Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

zaterdag 20 februari 2016

Elf vragen van Fika Magazine beantwoord

Elf vragen van Fika Magazine beantwoord


Van Agnes, van ons lievelingsblog over Scandinavië, Fika Magazine, kregen we 11 vragen opgestuurd. Dit alles stond in het teken van een ‘award’ die in het leven is geroepen om de gezichten achter blogs/websites wat beter te leren kennen. Superleuk natuurlijk, dus nadat wij de antwoorden van Agnes hebben gelezen, hebben we ze zelf ook beantwoord. Wilde je dus álles over ons weten? Dit is je kans .. ;)

1) Wanneer en waarom zijn jullie Opgemärkt gestart?
In oktober 2014 zijn we Opgemärkt gestart vanuit de behoefte om laagdrempelige manieren te vinden om je bekend te maken met duurzaamheid. Wij werden zelf nog afgeschrikt door grote instituten of schreeuwend dure seminars, en wilde duurzaamheid dichtbij halen. Dit besloten we te doen door lezingen te organiseren, waar mensen gratis naar toe kunnen en zich kunnen laten inspireren door jonge ondernemers en duurzame initiatieven. Inmiddels is Opgemärkt uitgegroeid tot een ongedwongen duurzaamheidsvereniging met een Scandinavisch tintje en organiseren we veel meer activiteiten dan alleen lezingen. Zo ontwikkelen we producten als de Duurzame Voornemenskalender en ansichtkaarten van papier van afvalhout en hebben we net ons nieuwste project gelanceerd: BRON. BRON is dé duurzame stadskaart met alle hotspots die wij opgemärkt hebben ;) Wij vinden dat duurzaamheid stijlvol, leuk en heel gemakkelijk moet zijn en hebben daarom ook de hashtag #duurzaamiseenfeestje in het leven geroepen.

2) Hoeveel mensen werken er mee aan Opgemärkt?
We zijn met een team van zes vaste vrijwilligers die zich hard inzetten voor Opgemärkt. Ook zijn er heel veel enthousiaste leden die een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door te helpen met ontwikkelen van tools voor op de website of het ter beschikking stellen van materialen of locaties. Samen kun je zonder budget zóveel opzetten. Dat is onwijs leuk. We worden iedere keer weer blij van alle leuke samenwerkingen en toffe reacties.

3) Wat houden jullie Träff bijeenkomsten precies in?
TRÄFFs zijn inspirerende TED-stijl lezingen over duurzaamheid en ondernemerschap. We nodigen toffe startups uit die in een kwartiertje alles vertellen over hun initiatief. De onderwerpen zijn ontzettend veelzijdig, zodat er voor iedereen wel een bron van inspiratie tussenzit. Zo hebben we The Ocean Cleanup op bezoek gehad, maar ook Viva las Vega's, Plastic Madonna, Wecanteen en Rooftop Solutions. Ieder kwartaal vindt een TRÄFF plaats op de eerste dinsdag van de maand. Noteer dus vast maar 5 april in je agenda ;)

4) Hoe staat het met duurzaamheid in Nederland? Zijn we een beetje bewust?
Wij vinden dat de bewustwording al onwijs goed is, maar we vergelijken ons altijd met Scandinavië - omdat ze daar voorop lopen met innovatieve ideeën en bewustwording - en zien dus nog héél veel verbeterpunten. Ons doel is om, net als in het Hoge Noorden, duurzaamheid "gewoner" te maken. Een kopje fairtrade koffie moet de nieuwe standaard worden!

5) En de Scandinaviërs, hoe doen zij het op het gebied van duurzaamheid?
De hele 'air' om duurzaamheid is heel anders in Scandinavië. Biologische producten vind je in iedere supermarkt en de Scandinaviërs weten als geen ander dat duurzame producten stijlvol kunnen zijn. Van bamboe tandenborstel tot hip havermoutmerk: de Scandinaviërs snappen het! Om nog maar te zwijgen over windenergie, afvalverwerking en recyclesystemen natuurlijk, want ook de 'technische' kant van duurzaamheid wordt in Scandinavië heel anders benaderd. Dit levert hen dan ook vaak een plek bovenaan de duurzaamheidslijstjes op.

6) Wat zijn jullie favoriete fairtrade adresjes?
Op www.duurzamehotspots.nl vind je ál onze lievelingsadresjes! Persoonlijke favorieten zijn toch wel Het Faire Oosten in Amsterdam Oost en Geitenwollenwinkel in de Utrechtsestraat.

7) Hebben jullie tips voor een bewustere/duurzame lifestyle?
Ja! Don't make change too complicated; just begin! Neem je eigen to go koffiebeker mee en vermijd de plastic Starbucksbekers die de oceaan vervuilen én een gevaar zijn voor dieren. Koop biologische groenten of lokale groenten van de markt. Bezoek onze activiteit en ontdek dat duurzaamheid geen belemmering is, maar dat er juist onwijs veel toffe nog onontdekte kanten aan duurzaamheid zitten!

8) Wat is jullie favoriete (duurzame) hotspot?
Charlie + Mary in de Amsterdamse Pijp, De Noorman in Deventer en People's Avenue in Utrecht. Ook VanNature in Nijmegen is een toffe verrassing tijdens een weekendje in het zuiden van het land. We kunnen uiteraard nog wel even doorgaan... Wat dacht je bijvoorbeeld van Instock? Een restaurant waar ze voedselverspilling op de kaart zetten door te koken met producten die anders weggegooid zouden worden door de supermarkten?

