Ongedwongen duurzaamheid

Opgemärkt is een vereniging voor ongedwongen duurzaamheid met een Scandinavisch tintje. Dat betekent stijlvol, enthousiast, positief en toegankelijk voor iedereen. Ben jij al Opgemärkt?

Ben je benieuwd naar duurzame innovaties en creatieve ideeën van jonge enthousiaste mensen? Heb je zelf innovatieve oplossingen? Of houd je wel van een uitdaging? In alle gevallen is Opgemärkt iets voor jou! We zijn een community, een platform, een podium en een ontmoetingsplaats.

Wat we doen

Plasticdieet

Een maand lang zonder (wegwerp)plastic, durf jij het aan? Dit jaar organiseren we in september het Plasticdieet, waar je tips, tricks en info krijgt over (jouw) plasticgebruik. Met op 1 september een kick-off event in Utrecht!

Doe mee!

BRON

Wij zetten duurzame hotspots op de kaart. Online over de hele wereld, offline hebben we een kaart gelanceerd in Amsterdam. Nu zijn we op zoek naar de volgende groene stad.

BRON

Activiteiten

Opgemärkt is een vereniging: een platform waar duurzame mensen, bedrijven en initiatieven met elkaar in contact kunnen komen. Bijvoorbeeld tijdens één van onze activiteiten.

Agenda

Nieuws, updates, blogposts

maandag 1 augustus 2016

Plasticdieet: heb jij meegedaan?

Plasticdieet: heb jij meegedaan?

 Wát een gave maand was het. Het Plasticdieet was overal!

Plasticdieet?

Het plasticdieet is onderdeel van Plastic Free July, een internationale actie om aandacht te vragen voor het gebruik van single use plastic in ons leven en mensen uit te dagen deze in juli een maand lang te weigeren. Het begon in 2011 in Australië als lokaal initiatief, maar wordt inmiddels wereldwijd gevolgd. Vorig jaar haalden duurzaamheidsvereniging Opgemärkt en zero waste blog Emma+John de challenge voor het eerst naar Nederland. Er deden in 2015 ruim 800 mensen in Nederland mee aan de uitdaging. Dit jaar organiseren we Plastic Free July in Nederland onder de naam Plasticdieet en hopen we op nóg meer deelnemers.


Waarom plastic weigeren? 
  • De productie van plastic is schadelijk voor het milieu. Er komt bijna altijd aardolie aan te pas, net als allerlei schadelijke stoffen. Daarnaast gaat het gepaard met waterverspilling en -vervuiling. 
  • Het gebruik van plastic, zeker om eten in te bewaren of op te warmen, is slecht voor je gezondheid. De laatste jaren zijn er steeds meer studies die uitwijzen dat er directe relaties zijn tussen plastic en ziektes. 
  • Een ander probleem met plastic is dat het niet vergaat of afbreekbaar is. Elk stukje plastic dat ooit is gemaakt, bestaat nog steeds. 
  • Plastic recyclen is helaas niet de oplossing. Ten eerste zijn er veel soorten plastic die niet te vermengen zijn. Ten tweede kan maar een gedeelte van al het plastic uberhaupt gerecycled worden. Daarvan wordt uiteindelijk maar een heel klein deel daadwerkelijk gerecycled (omdat de scheiding vaak niet goed gaat en de kosten vaak te hoog zijn) 
  • Plastic dat in de oceaan terechtkomt (ontzettend veel!) ontwricht het ecosysteem: water- en zeedieren zien het aan voor voedsel of raken erin verstikt en sterven. Dit beïnvloed de hele verdere voedselketen. 
  • Plastic in de oceaan breekt onder invloed van UV af in hele kleine deeltjes die vervolgens weer in ons eten terecht komen.

En? Heeft het gewerkt?
Nogal! We zijn zo blij met alle aandacht die er voor het Plasticdieet was. Zo'n 500 mensen hebben zich aangemeld en deden actief mee met het verminderen van hun plastic.
 

Meer info: plasticdieet.nl
500 Hotspots
verzameld op BRON
1407 volgers
op social media
1200 mensen
volgden het Plasticdieet

Het team

Nicky
Nicky
Voorzitter
Jessie
Jessie
Communicatiemanager
Chantal
Chantal
Penningmeester
Kimberley
Kimberley
Designer
Vanessa
Vanessa
Projectmanager
Laure
Laure
International Editor
Natasja
Natasja
Stagiaire
Marida
Marida
Projectmedewerker
Lars
Lars
ICT stagiair

Zij hebben ons al Opgemärkt

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.