PROJECTEN

2017 - 2018

Doorontwikkelen Plasticdieet

Dit jaar focussen we ons op het doorontwikkelen van het Plasticdieet. In 2018 vindt de eerste editie in september plaats! Check plasticdieet.nl voor info en updates. 
MAART 2017

Zero waste event en e-book


Opgemärkt was als mede-organisator betrokken bij het bezoek van queen of zero waste Bea Johnson aan Nederland. Onderdeel van het event is een Engelstalig e-book dat door Opgemärkt ontworpen en samengesteld is. Het e-book kun je hier gratis downloaden.


NAJAAR 2016

BRON Amsterdam


Na het winnen van een pitchwedstrijd van De Gezonde Stad, hebben we de eerste grote oplage van een offline duurzame stadskaart gerealiseerd in Amsterdam. Tijdens de lancering organiseerden we een BR[ON]TOUR langs duurzame ondernemers die op de kaart staan voor bloggers en andere geinteresseerden.


JULI 2016

Plasticdieet: een maand zonder plastic


Het Plasticdieet is Opgemärkt's invulling van Plastic Free July, een internationale actie om aandacht te vragen voor het gebruik van single use plastic in ons leven. Gedurende de maand ontvingen deelnemers die zich hadden opgegeven (500 personen) wekelijks dieetregels, tips om plasticverbruik te verminderen, feiten en achtergrondinformatie en inspiratie in de vorm van ervaringen van andere deelnemers. Ook ontwikkelden we een BMI Calculator waarmee deelnemers hun Bewuste Milieu Impact konden berekenen. Meer info op plasticdieet.nl


MAART 2016

Posters van afvalhout

We ontwierpen speciaal voor de Local Goods Market vier duurzame Opgemärkt-posters. Gemist? Geen nood, je kunt ze nog gewoon bestellen! De posters zijn verkrijgbaar als A4 (250 grams) of als A3 (160 grams) en zijn gedrukt op papier gemaakt van afvalhout, gebleekt zonder chloor.


SEPTEMBER 2015 - HEDEN

BRON: een duurzame stadskaart

Ons nieuwste project is de ontwikkeling van een duurzame stadskaart. Zowel offline als online willen we duurzame initiatieven, hotspots en winkels inzichtelijk en toegankelijk maken. Alle plekken op de kaart willen we categoriseren middels een Opgemärkt-classificatiesysteem. In eerste instantie zullen we ons richten op Amsterdam, maar we sluiten niet uit dat er straks van elke stad op aarde een BRON-kaart bestaat!DECEMBER 2015

Duurzame Voornemenskalender

Na een succesvolle Duurzame Voornemensvoorspeller in 2014, creëerden we in 2015 de Duurzame Voornemenskalender. De populairste voornemens uit de voorspeller hebben we een beetje aangepast en verwerkt in een stijlvolle jaarkalender. We bieden de kalender aan als DIY-pakket (met alle maanden op mooi, dik, duurzaam papier en een leuke vintage houten houder om hem op te hangen) óf als downloadbare printable. Die goede voornemens worden dit jaar een eitje!


DECEMBER 2015

Scandinavische ansichtkaarten

Wil je ongedwongen Nordic Design aan je muur of je vrienden verrassen met een Scandinavische ansichtkaart? Wij ontworpen vier stijlvolle kaarten met Scandinaviche teksten, die zeker in de smaak zullen vallen. Het papier waarop de kaarten gedrukt zijn is gemaakt van afvalhout en gebleekt zonder chloor.NOVEMBER 2014 - HEDEN

TRÄFF's: inspirerende lezingenavonden

Sinds november 2014 hebben we inmiddels al negen TRÄFF's georganiseerd. Tijdens een TRÄFF (Zweeds voor bijeenkomst en ontmoeting) nodigen we inspirerende sprekers uit om te vertellen over hun duurzame product, idee of project. We hebben onder andere sprekers gehad van the Ocean Cleanup, LENA the Fashion Library, OneWorld Water, Bliss, Vandebron en Fawaka. De wethouder duurzaamheid van Amsterdam sprak op ons 1-jarig bestaan. Om de avonden laagdrempelig en leuk te maken, is de entree altijd gratis en zorgen wij voor een leuk extraatje, zoals live muziek, loppis (een Zweedse rommelmarkt) of een kleding swap.


JULI 2015

Plastic Free July Challenge

In juli haalden we het de Australië afkomstige Plastic Free July Challenge naar Nederland. Ruim 800 mensen namen online en offline deel aan deze uitdaging om een maand lang geen plastic wegwerpproducten te gebruiken. We deelden online tips en inspiratie en werkten samen met diverse merken, winkels en blogs zoals GreenJump en Re-Sack. Daarnaast organiseerden we een plasticvrije picknick in Park Frankendael, waar nóg meer ideeën werden uitgewisseld.


MAART 2015

TACK: notitieboekje van restpapier

Begin 2015 ontwikkelden we ons eerste fysieke product: een duurzaam notitieboek. Het boekje is gemaakt van gerecylced restpapier dat normaal gesproken weggegooid wordt, maar dat Drukkerij Raddraaier speciaal voor ons bewaarde (dit zijn stukken papier die na het snijden overblijven). De voorkant van het boekje is een postkaart met de tekst 'Tack, du har räddat mig', wat 'Bedankt, je hebt me gered' betekent. Door de aanschaf van het boekje red je restpapier dat anders weggegooid zou worden én steun je Opgemärkt.
DECEMBER 2014 - JANUARI 2015

Duurzame Voornemensvoorspeller

Bijna 150 mensen vulden onze online voornemensgenerator in. Door acht originele vragen te beantwoorden, voorspelde de generator wat het komende jaar voor jou belangrijk zou zijn én kreeg je meteen een leuke en praktische lijst voornemens, helemaal afgestemd op jouw voorkeuren, doelen en interesses. In een paar klikken ontdekken wat je nou echt wil veranderen en eind 2015 tevreden terugkijken – dat is een stuk leuker dan voornemens opstellen die het leuk doen bij een biertje in de kroeg, maar die je halverwege januari alweer gebroken hebt.


OKTOBER 2014

DVDD: 10 seconden pop-up party

Vrijdag 10/10/2014 (de Dag van de Duurzaamheid) om 22.00 uur lanceerden we Opgemärkt. Wij waren er al lang van overtuigd: duurzaam is een feestje. En helaas gaat dat nog te vaak en aan te veel mensen onopgemerkt voorbij. Maar met een 10 seconden pop-up feestje op Amsterdam Centraal brachten wij daar voor eventjes verandering in. Dansend en swingend vestigden we de aandacht op onszelf, én op de kleine, leuke, mooie duurzame dingen die door iedereen opgemärkt zouden moeten worden.

Contact

Fika?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Zoek je hulp bij je project? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort.