoe je heel eenvoudig katoenen zakjes naait (hierover schreven Emma + John eerder al een blogpost) en er komen een aantal verpakkingsvrije winkels voorbij. Bekijk de vlog hieronder of  hier!

Verpakkingsvrije winkels
Of winkels met ook verpakkingsvrije boodschappen, niet alle winkels in dit lijstje zijn echte zero waste supermarkten.

De Nieuwe Graanschuur - Amersfoort
Bag & Buy - Utrecht
Delicious Food - Amsterdam
Opgeweckt Noord - Groningen
Crudo - Nijmegen
Gimsel - Rotterdam
Mimint - Arnhem
WAAR - Tilburg
Superfair - Utrecht
GoodsOnly - Zutphen
Robuust - Antwerpen


donderdag 10 december 2015

Duurzame Voornemenskalender

Duurzame Voornemenskalender

Vorig jaar ontwikkelde Opgemärkt een Duurzame Voornemens Voorspeller, dit jaar maken we het ook nog eens héél makkelijk om je aan al die leuke goede voornemens te houden. De populairste voornemens uit de voorspeller hebben we een beetje aangepast en verwerkt in de Duurzame Voornemens Kalender. Op duurzamevoornemens.nl bestel je dit superleuke kerstcadeau.Je kunt de kalender als DIY pakket bestellen (met alle maanden op mooi, dik, duurzaam papier en een leuke vintage houten houder om hem op te hangen) óf je kunt de printable downloaden (binnenkort verkrijgbaar). Die goede voornemens worden dit jaar een eitje! Het DIY-pakket kost nu maar 7,50 euro.
 
PS deze superstijlvolle Scandinavische ansichtkaarten (A5-formaat) kun je ook bestellen op duurzamevoornemens.nl! Ze zijn net als de kalender gedrukt op papier van afvalhout en zonder chloor gebleekt. Verkrijgbaar in 4 designs (IJslands, Zweeds, Noors en Deens). De kaarten kosten 2,50 euro per stuk, een set van vier kost 7,50 euro.maandag 7 december 2015

Ecoland.tv Vlog: een plasticvrije kerst

Ecoland.tv Vlog: een plasticvrije kerst


Voor Ecoland.tv maakten we samen met Emma + John een vlog waarin we tips voor een plasticvrije kerst geven. Het kerstmenu, de kerstboom, kerstdecoratie: je kunt je plastic op alle vlakken verminderen! Bekijk de vlog hier: 


Vier jij dit jaar een plasticvrije kerst? 

donderdag 3 december 2015

Gastblog: Warm en cosy wollen vest van Miss Green

Gastblog: Warm en cosy wollen vest van Miss Green

Dit blog verscheen eerder op Emma + John.

Van wollen vesten word ik blij. Van duurzame wollen vesten word ik nog blijer, zeker als het buiten zo koud is. Daarom was ik heel enthousiast toen ik de vesten van Miss Green zag (én er eentje mocht reviewen), want niet alleen het product is mooi, ook het verhaal achter dit vest is goed.Onze kledingcollectie bestaat uit een mix van vintage en duurzame kleren. Eerder legden we al uit waarom: tweedehands kleding is het meest zero waste, maar we willen ook de duurzame kledingindustrie supporten. Daarom past dit Miss Green vest prima in onze kledingkast, met natuurlijke materialen als biologische wol en katoen en een transparante productieketen.

Schaapjes op het droge
De wol voor het vest komt van schapen uit Argentinië, die een fijn leven hebben. Nadat de schapen diervriendelijk geschoren zijn, wordt de wol bewerkt met een elektronisch spinnewiel. Dit voorkomt nare ongelukken bij de fabrieksarbeiders. Vervolgens wordt de wol met een biologisch label (om verwarring met niet-biologisch wol te voorkomen) getransporteerd naar Turkije, waar het vest in ateliers verwerkt wordt, waarbij een eerlijke prijs voor de arbeiders centraal staat. 


Door het verschepen van het wol en de verzending en productie in het buitenland, ontstaat uiteraard een impact op het milieu en kunnen we niet direct zeggen dat het vest zero waste approved is. Na een navraag bij Miss Green bleek echter dat er ook naast de algemene productieprocessen rekening wordt gehouden met het milieu en dat ze zich dus extra hard inzetten voor milieuvriendelijke fashion items. Bij het snijden van de patronen en het naaien van de items, waaronder shirts en tops, wordt het afval - de overgebleven stof - opgevangen om te worden gerecycled. Heel fijn!

Maar hoe zit het met het watergebruik? In onze ogen is één van de grote nadelen van 'nieuwe kleding' de enorme hoeveelheid water die bij de product gebruikt wordt. Alleen een spijkerbroek gebruikt al ongeveer 7000 liter water! Bij Miss Green hanteren ze gelukkig een closed water loop - ofwel een gesloten watersysteem. Al het water dat bij de productie wordt gebruikt, wordt vervolgens hergebruikt en niet gedumpt. Het is dan wel niet zero waste, toch gaat ons afvalvrije hart er wel iets harder van kloppen. 


Natuurlijk heeft een vest met een goed verhaal een prijskaartje. Je kunt het uiteraard niet vergelijken met kringloopvondsten die je onder uit een bak vist, maar moet dit echt zien als een investering en een bijdrage aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Wij kozen het donkergrijze vest 'Dame', omdat grijs overal bijpast. Dit vest kost €169,95 maar zit zo lekker dat je het nooit meer uit wil doen.


Meer info over het productieproces lees je in het online magazine van Miss Green. Het vest kun je online bestellen, maar Miss Green verkoopt ook kleding in duurzame winkels, waaronder VanNature en El-Natur. dinsdag 1 december 2015

Kom langs bij de Midwintermarkt!

Kom langs bij de Midwintermarkt!


Op 13 december staat Opgemärkt op één van de tofste markten in Amersfoort; de Midwintermarkt in de Nieuwe Stad. Omdat het op 13 december ook Lucia is, een traditionele Zweedse feestdag, maakt het team van Opgemärkt de markt éxtra bijzonder en Scandinavisch.

Verwacht unieke Scandinavische items op de Loppis, geniet van een Scandinavisch hapje en drankje of ontdek onze nieuwe Duurzame Voornemenskalender en onze notitieboekjes van gered papier. Uiteraard is een bezoekje aan de markt de perfecte gelegenheid om ons te leren kennen en te ontdekken wat een lidmaatschap van Opgemärkt nu eigenlijk inhoudt. 

Naast Opgemärkt zijn veel leuke initiatieven op de markt, in de verbouwde Prodentfabriek, aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan handgemaakte spulletjes, lekker eten en kraampjes met vintage producten! 

Zien we je daar? 

13 december 11:30 - 18:00 

Ecoland.tv Vlog: Maak je eigen deo (zonder plastic)

Ecoland.tv Vlog: Maak je eigen deo (zonder plastic)


De nieuwe digitale tv-zender Ecoland.tv staat deze maand in het teken van plastic. En vroeg ons om hoe-verminder-ik-mijn-plasticgebruik-tips. Die geven we natuurlijk graag! Vorige week ging onze eerste vlog voor Ecoland online, je kunt hem hier bekijken. De hele maand delen we elke week een vlog met een ongedwongen tip.


500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.