zaterdag 20 februari 2016

Elf vragen van Fika Magazine beantwoord


Van Agnes, van ons lievelingsblog over Scandinavië, Fika Magazine, kregen we 11 vragen opgestuurd. Dit alles stond in het teken van een ‘award’ die in het leven is geroepen om de gezichten achter blogs/websites wat beter te leren kennen. Superleuk natuurlijk, dus nadat wij de antwoorden van Agnes hebben gelezen, hebben we ze zelf ook beantwoord. Wilde je dus álles over ons weten? Dit is je kans .. ;)

1) Wanneer en waarom zijn jullie Opgemärkt gestart?
In oktober 2014 zijn we Opgemärkt gestart vanuit de behoefte om laagdrempelige manieren te vinden om je bekend te maken met duurzaamheid. Wij werden zelf nog afgeschrikt door grote instituten of schreeuwend dure seminars, en wilde duurzaamheid dichtbij halen. Dit besloten we te doen door lezingen te organiseren, waar mensen gratis naar toe kunnen en zich kunnen laten inspireren door jonge ondernemers en duurzame initiatieven. Inmiddels is Opgemärkt uitgegroeid tot een ongedwongen duurzaamheidsvereniging met een Scandinavisch tintje en organiseren we veel meer activiteiten dan alleen lezingen. Zo ontwikkelen we producten als de Duurzame Voornemenskalender en ansichtkaarten van papier van afvalhout en hebben we net ons nieuwste project gelanceerd: BRON. BRON is dé duurzame stadskaart met alle hotspots die wij opgemärkt hebben ;) Wij vinden dat duurzaamheid stijlvol, leuk en heel gemakkelijk moet zijn en hebben daarom ook de hashtag #duurzaamiseenfeestje in het leven geroepen.

2) Hoeveel mensen werken er mee aan Opgemärkt?
We zijn met een team van zes vaste vrijwilligers die zich hard inzetten voor Opgemärkt. Ook zijn er heel veel enthousiaste leden die een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door te helpen met ontwikkelen van tools voor op de website of het ter beschikking stellen van materialen of locaties. Samen kun je zonder budget zóveel opzetten. Dat is onwijs leuk. We worden iedere keer weer blij van alle leuke samenwerkingen en toffe reacties.

3) Wat houden jullie Träff bijeenkomsten precies in?
TRÄFFs zijn inspirerende TED-stijl lezingen over duurzaamheid en ondernemerschap. We nodigen toffe startups uit die in een kwartiertje alles vertellen over hun initiatief. De onderwerpen zijn ontzettend veelzijdig, zodat er voor iedereen wel een bron van inspiratie tussenzit. Zo hebben we The Ocean Cleanup op bezoek gehad, maar ook Viva las Vega's, Plastic Madonna, Wecanteen en Rooftop Solutions. Ieder kwartaal vindt een TRÄFF plaats op de eerste dinsdag van de maand. Noteer dus vast maar 5 april in je agenda ;)

4) Hoe staat het met duurzaamheid in Nederland? Zijn we een beetje bewust?
Wij vinden dat de bewustwording al onwijs goed is, maar we vergelijken ons altijd met Scandinavië - omdat ze daar voorop lopen met innovatieve ideeën en bewustwording - en zien dus nog héél veel verbeterpunten. Ons doel is om, net als in het Hoge Noorden, duurzaamheid "gewoner" te maken. Een kopje fairtrade koffie moet de nieuwe standaard worden!

5) En de Scandinaviërs, hoe doen zij het op het gebied van duurzaamheid?
De hele 'air' om duurzaamheid is heel anders in Scandinavië. Biologische producten vind je in iedere supermarkt en de Scandinaviërs weten als geen ander dat duurzame producten stijlvol kunnen zijn. Van bamboe tandenborstel tot hip havermoutmerk: de Scandinaviërs snappen het! Om nog maar te zwijgen over windenergie, afvalverwerking en recyclesystemen natuurlijk, want ook de 'technische' kant van duurzaamheid wordt in Scandinavië heel anders benaderd. Dit levert hen dan ook vaak een plek bovenaan de duurzaamheidslijstjes op.

6) Wat zijn jullie favoriete fairtrade adresjes?
Op www.duurzamehotspots.nl vind je ál onze lievelingsadresjes! Persoonlijke favorieten zijn toch wel Het Faire Oosten in Amsterdam Oost en Geitenwollenwinkel in de Utrechtsestraat.

7) Hebben jullie tips voor een bewustere/duurzame lifestyle?
Ja! Don't make change too complicated; just begin! Neem je eigen to go koffiebeker mee en vermijd de plastic Starbucksbekers die de oceaan vervuilen én een gevaar zijn voor dieren. Koop biologische groenten of lokale groenten van de markt. Bezoek onze activiteit en ontdek dat duurzaamheid geen belemmering is, maar dat er juist onwijs veel toffe nog onontdekte kanten aan duurzaamheid zitten!

8) Wat is jullie favoriete (duurzame) hotspot?
Charlie + Mary in de Amsterdamse Pijp, De Noorman in Deventer en People's Avenue in Utrecht. Ook VanNature in Nijmegen is een toffe verrassing tijdens een weekendje in het zuiden van het land. We kunnen uiteraard nog wel even doorgaan... Wat dacht je bijvoorbeeld van Instock? Een restaurant waar ze voedselverspilling op de kaart zetten door te koken met producten die anders weggegooid zouden worden door de supermarkten?

9) Wat is jullie favoriete stedentrip?
Tsja... nu moeten we wel een Scandinavische stad zeggen natuurlijk! Wij zijn erg fan van Malmö, Zweden en natuurlijk zit je dan vlakbij Kopenhagen waar het ook bruist van de leuke initiatieven en hotspots. Het liefst gaan we dan álle biologische lunchzaken af voor fika, drinken we overal de beste fairchain koffie en brengen we even een bezoekje aan Lagerhaus; een persoonlijke favoriete winkel, die helaas niet helemaal bio is, maar wel superstijlvol Zweeds.

10) Hoe ziet jullie ideale wereld eruit?
Onze ideale wereld is er eentje waar je overal waar je bent de leukste duurzame plekjes kunt vinden, omdat ze gewoonweg overal zijn. Duurzaamheid als nieuwe standaard, zonder geitenwollensokkenimago en zonder in te leveren op comfort of design. Geen wegwerpbekers, plastic rietjes en vervuilde oceanen, maar een straatbeeld vol stijvolle enthousiaste mensen met een mason jar in de hand. Dat is ons droombeeld!

11) Waar staat Opgemärkt over vijf jaar?
Over 5 jaar hopen we in meerdere steden een duurzame hotspotkaart, BRON, te hebben gedrukt én willen we als vereniging gegroeid zijn. Het lijkt ons onwijs tof om een groot ledenbestand te hebben, die op een superongedwongen manier met duurzaamheid bezig is. Wil jij een keer naar een vegarestaurant maar vinden je vrienden het maar niks? Ga dan met Opgemärktleden!

Bekijk meer over Fikamagazine! Your daily cup of Scandinavia. Also on:
 

0 reacties:

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.