9) Wat is jullie favoriete stedentrip?
Tsja... nu moeten we wel een Scandinavische stad zeggen natuurlijk! Wij zijn erg fan van Malmö, Zweden en natuurlijk zit je dan vlakbij Kopenhagen waar het ook bruist van de leuke initiatieven en hotspots. Het liefst gaan we dan álle biologische lunchzaken af voor fika, drinken we overal de beste fairchain koffie en brengen we even een bezoekje aan Lagerhaus; een persoonlijke favoriete winkel, die helaas niet helemaal bio is, maar wel superstijlvol Zweeds.

10) Hoe ziet jullie ideale wereld eruit?
Onze ideale wereld is er eentje waar je overal waar je bent de leukste duurzame plekjes kunt vinden, omdat ze gewoonweg overal zijn. Duurzaamheid als nieuwe standaard, zonder geitenwollensokkenimago en zonder in te leveren op comfort of design. Geen wegwerpbekers, plastic rietjes en vervuilde oceanen, maar een straatbeeld vol stijvolle enthousiaste mensen met een mason jar in de hand. Dat is ons droombeeld!

11) Waar staat Opgemärkt over vijf jaar?
Over 5 jaar hopen we in meerdere steden een duurzame hotspotkaart, BRON, te hebben gedrukt én willen we als vereniging gegroeid zijn. Het lijkt ons onwijs tof om een groot ledenbestand te hebben, die op een superongedwongen manier met duurzaamheid bezig is. Wil jij een keer naar een vegarestaurant maar vinden je vrienden het maar niks? Ga dan met Opgemärktleden!

Bekijk meer over Fikamagazine! Your daily cup of Scandinavia. Also on:
 

maandag 8 februari 2016

BRON: duurzame hotspots (the folding of)

BRON: duurzame hotspots (the folding of)


Opgemärkt presenteert: BRON - duurzame hotspots
Het nieuwste project van Opgemärkt is de ontwikkeling van BRON: een duurzame stadskaart. Zowel offline als online maken we duurzame initiatieven, hotspots en winkels inzichtelijk en toegankelijk. Online kun je hotspots in de hele wereld opzoeken. De gedrukte versie maken we in eerste instantie van onze thuisbasis Amsterdam, maar we sluiten niet uit dat er straks van elke stad op aarde een BRON-kaart bestaat!
BRON (de; v(m); meervoud: bronnen):
- een city map met duurzame hotspots
- oorzaak, oorsprong; plaats van ontstaan
- bron (SE): de brug; verbinding


Bekijk hieronder hoe hard we dit weekend hebben gewerkt om de eerste stapel kaarten te vouwen!

Duurzamer bellen met de Fairphone 2

Duurzamer bellen met de Fairphone 2


Misschien heb je wel eens van de Fairphone gehoord, de eerste smartphone die eerlijk en transparant geproduceerd is. Zij hebben inmiddels hun tweede model op de markt gebracht: een telefoon die niet alleen fair is, maar ook nog eens modulair. Dat betekent dat je kapotte onderdelen (zoals het scherm of de camera) zelf kunt vervangen. Superduurzaam dus! Emma+John schreef er een blog over.


Omdat onze telefoons al een lange tijd kuren vertoonden en regelmatig zomaar uitvielen, hoefden we niet lang na te denken toen we afgelopen zomer de crowdfundingcampagne van Fairphone voorbij zagen komen. We bestelden allebei een Fairphone en hoopten dat onze telefoons het uit zouden houden totdat de nieuwe telefoons geproduceerd waren. Inmiddels hebben we onze Fairphones ontvangen en we zijn er superblij mee.

Bij duurzame en zero waste keuzes was een telefoon niet het eerste waar ik aan dacht. Maar hoe meer ik erover las, hoe logischer ik het vind om júist bij het kopen van een telefoon een duurzame keuze te maken. Conflictmaterialen, mensenrechtenschending, vervuiling, wegwerpproductie.. Van de meeste elektronica wil je eigenlijk helemaal niet weten hoe het geproduceerd wordt. Het productieproces van de Fairphone daarentegen is helemaal transparant. De gebruikte materialen worden tot aan de bron getraceerd, er worden conflictvrije mineralen gebruik, de kostenopbouw is voor iedereen inzichtelijk en er is oog voor de welvaart van de betrokken arbeiders. Bovendien is de Fairphone 2 de eerste modulaire telefoon. Omdat alle onderdelen vervangen kunnen worden (het meeste kun je zelfs prima zelf vervangen, hoe cool is dat?) gaat de telefoon in principe veel langer mee dan andere telefoons. Gaat het scherm kapot? Dan bestel je een nieuw scherm dat je er zelf in een minuutje inzet.

De telefoon werkt verder hetzelfde als onze oude Android smartphones (maar dan een stuk sneller). Hij heeft plek voor twee SIM-kaarten, een voor- en achtercamera, een vrij groot scherm van 5 inch (12,7cm) en 32GB intern geheugen. Wil je ook een Fairphone? Je kunt hem hier bestellen! Extra leuk: hij wordt zonder plastic verpakking opgestuurd.


500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.